Blogopmaak

Zomerse Kruidencocktails

De Kruidenschool

Verfrissend en kruidig de zomer in:

Met kruiden kunnen we niet alleen onze gezondheid ondersteunen en ons eten op smaak brengen, ze zijn ook nog eens heerlijk om cocktails mee te maken. Om de vakantieperiode feestelijk in te luiden deel ik een aantal recepten met je voor zomerse kruidencocktails (of eigenlijk mocktails: namelijk cocktails zonder alcohol)  die zowel je smaakpapillen als je gezondheid een boost geven!

Ook als je geen vakantie hebt zijn ze niet te versmaden, ik wens je veel plezier met de recepten.


Recept: Tantalizing Pear:

De zachte smaak van peer wordt in deze cocktail met lef gemixt met krachtige smaken als rozemarijn, gember en nootmuskaat. Deze verrassend prikkelende combinatie zorgt voor een bijzondere cocktail waarmee jouw dorst binnen een mum van tijd wordt gelest.


Ingrediënten (6 glazen):


    • 240 milliliter perensap

    • 5 milliliter citroensap

    • 225 gram honing

    • 50 gram suiker

    • 1 takje rozemarijn

    • 4 gram verse gember

    • snufje nootmuskaat

    • ijsklontjes

    • Spa rood

      

Bereidingswijze:


1. Doe het perensap, het citroensap, de honing, de suiker, de rozemarijn (laat het takje heel), de gember (in kleine stukjes gesneden) en de nootmuskaat in een kleine steelpan. Zet de pan op het vuur en laat het geheel vijf minuten langzaam koken. Blijf ondertussen goed roeren om alle suikers op te lossen.


 2. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat het geheel 30 minuten staan.


3. Laat de siroop vervolgens door een zeef lopen, zodat de stukjes gember en de rozemarijn uit de siroop gehaald worden. Laat de siroop vervolgens volledig afkoelen.


 4. Wanneer de siroop is afgekoeld kunnen de cocktails afgemaakt worden. Vul een glas tot de helft met ijsklontjes, doe hier 3 eetlepels van de siroop bij en vul het geheel aan met Spa rood. Even goed roeren en de verfrissende cocktail is klaar!


Tip: Deze cocktail is ook lekker als klein aperitiefje voor de barbecue. Doe de cocktail dan in kleine shotglaasjes (zoals op de foto). Ga dan uit van een halve eetlepel siroop per glas.


Recept Fresh Passion:

De passievrucht is aan de buitenkant misschien niet de mooiste vrucht om te zien, maar de binnenkant is vrolijk en de smaak is fris en fruitig; je proeft de zomer!


Ingrediënten (4 glazen):


    • 15 gram munt

    • 2 limoenen

    • 6 gram verse gember

    • 8 passievruchten

    • 4 sinaasappels

    • ijs

    • 240 milliliter Spa rood


Bereidingswijze:

  

1. Snijd om te beginnen de munt fijn, de limoenen in vieren en de gember in lange dunne strookjes.


 2. Stamp de munt, limoen en gember in een kom fijn. Doe dit mengsel vervolgens in een karaf.


 3. Snijd de passievruchten doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Het vruchtvlees doe je vervolgens ook in de karaf bij de munt, limoenen en gember.


 4. Pers de sinaasappelen en voeg het sap ook bij de overige ingrediënten in de karaf.


 5. Doe hier het ijs bij, roer even en top af met Spa rood.


Tip: Bewaar wat munttakjes voor de garnering. Zowel aan de rand van de karaf als in de glazen staat dat extra leuk.



Recept Cutie:

Ben je op zoek naar een alcoholvrije cocktail die niet alleen goed smaakt, maar ook nog eens gezond is? Deze cocktail zit vol met cranberry’s en zodoende ook hun gezonde karakter.


Ingrediënten (1 glas):


    • 85 milliliter cranberrysap

    • 85 milliliter appelsap

    • scheutje Spa rood

    • honing

    • munt


Bereidingswijze:


1. Doe alvast ijs in het glas.

2. Mix de honing met het cranberrysap en appelsap in een grote beker.

3. Giet dit vervolgens in het glas met het ijs.

4. Doe hier nog een scheutje Spa rood bij tot het glas goed vol is.

5. De garnering is een takje munt. Geef, voordat je de munt in het glas zet, even een ‘klap’ op de munt om ‘m licht te kneuzen. Hierdoor geeft hij zijn smaak en geur extra goed vrij.




Recept Dansende engeltjes op je tong:

Een heerlijk verfrissend en tintelend drankje, waarmee je echt iets verrassends serveert:


Ingrediënten (voor 2 personen):


• 50 ml rabarbersap (of appelsap)

• 20 ml frambozensap

• 100 ml siroop van vlier, duizendblad en weegbree  (recept hieronder)

• Een flinke scheut citroensap

• Sprankelend vlierbloesemwater (recept hieronder)


- Bereidingwijze sap:

Maak sap van de rabarber en de frambozen, met een slowjuicer of pers. Zeef pitjes en harde delen eruit. Als je geen rabarbersap ter beschikking hebt, kan je ook experimenteren met appelsap. 


- Bereidingswijze siroop 

(voor +/- een halve liter)


Neem:

• 1 handvol vers of 2 eetlepels gedroogd duizendblad 

• 1 handvol verse of 2 eetlepels gedroogde vlierbloesem

• 1 handvol verse of 2 eetlepels gedroogde weegbree

• 1 zesde citroen en sap van ½ (biologische) citroen

• 250 g rauwe honing of agavesiroop (vegan)

• 350 ml water


Kook 350 ml water. Giet het over de plantendelen en citroen in een afgedekte pot. Laat afkoelen tot onder de 40°C en voeg honing of agavesiroop toe. Roer en laat het een nacht trekken (of langer als je tijd hebt). Zeef de plantendelen eruit en voeg het citroensap toe. Roer, bottel en zet de siroop koel weg. Je kunt de siroop enkele weken bewaren.


- Bereidingswijze sprankelend vlierbloesemwater


Neem:

• 1 handvol verse of 2 el gedroogde vlierbloesem

• 500 ml sprankelend water


Voeg de vlierbloesem toe aan het water. Doe de dop erop en draai de fles langzaam om, zodat de plantendelen in het water zakken. Zet het een paar uur in de koelkast vóór gebruik.


- De cocktail maken:

Verdeel 50 ml rabarbersap en 20 ml frambozensap over twee champagneglazen. Giet in elk glas 50 ml siroop en een scheut citroensap. Maak de cocktail af met ijskoud sprankelend vlierbloesemwater. Roer en serveer.



Ik wens iedereen een hele mooie zomer!


Sprankelende groet,


Gerry

Verfrissend en kruidig de zomer in:

Met kruiden kunnen we niet alleen onze gezondheid ondersteunen en ons eten op smaak brengen, ze zijn ook nog eens heerlijk om cocktails mee te maken. Om de vakantieperiode feestelijk in te luiden deel ik een aantal recepten met je voor zomerse kruidencocktails (of eigenlijk mocktails: namelijk cocktails zonder alcohol)  die zowel je smaakpapillen als je gezondheid een boost geven!

Ook als je geen vakantie hebt zijn ze niet te versmaden, ik wens je veel plezier met de recepten.


Recept: Tantalizing Pear:


De zachte smaak van peer wordt in deze cocktail met lef gemixt met krachtige smaken als rozemarijn, gember en nootmuskaat. Deze verrassend prikkelende combinatie zorgt voor een bijzondere cocktail waarmee jouw dorst binnen een mum van tijd wordt gelest.


Ingrediënten (6 glazen):


    • 240 milliliter perensap

    • 5 milliliter citroensap

    • 225 gram honing

    • 50 gram suiker

    • 1 takje rozemarijn

    • 4 gram verse gember

    • snufje nootmuskaat

    • ijsklontjes

    • Spa rood (evt. te vervangen door thee van munt of verveine)

      

Bereidingswijze:


1. Doe het perensap, het citroensap, de honing, de suiker, de rozemarijn (laat het takje heel), de gember (in kleine stukjes gesneden) en de nootmuskaat in een kleine steelpan. Zet de pan op het vuur en laat het geheel vijf minuten langzaam koken. Blijf ondertussen goed roeren om alle suikers op te lossen.


 2. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat het geheel 30 minuten staan.


3. Laat de siroop vervolgens door een zeef lopen, zodat de stukjes gember en de rozemarijn uit de siroop gehaald worden. Laat de siroop vervolgens volledig afkoelen.


 4. Wanneer de siroop is afgekoeld kunnen de cocktails afgemaakt worden. Vul een glas tot de helft met ijsklontjes, doe hier 3 eetlepels van de siroop bij en vul het geheel aan met Spa rood. Even goed roeren en de verfrissende cocktail is klaar!


Tip: Deze cocktail is ook lekker als klein aperitiefje voor de barbecue. Doe de cocktail dan in kleine shotglaasjes. Ga dan uit van een halve eetlepel siroop per glas.


Recept Fresh Passion:


De passievrucht is aan de buitenkant misschien niet de mooiste vrucht om te zien, maar de binnenkant is vrolijk en de smaak is fris en fruitig; je proeft de zomer!


Ingrediënten (4 glazen):


    • 15 gram munt

    • 2 limoenen

    • 6 gram verse gember

    • 8 passievruchten

    • 4 sinaasappels

    • ijs

    • 240 milliliter Spa rood (evt. te vervangen door thee van munt of verveine)


Bereidingswijze:

  

1. Snijd om te beginnen de munt fijn, de limoenen in vieren en de gember in lange dunne strookjes.


 2. Stamp de munt, limoen en gember in een kom fijn. Doe dit mengsel vervolgens in een karaf.


 3. Snijd de passievruchten doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Het vruchtvlees doe je vervolgens ook in de karaf bij de munt, limoenen en gember.


 4. Pers de sinaasappelen en voeg het sap ook bij de overige ingrediënten in de karaf.


 5. Doe hier het ijs bij, roer even en top af met Spa rood.


Tip: Bewaar wat munttakjes voor de garnering. Zowel aan de rand van de karaf als in de glazen staat dat extra leuk.



Recept Cutie:


Ben je op zoek naar een alcoholvrije cocktail die niet alleen goed smaakt, maar ook nog eens gezond is? Deze cocktail zit vol met cranberry’s en zodoende ook hun gezonde karakter.


Ingrediënten (1 glas):


    • 85 milliliter cranberrysap

    • 85 milliliter appelsap

    • scheutje Spa rood

    • honing

    • munt


Bereidingswijze:


1. Doe alvast ijs in het glas.

2. Mix de honing met het cranberrysap en appelsap in een grote beker.

3. Giet dit vervolgens in het glas met het ijs.

4. Doe hier nog een scheutje Spa rood bij tot het glas goed vol is.

5. De garnering is een takje munt. Geef, voordat je de munt in het glas zet, even een ‘klap’ op de munt om ‘m licht te kneuzen. Hierdoor geeft hij zijn smaak en geur extra goed vrij.




Recept Dansende engeltjes op je tong:


Een heerlijk verfrissend en tintelend drankje, waarmee je echt iets verrassends serveert:


Ingrediënten (voor 2 personen):


• 50 ml rabarbersap (of appelsap)

• 20 ml frambozensap

• 100 ml siroop van vlier, duizendblad en weegbree  (recept hieronder)

• Een flinke scheut citroensap

• Sprankelend vlierbloesemwater (recept hieronder)


Bereidingwijze sap:


Maak sap van de rabarber en de frambozen, met een slowjuicer of pers. Zeef pitjes en harde delen eruit. Als je geen rabarbersap ter beschikking hebt, kan je ook experimenteren met appelsap. 


Ingredienten en bereidingswijze siroop (+/- 0,5 liter)


• 1 handvol vers of 2 el gedroogd duizendblad 

• 1 handvol verse of 2 el gedroogde vlierbloesem

• 1 handvol verse of 2 el gedroogde weegbree

• 1 zesde citroen en sap van ½ (biologische) citroen

• 250 g rauwe honing of agavesiroop (vegan)

• 350 ml water


Kook 350 ml water. Giet het over de plantendelen en citroen in een afgedekte pot. Laat afkoelen tot onder de 40°C en voeg honing of agavesiroop toe. Roer en laat het een nacht trekken (of langer als je tijd hebt). Zeef de plantendelen eruit en voeg het citroensap toe. Roer, bottel en zet de siroop koel weg. Je kunt de siroop enkele weken bewaren.


Bereidingswijze sprankelend vlierbloesemwater:


• 1 handvol verse of 2 el gedroogde vlierbloesem

• 500 ml sprankelend water

Voeg de vlierbloesem toe aan het water. Doe de dop erop en draai de fles langzaam om, zodat de plantendelen in het water zakken. Zet het een paar uur in de koelkast vóór gebruik.


De cocktail maken:


Verdeel 50 ml rabarbersap en 20 ml frambozensap over twee champagneglazen. Giet in elk glas 50 ml siroop en een scheut citroensap. Maak de cocktail af met ijskoud sprankelend vlierbloesemwater. Roer en serveer.



Sint Jansolie:

De olie die je kunt maken -of kopen bij de betere biologische winkels- van de bloempjes van Sint Janskruid geeft snel verlichting en ondersteunt het herstel van de huid bij zonnebrand. Smeer de olie zachtjes op de huid. (*Let op: ga ná het insmeren met Sint Jansolie niet de zon meer in, het maakt de huid gevoeliger voor zonlicht waardoor de kans op verbranden groter is).

Komkommer:

Komkommer werkt verkoelend en helpt je het huid met vochtherstel. 

Schil dunne plakjes af en leg deze op je huid. 

Laat een kwartiertje zitten en herhaal indien gewenst.

Lavendel Etherische olie:

Lavendel etherische olie kalmeert de geïrriteerde en gevoelige huid. Verwerkt in een crème of een vette plantenolie is het een uitstekend middel om de verbrande huid te verlichten. Meng hiervoor enkele druppeltjes lavendel etherische olie door een biologische plantenolie (bijvoorbeeld kokosolie) en smeer dit zachtjes op de huid. Je kunt aan je olie of crème eventueel ook wat Tarwekiemolie (vitamine E) en/of gel uit aloë vera blad toevoegen voor een extra verzachtende werking. 

Aloë Vera:

De meeste biologische winkels verkopen wel vers Aloë Vera blad. Je kunt natuurlijk ook kant en klare Aloë gels kopen, maar als je het verse blad gebruikt weet je zeker dat 100% Aloë gel gebruikt.

Schil met een scherp mesje de dunne huid van de bovenkant van het verse blad en schraap vervolgens de doorzichtige gel die zich aan de binnenkant bevindt er uit. Deze gel kunt je direct op je huid aanbrengen en uitsmeren en zal snel verlichting geven.

 Ik wens iedereen een hele mooie zomer!
Sprankelende groet,


Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: