Blogopmaak

Zomerse Kruidencocktails

De Kruidenschool

Verfrissend en kruidig de zomer in:

Met kruiden kunnen we niet alleen onze gezondheid ondersteunen en ons eten op smaak brengen, ze zijn ook nog eens heerlijk om cocktails mee te maken. Om de vakantieperiode feestelijk in te luiden deel ik een aantal recepten met je voor zomerse kruidencocktails (of eigenlijk mocktails: namelijk cocktails zonder alcohol)  die zowel je smaakpapillen als je gezondheid een boost geven!

Ook als je geen vakantie hebt zijn ze niet te versmaden, ik wens je veel plezier met de recepten.


Recept: Tantalizing Pear:

De zachte smaak van peer wordt in deze cocktail met lef gemixt met krachtige smaken als rozemarijn, gember en nootmuskaat. Deze verrassend prikkelende combinatie zorgt voor een bijzondere cocktail waarmee jouw dorst binnen een mum van tijd wordt gelest.


Ingrediënten (6 glazen):


    • 240 milliliter perensap

    • 5 milliliter citroensap

    • 225 gram honing

    • 50 gram suiker

    • 1 takje rozemarijn

    • 4 gram verse gember

    • snufje nootmuskaat

    • ijsklontjes

    • Spa rood

      

Bereidingswijze:


1. Doe het perensap, het citroensap, de honing, de suiker, de rozemarijn (laat het takje heel), de gember (in kleine stukjes gesneden) en de nootmuskaat in een kleine steelpan. Zet de pan op het vuur en laat het geheel vijf minuten langzaam koken. Blijf ondertussen goed roeren om alle suikers op te lossen.


 2. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat het geheel 30 minuten staan.


3. Laat de siroop vervolgens door een zeef lopen, zodat de stukjes gember en de rozemarijn uit de siroop gehaald worden. Laat de siroop vervolgens volledig afkoelen.


 4. Wanneer de siroop is afgekoeld kunnen de cocktails afgemaakt worden. Vul een glas tot de helft met ijsklontjes, doe hier 3 eetlepels van de siroop bij en vul het geheel aan met Spa rood. Even goed roeren en de verfrissende cocktail is klaar!


Tip: Deze cocktail is ook lekker als klein aperitiefje voor de barbecue. Doe de cocktail dan in kleine shotglaasjes (zoals op de foto). Ga dan uit van een halve eetlepel siroop per glas.


Recept Fresh Passion:

De passievrucht is aan de buitenkant misschien niet de mooiste vrucht om te zien, maar de binnenkant is vrolijk en de smaak is fris en fruitig; je proeft de zomer!


Ingrediënten (4 glazen):


    • 15 gram munt

    • 2 limoenen

    • 6 gram verse gember

    • 8 passievruchten

    • 4 sinaasappels

    • ijs

    • 240 milliliter Spa rood


Bereidingswijze:

  

1. Snijd om te beginnen de munt fijn, de limoenen in vieren en de gember in lange dunne strookjes.


 2. Stamp de munt, limoen en gember in een kom fijn. Doe dit mengsel vervolgens in een karaf.


 3. Snijd de passievruchten doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Het vruchtvlees doe je vervolgens ook in de karaf bij de munt, limoenen en gember.


 4. Pers de sinaasappelen en voeg het sap ook bij de overige ingrediënten in de karaf.


 5. Doe hier het ijs bij, roer even en top af met Spa rood.


Tip: Bewaar wat munttakjes voor de garnering. Zowel aan de rand van de karaf als in de glazen staat dat extra leuk.



Recept Cutie:

Ben je op zoek naar een alcoholvrije cocktail die niet alleen goed smaakt, maar ook nog eens gezond is? Deze cocktail zit vol met cranberry’s en zodoende ook hun gezonde karakter.


Ingrediënten (1 glas):


    • 85 milliliter cranberrysap

    • 85 milliliter appelsap

    • scheutje Spa rood

    • honing

    • munt


Bereidingswijze:


1. Doe alvast ijs in het glas.

2. Mix de honing met het cranberrysap en appelsap in een grote beker.

3. Giet dit vervolgens in het glas met het ijs.

4. Doe hier nog een scheutje Spa rood bij tot het glas goed vol is.

5. De garnering is een takje munt. Geef, voordat je de munt in het glas zet, even een ‘klap’ op de munt om ‘m licht te kneuzen. Hierdoor geeft hij zijn smaak en geur extra goed vrij.




Recept Dansende engeltjes op je tong:

Een heerlijk verfrissend en tintelend drankje, waarmee je echt iets verrassends serveert:


Ingrediënten (voor 2 personen):


• 50 ml rabarbersap (of appelsap)

• 20 ml frambozensap

• 100 ml siroop van vlier, duizendblad en weegbree  (recept hieronder)

• Een flinke scheut citroensap

• Sprankelend vlierbloesemwater (recept hieronder)


- Bereidingwijze sap:

Maak sap van de rabarber en de frambozen, met een slowjuicer of pers. Zeef pitjes en harde delen eruit. Als je geen rabarbersap ter beschikking hebt, kan je ook experimenteren met appelsap. 


- Bereidingswijze siroop 

(voor +/- een halve liter)


Neem:

• 1 handvol vers of 2 eetlepels gedroogd duizendblad 

• 1 handvol verse of 2 eetlepels gedroogde vlierbloesem

• 1 handvol verse of 2 eetlepels gedroogde weegbree

• 1 zesde citroen en sap van ½ (biologische) citroen

• 250 g rauwe honing of agavesiroop (vegan)

• 350 ml water


Kook 350 ml water. Giet het over de plantendelen en citroen in een afgedekte pot. Laat afkoelen tot onder de 40°C en voeg honing of agavesiroop toe. Roer en laat het een nacht trekken (of langer als je tijd hebt). Zeef de plantendelen eruit en voeg het citroensap toe. Roer, bottel en zet de siroop koel weg. Je kunt de siroop enkele weken bewaren.


- Bereidingswijze sprankelend vlierbloesemwater


Neem:

• 1 handvol verse of 2 el gedroogde vlierbloesem

• 500 ml sprankelend water


Voeg de vlierbloesem toe aan het water. Doe de dop erop en draai de fles langzaam om, zodat de plantendelen in het water zakken. Zet het een paar uur in de koelkast vóór gebruik.


- De cocktail maken:

Verdeel 50 ml rabarbersap en 20 ml frambozensap over twee champagneglazen. Giet in elk glas 50 ml siroop en een scheut citroensap. Maak de cocktail af met ijskoud sprankelend vlierbloesemwater. Roer en serveer.



Ik wens iedereen een hele mooie zomer!


Sprankelende groet,


Gerry

Verfrissend en kruidig de zomer in:

Met kruiden kunnen we niet alleen onze gezondheid ondersteunen en ons eten op smaak brengen, ze zijn ook nog eens heerlijk om cocktails mee te maken. Om de vakantieperiode feestelijk in te luiden deel ik een aantal recepten met je voor zomerse kruidencocktails (of eigenlijk mocktails: namelijk cocktails zonder alcohol)  die zowel je smaakpapillen als je gezondheid een boost geven!

Ook als je geen vakantie hebt zijn ze niet te versmaden, ik wens je veel plezier met de recepten.


Recept: Tantalizing Pear:


De zachte smaak van peer wordt in deze cocktail met lef gemixt met krachtige smaken als rozemarijn, gember en nootmuskaat. Deze verrassend prikkelende combinatie zorgt voor een bijzondere cocktail waarmee jouw dorst binnen een mum van tijd wordt gelest.


Ingrediënten (6 glazen):


    • 240 milliliter perensap

    • 5 milliliter citroensap

    • 225 gram honing

    • 50 gram suiker

    • 1 takje rozemarijn

    • 4 gram verse gember

    • snufje nootmuskaat

    • ijsklontjes

    • Spa rood (evt. te vervangen door thee van munt of verveine)

      

Bereidingswijze:


1. Doe het perensap, het citroensap, de honing, de suiker, de rozemarijn (laat het takje heel), de gember (in kleine stukjes gesneden) en de nootmuskaat in een kleine steelpan. Zet de pan op het vuur en laat het geheel vijf minuten langzaam koken. Blijf ondertussen goed roeren om alle suikers op te lossen.


 2. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat het geheel 30 minuten staan.


3. Laat de siroop vervolgens door een zeef lopen, zodat de stukjes gember en de rozemarijn uit de siroop gehaald worden. Laat de siroop vervolgens volledig afkoelen.


 4. Wanneer de siroop is afgekoeld kunnen de cocktails afgemaakt worden. Vul een glas tot de helft met ijsklontjes, doe hier 3 eetlepels van de siroop bij en vul het geheel aan met Spa rood. Even goed roeren en de verfrissende cocktail is klaar!


Tip: Deze cocktail is ook lekker als klein aperitiefje voor de barbecue. Doe de cocktail dan in kleine shotglaasjes. Ga dan uit van een halve eetlepel siroop per glas.


Recept Fresh Passion:


De passievrucht is aan de buitenkant misschien niet de mooiste vrucht om te zien, maar de binnenkant is vrolijk en de smaak is fris en fruitig; je proeft de zomer!


Ingrediënten (4 glazen):


    • 15 gram munt

    • 2 limoenen

    • 6 gram verse gember

    • 8 passievruchten

    • 4 sinaasappels

    • ijs

    • 240 milliliter Spa rood (evt. te vervangen door thee van munt of verveine)


Bereidingswijze:

  

1. Snijd om te beginnen de munt fijn, de limoenen in vieren en de gember in lange dunne strookjes.


 2. Stamp de munt, limoen en gember in een kom fijn. Doe dit mengsel vervolgens in een karaf.


 3. Snijd de passievruchten doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Het vruchtvlees doe je vervolgens ook in de karaf bij de munt, limoenen en gember.


 4. Pers de sinaasappelen en voeg het sap ook bij de overige ingrediënten in de karaf.


 5. Doe hier het ijs bij, roer even en top af met Spa rood.


Tip: Bewaar wat munttakjes voor de garnering. Zowel aan de rand van de karaf als in de glazen staat dat extra leuk.



Recept Cutie:


Ben je op zoek naar een alcoholvrije cocktail die niet alleen goed smaakt, maar ook nog eens gezond is? Deze cocktail zit vol met cranberry’s en zodoende ook hun gezonde karakter.


Ingrediënten (1 glas):


    • 85 milliliter cranberrysap

    • 85 milliliter appelsap

    • scheutje Spa rood

    • honing

    • munt


Bereidingswijze:


1. Doe alvast ijs in het glas.

2. Mix de honing met het cranberrysap en appelsap in een grote beker.

3. Giet dit vervolgens in het glas met het ijs.

4. Doe hier nog een scheutje Spa rood bij tot het glas goed vol is.

5. De garnering is een takje munt. Geef, voordat je de munt in het glas zet, even een ‘klap’ op de munt om ‘m licht te kneuzen. Hierdoor geeft hij zijn smaak en geur extra goed vrij.




Recept Dansende engeltjes op je tong:


Een heerlijk verfrissend en tintelend drankje, waarmee je echt iets verrassends serveert:


Ingrediënten (voor 2 personen):


• 50 ml rabarbersap (of appelsap)

• 20 ml frambozensap

• 100 ml siroop van vlier, duizendblad en weegbree  (recept hieronder)

• Een flinke scheut citroensap

• Sprankelend vlierbloesemwater (recept hieronder)


Bereidingwijze sap:


Maak sap van de rabarber en de frambozen, met een slowjuicer of pers. Zeef pitjes en harde delen eruit. Als je geen rabarbersap ter beschikking hebt, kan je ook experimenteren met appelsap. 


Ingredienten en bereidingswijze siroop (+/- 0,5 liter)


• 1 handvol vers of 2 el gedroogd duizendblad 

• 1 handvol verse of 2 el gedroogde vlierbloesem

• 1 handvol verse of 2 el gedroogde weegbree

• 1 zesde citroen en sap van ½ (biologische) citroen

• 250 g rauwe honing of agavesiroop (vegan)

• 350 ml water


Kook 350 ml water. Giet het over de plantendelen en citroen in een afgedekte pot. Laat afkoelen tot onder de 40°C en voeg honing of agavesiroop toe. Roer en laat het een nacht trekken (of langer als je tijd hebt). Zeef de plantendelen eruit en voeg het citroensap toe. Roer, bottel en zet de siroop koel weg. Je kunt de siroop enkele weken bewaren.


Bereidingswijze sprankelend vlierbloesemwater:


• 1 handvol verse of 2 el gedroogde vlierbloesem

• 500 ml sprankelend water

Voeg de vlierbloesem toe aan het water. Doe de dop erop en draai de fles langzaam om, zodat de plantendelen in het water zakken. Zet het een paar uur in de koelkast vóór gebruik.


De cocktail maken:


Verdeel 50 ml rabarbersap en 20 ml frambozensap over twee champagneglazen. Giet in elk glas 50 ml siroop en een scheut citroensap. Maak de cocktail af met ijskoud sprankelend vlierbloesemwater. Roer en serveer.



Sint Jansolie:

De olie die je kunt maken -of kopen bij de betere biologische winkels- van de bloempjes van Sint Janskruid geeft snel verlichting en ondersteunt het herstel van de huid bij zonnebrand. Smeer de olie zachtjes op de huid. (*Let op: ga ná het insmeren met Sint Jansolie niet de zon meer in, het maakt de huid gevoeliger voor zonlicht waardoor de kans op verbranden groter is).

Komkommer:

Komkommer werkt verkoelend en helpt je het huid met vochtherstel. 

Schil dunne plakjes af en leg deze op je huid. 

Laat een kwartiertje zitten en herhaal indien gewenst.

Lavendel Etherische olie:

Lavendel etherische olie kalmeert de geïrriteerde en gevoelige huid. Verwerkt in een crème of een vette plantenolie is het een uitstekend middel om de verbrande huid te verlichten. Meng hiervoor enkele druppeltjes lavendel etherische olie door een biologische plantenolie (bijvoorbeeld kokosolie) en smeer dit zachtjes op de huid. Je kunt aan je olie of crème eventueel ook wat Tarwekiemolie (vitamine E) en/of gel uit aloë vera blad toevoegen voor een extra verzachtende werking. 

Aloë Vera:

De meeste biologische winkels verkopen wel vers Aloë Vera blad. Je kunt natuurlijk ook kant en klare Aloë gels kopen, maar als je het verse blad gebruikt weet je zeker dat 100% Aloë gel gebruikt.

Schil met een scherp mesje de dunne huid van de bovenkant van het verse blad en schraap vervolgens de doorzichtige gel die zich aan de binnenkant bevindt er uit. Deze gel kunt je direct op je huid aanbrengen en uitsmeren en zal snel verlichting geven.

 Ik wens iedereen een hele mooie zomer!
Sprankelende groet,


Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

door De Kruidenschool 16 maart 2025
Verhuis, kruidige maartroerselen en recepten De lente is voelbaar, een (op)nieuw begin. Knoppen staan op het punt van uitbarsten, jong leven laat zijn kenmerkende frisheldere groen boven de donkere aarde zien en vogels kondigen uitbundig de ochtend aan. Het bruist van de nieuwe energie! In deze nieuwsbrief lees je over onze verhuizing, weetjes over diverse voorjaarskruiden en natuurlijk recepten! Verhuis (dichtbij) Ook voor de Kruidenschool breekt een geheel nieuwe cyclus aan: we gaan verhuizen! De bewegingen van deze lente voeren ons naar een nieuwe locatie: Het Groene veld in Amsterdam noord. Een bruisend, lommerrijk gebied op de grens van stad en land waar kunstenaars, buurtbewoners en sociale initiatieven werken aan bijzondere projecten. Vanaf 1 april zullen alle workshops, trainingen en de lessen van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde op deze bijzondere plek te volgen zijn, in de sociale ruimte op de begane grond van het Poortgebouw. Het Groene veld is goed bereikbaar met de auto en bevindt zich op ongeveer tien minuten loopafstand van metrostation Amsterdam noord. Ons nieuwe adres vanaf 1 april De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam We zijn trots dat we hier onze activiteiten verder mogen ontplooien!
door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. Let op : vanaf 1 april verhuist De Kruidenschool naar een nieuwe locatie, namelijk: De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

door De Kruidenschool 16 maart 2025
Verhuis, kruidige maartroerselen en recepten De lente is voelbaar, een (op)nieuw begin. Knoppen staan op het punt van uitbarsten, jong leven laat zijn kenmerkende frisheldere groen boven de donkere aarde zien en vogels kondigen uitbundig de ochtend aan. Het bruist van de nieuwe energie! In deze nieuwsbrief lees je over onze verhuizing, weetjes over diverse voorjaarskruiden en natuurlijk recepten! Verhuis (dichtbij) Ook voor de Kruidenschool breekt een geheel nieuwe cyclus aan: we gaan verhuizen! De bewegingen van deze lente voeren ons naar een nieuwe locatie: Het Groene veld in Amsterdam noord. Een bruisend, lommerrijk gebied op de grens van stad en land waar kunstenaars, buurtbewoners en sociale initiatieven werken aan bijzondere projecten. Vanaf 1 april zullen alle workshops, trainingen en de lessen van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde op deze bijzondere plek te volgen zijn, in de sociale ruimte op de begane grond van het Poortgebouw. Het Groene veld is goed bereikbaar met de auto en bevindt zich op ongeveer tien minuten loopafstand van metrostation Amsterdam noord. Ons nieuwe adres vanaf 1 april De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam We zijn trots dat we hier onze activiteiten verder mogen ontplooien!
door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. Let op : vanaf 1 april verhuist De Kruidenschool naar een nieuwe locatie, namelijk: De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Appel-glĂĽhwein recept voor warme appelsap met specerijen - non alcoholische glĂĽhwein
door De Kruidenschool 6 december 2024
Appelsap-glüh 'wein' - Een winters recept voor een alcoholvrije variant van glühwein met verwarmende specerijen dat doet denken aan de smaak van 'vloeibare appeltaart'
Kerstmarkt 2024 - Kruidenschool
door De Kruidenschool 29 november 2024
Kom zelf kruidige cadeautjes maken voor een klein prijsje bij De Kruidenschool op de duurzame kerstmarkt! Leuk om weg te geven of zelf te gebruiken.
door De Kruidenschool 31 oktober 2024
Een bijzonder specerij die ons hart verwarmt Stoofpeertjes, appeltaart, een snuifje over de appelmoes, zoete broodjes, hartiger oosterse gerechten: Kaneel is het kruid dat ons verwarmt en vrolijk maakt, speciaal tijdens de koudere dagen. Historie Kaneel kent een lange geschiedenis, het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt. Zo werd kaneel gebruikt door de oude Egyptenaren als onderdeel in hun balsemproces, gebruikten de Romeinen kaneel als parfum, wordt kaneel in de bijbel genoemd als ingrediënt voor heilige zalfolie en was het kruid in de Middeleeuwen zo waardevol at het meer waard was dan goud! Verschillende soorten kaneel Kaneel is afkomstig van de binnenbast van verschillende boomsoorten uit de Cinnamomum-familie die in tropische klimaten gekweekt worden. We kennen verschillende soorten, in deze blog heb ik het over de Ceylon kaneel die zijn oorsprong vindt in Sri Lanka (dat voorheen de naam Ceylon droeg). Oogst Voor de oogst wordt de boomschors met een hamer geklopt om de kernschors los te maken. De kernschors wordt in lange repen afgepeld en in lagen gelegd die omkrullen tijdens het droogproces. Vervolgens worden deze, wanneer het droogproces voltooid is, tot kleine stokjes (kaneelpijpjes) gehakt. Wat een werk hè? En wist je dat schors pas na twee à drie jaar geoogst kan worden, wanneer de boom volwassen is? Zo ga je dat pijpje kaneel toch met heel andere ogen zien Gezondheidsvoordelen Aan kaneel wordt een scala aan geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De wetenschap buigt zich hier met interesse over (*meer onderzoek is nodig) Zo wordt er onder andere geschreven dat het een antioxidante, ontstekingsremmende, antimicrobiële en schimmeldodende werking zou hebben en verschillende bronnen hebben het erover dat kaneel de insulinegevoeligheid- en vetstofwisseling positief kan beïnvloeden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lepeltje honing met kaneel bij hoest, beiden werken ontstekingsremmend en antimicrobieel. Een geraspt appeltje met een snufje kaneel bij misselijkheid. Wanneer men weinig tot geen eetlust heeft kan dit een goed te verdragen hapje zijn waardoor men toch iets binnenkrijgt. Of een voedzaam 'anti oxidant' ontbijtje van warme havermout met een snufje kaneel en blauwe bessen (de bessen niet mee laten koken). Zo simpel kan het zijn. (Voor medicinale toepassingen kan men zich beter laten begeleiden door een deskundige) Essentiële olie Naast het gebruik in onze voeding is er ook een mooie essentiële olie van kaneel verkrijgbaar. De geur is zeer krachtig, warm-kruidig, zoet en typisch voor kaneel. Het vormt een belangrijke component in oriëntaalse parfums. Ook over de etherische olie kan men lezen dat deze antibacterieel, mogelijk anti- viraal, schimmeldodend , antiseptisch, parasietenbestrijdend, licht krampstillend, sterk doorbloedingsbevorderend en samentrekkend werkt. Kaneel werkt verwarmend waardoor spanningen in het lichaam afnemen. Veel crèmes en oliën tegen spierpijn bevatten om die reden ook kaneel. Omdat etherische olie als het ware de ‘essentie’ van de plant bevat, werkt deze vele malen sterker dan de kaneel in onze voeding. *Net als vele andere kruiden kent Kaneel ook contra-indicaties. Af en toe een snufje kaneel door de voeding kan als relatief veilig beschouwd worden, extra voorzichtigheid is geboden (bij met name het gebruik van de etherische olie) door onder meer zwangeren, baby’s, jonge kinderen, mensen met diabetes/diabetes medicatie en mensen met hart/doorbloedingsproblematiek of medicatie. Raadpleeg in dat geval een deskundige alvorens kaneel te gebruiken.
Appels Appelazijn Recept Kruidenschool
door De Kruidenschool 7 oktober 2024
Appelazijn een gezond recept voor huis, huid en haar dat je zelf gemakkelijk kunt maken. Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent.
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
12 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
10 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: