Blogopmaak

Goudsbloem - Calendula Officinalis

De Kruidenschool

Het veelzijdige zonnetje in tuin en huis:


Goudsbloem, of Calendula Officinalis, is bij de meeste mensen wel bekend.

Velen hebben haar in de tuin staan, of hebben een calendula product in huis.

Dat goudsbloem zo geliefd is is terecht: met haar zonnige uiterlijk straalt goudsbloem vrolijkheid en optimisme uit, en met haar vele toepassingen is het een waardevolle toevoeging voor elke kruidentuin!


Nu de winter voorbij is zijn we wel weer toe aan een zonnetje, en kan onze huid wel een oppepper gebruiken. Daar kan goudsbloem ons uitstekend bij helpen!


Verderop vind je een mooi recept voor een voedende zalf met goudsbloemolie.




Kruidenweetjes:

Als we de goudsbloem van dichtbij bekijken zien we dat de plant licht ‘behaard’ is, en voelen we dat ze een beetje plakkerig is vanwege de hars. 


Dankzij deze hints kunnen we onthouden dat de goudsbloem onder andere een heilzame werking heeft op onze huid. Denk maar  aan de haartjes op onze eigen huid, en aan hoe bomen en planten hars aanmaken om hun ‘huid’ te beschermen!


Naast hars beschikt goudsbloem over xantophyl en allantoïne, een prachtige combinatie voor de huid vanwege hun desinfecterende en weefselherstellende werking.


Als we de goudsbloem van dichtbij bekijken zien we dat de plant licht ‘behaard’ is, en voelen we dat ze een beetje plakkerig is vanwege de hars. 


Dankzij deze hints kunnen we onthouden dat de goudsbloem o.a. een heilzame werking heeft op onze huid: Denk maar  aan de haartjes op onze eigen huid, en aan hoe bomen en planten hars aanmaken om hun ‘huid’ te beschermen!


Naast hars beschikt goudsbloem over xantophyl en allantoïne, een prachtige combinatie voor de huid vanwege hun desinfecterende en weefselherstellende werking.

Aan de naam kun je afleiden dat het al van oudsher bekend staat als artsenij plant:


Officinalis’ komt van het van Latijnse woord ‘officīna’ (wat ‘werkplaats van de apotheek’ betekent),  en vertaalt daarmee naar ‘in de apotheek als geneesmiddel voorhanden’.


Calendula komt van het Latijnse ‘Kalendae’ wat kalender betekent, een verwijzing dat Goudsbloem in het Middellandse Zeegebied het hele jaar door bloeit.




Keukenweetjes:

Vers kunnen de bloemblaadjes gebruikt worden als garnering, voor een ‘gouden randje’ op bijvoorbeeld salades of toetjes.

En als je de blaadjes meekookt met rijst levert het een mooie goudgele kleur op.


De bloemen hebben een mild-kruidige, wat peperige smaak met een stimulerende werking op onze spijsvertering.


Naast de vele culinaire toepassingen kunnen we natuurlijk ook lekkere thee-melanges of verfrissend kruidenwatertje samenstellen met goudsbloem!

De bloemblaadjes kunnen vers als garnering worden gebruikt voor een ‘gouden randje’ op bijvoorbeeld salades of toetjes. En als je de blaadjes met rijst meekookt levert het een mooie goudgele kleur op.


De bloemen hebben een mild-kruidige, wat peperige smaak met een stimulerende werking op onze spijsvertering. 



Goudsbloem Kruidenwater Culinair Dille Dropplant Citroenmelisse Kruidenschool


Naast de vele culinaire toepassingen kunnen we er natuurlijk ook lekkere theemelanges of een verfrissend kruidenwatertje mee samenstellen!


Tuinweetjes:

Goudsbloem Vlinders Waardplant Kruidentuin Moestuin Calendula

Goudsbloem is een waardplant voor veel vlindersoorten, en trekt bestuivende insecten aan die tussendoor misschien ook je andere planten willen bestuiven.


Ook in de moestuin is de Goudsbloem  een dankbare hulp, het weert insecten zoals aaltjes en mieren, en verbetert de bodem. 


Genoeg redenen dus om deze plant in je tuin te zaaien dus! Zaai in maart en april voor bloemen in dezelfde zomer of anders in de zomer of het najaar voor bloemen het jaar erop.

Goudsbloem is een waardplant voor veel vlindersoorten, en trekt veel bestuivende insecten aan die tussendoor misschien ook je andere planten willen bestuiven.


Ook in de moestuin is de Goudsbloem  een dankbare hulp, het weert insecten zoals aaltjes en mieren, en verbetert de bodem.


Genoeg redenen dus om deze plant in je tuin te zaaien! Zaai in maart en april voor bloemen in dezelfde zomer of anders in de zomer of het najaar voor bloemen het jaar erop.


Recept voedende goudsbloemzalf:


Dit is een recept voor een heerlijke voedende zalf voor de drogere huid.

Het hoofdingrediënt goudsbloemolie heb je misschien al eerder zelf gemaakt, anders is het ook goed verkrijgbaar bij de betere (bio) kruidenshops.



Benodigdheden


  • 25 gram goudsbloemolie
  • 15 gram sheabutter of cacaoboter
  • 5 gram bijenwas
  • Een paar druppels etherische olie van lavendel en/of vitamine E olie
  • Schone potjes met deksels
  • optioneel: keukenthermometer



Bereiding:


  1. Verwarm au bain-marie, langzaam en al roerende, de goudsbloemolie, sheabutter (of cacaoboter) en bijenwas. Het liefst niet warmer dan 40° zodat de goede stoffen van de bijenwas in tact blijven, een keukenthermometer kan hierbij handig zijn. Het smelten kan eventjes duren, geduld is een schone zaak.
  2. Wanneer de ingrediënten gesmolten zijn roer je alles nog eens goed door elkaar en haal je het mengsel van de warmtebron af.
  3. Laat het een beetje afkoelen maar niet stollen, en roer de Laveldel etherische olie en/of de vitamine E olie er doorheen. 
  4. Het mengsel is dan klaar om in de potjes te schenken. Je kunt de potjes in één keer volschenken, maar om te voorkomen dat er lucht in je zalf komt is het aan te raden om ze in bijvoorbeeld drie kleinere laagjes af te vullen- en tussendoor voorzichtig de luchtbelletjes er uit te ‘tikken’ of schudden. Let op, eenmaal van de warmtebron af zal het mengsel snel willen stollen, dus wacht niet al te lang met het opgieten van de verschillende laagjes.
  5. Als je potjes gevuld zijn laat je de zalf rustig afkoelen, terwijl je intussen etiketjes schrijft met daarop de inhoud (goudsbloemzalf) en de datum waarop je het gemaakt hebt.




*Let op: Goudsbloem behoort tot Composietenfamilie (Samengesteldbloemigen / Asteraceae). Mensen met een allergie voor composieten kunnen goudsbloem beter niet gebruiken.

Benodigdheden

  • 25 gram goudsbloemolie
  • 15 gram sheabutter of cacaoboter
  • 5 gram bijenwas
  • Een paar druppels etherische olie van lavendel en/of vitamine E olie
  • Schone potjes met deksels
  • optioneel: keukenthermometer

Bereiding


  1. Verwarm au bain-marie, langzaam en al roerende, de goudsbloemolie, sheabutter (of cacaoboter) en bijenwas. Het liefst niet warmer dan 40° zodat de goede stoffen van de bijenwas in tact blijven, een keukenthermometer kan hierbij handig zijn. Het smelten kan eventjes duren, geduld is een schone zaak.
  2. Wanneer de ingrediënten gesmolten zijn roer je alles nog eens goed door elkaar en haal je het mengsel van de warmtebron af.
  3. Laat het een beetje afkoelen maar niet stollen, en roer de Laveldel etherische olie en/of de vitamine E olie er doorheen. 
  4. Het mengsel is dan klaar om in de potjes te schenken. Je kunt de potjes in één keer volschenken, maar om te voorkomen dat er lucht in je zalf komt is het aan te raden om ze in bijvoorbeeld drie kleinere laagjes af te vullen- en tussendoor voorzichtig de luchtbelletjes er uit te ‘tikken’ of schudden. Let op, eenmaal van de warmtebron af zal het mengsel snel willen stollen, dus wacht niet al te lang met het opgieten van de verschillende laagjes.
  5. Als je potjes gevuld zijn laat je de zalf rustig afkoelen, terwijl je intussen etiketjes schrijft met daarop de inhoud (goudsbloemzalf) en de datum waarop je het gemaakt hebt.


Let op:

Goudsbloem behoort tot Composietenfamilie (Samengesteldbloemigen /  Asteraceae). Mensen met een allergie voor composieten kunnen goudsbloem beter niet gebruiken.

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

door De Kruidenschool 16 maart 2025
Verhuis, kruidige maartroerselen en recepten De lente is voelbaar, een (op)nieuw begin. Knoppen staan op het punt van uitbarsten, jong leven laat zijn kenmerkende frisheldere groen boven de donkere aarde zien en vogels kondigen uitbundig de ochtend aan. Het bruist van de nieuwe energie! In deze nieuwsbrief lees je over onze verhuizing, weetjes over diverse voorjaarskruiden en natuurlijk recepten! Verhuis (dichtbij) Ook voor de Kruidenschool breekt een geheel nieuwe cyclus aan: we gaan verhuizen! De bewegingen van deze lente voeren ons naar een nieuwe locatie: Het Groene veld in Amsterdam noord. Een bruisend, lommerrijk gebied op de grens van stad en land waar kunstenaars, buurtbewoners en sociale initiatieven werken aan bijzondere projecten. Vanaf 1 april zullen alle workshops, trainingen en de lessen van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde op deze bijzondere plek te volgen zijn, in de sociale ruimte op de begane grond van het Poortgebouw. Het Groene veld is goed bereikbaar met de auto en bevindt zich op ongeveer tien minuten loopafstand van metrostation Amsterdam noord. Ons nieuwe adres vanaf 1 april De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam We zijn trots dat we hier onze activiteiten verder mogen ontplooien!
door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. Let op : vanaf 1 april verhuist De Kruidenschool naar een nieuwe locatie, namelijk: De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

door De Kruidenschool 16 maart 2025
Verhuis, kruidige maartroerselen en recepten De lente is voelbaar, een (op)nieuw begin. Knoppen staan op het punt van uitbarsten, jong leven laat zijn kenmerkende frisheldere groen boven de donkere aarde zien en vogels kondigen uitbundig de ochtend aan. Het bruist van de nieuwe energie! In deze nieuwsbrief lees je over onze verhuizing, weetjes over diverse voorjaarskruiden en natuurlijk recepten! Verhuis (dichtbij) Ook voor de Kruidenschool breekt een geheel nieuwe cyclus aan: we gaan verhuizen! De bewegingen van deze lente voeren ons naar een nieuwe locatie: Het Groene veld in Amsterdam noord. Een bruisend, lommerrijk gebied op de grens van stad en land waar kunstenaars, buurtbewoners en sociale initiatieven werken aan bijzondere projecten. Vanaf 1 april zullen alle workshops, trainingen en de lessen van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde op deze bijzondere plek te volgen zijn, in de sociale ruimte op de begane grond van het Poortgebouw. Het Groene veld is goed bereikbaar met de auto en bevindt zich op ongeveer tien minuten loopafstand van metrostation Amsterdam noord. Ons nieuwe adres vanaf 1 april De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam We zijn trots dat we hier onze activiteiten verder mogen ontplooien!
door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. Let op : vanaf 1 april verhuist De Kruidenschool naar een nieuwe locatie, namelijk: De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Appel-glühwein recept voor warme appelsap met specerijen - non alcoholische glühwein
door De Kruidenschool 6 december 2024
Appelsap-glüh 'wein' - Een winters recept voor een alcoholvrije variant van glühwein met verwarmende specerijen dat doet denken aan de smaak van 'vloeibare appeltaart'
Kerstmarkt 2024 - Kruidenschool
door De Kruidenschool 29 november 2024
Kom zelf kruidige cadeautjes maken voor een klein prijsje bij De Kruidenschool op de duurzame kerstmarkt! Leuk om weg te geven of zelf te gebruiken.
door De Kruidenschool 31 oktober 2024
Een bijzonder specerij die ons hart verwarmt Stoofpeertjes, appeltaart, een snuifje over de appelmoes, zoete broodjes, hartiger oosterse gerechten: Kaneel is het kruid dat ons verwarmt en vrolijk maakt, speciaal tijdens de koudere dagen. Historie Kaneel kent een lange geschiedenis, het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt. Zo werd kaneel gebruikt door de oude Egyptenaren als onderdeel in hun balsemproces, gebruikten de Romeinen kaneel als parfum, wordt kaneel in de bijbel genoemd als ingrediënt voor heilige zalfolie en was het kruid in de Middeleeuwen zo waardevol at het meer waard was dan goud! Verschillende soorten kaneel Kaneel is afkomstig van de binnenbast van verschillende boomsoorten uit de Cinnamomum-familie die in tropische klimaten gekweekt worden. We kennen verschillende soorten, in deze blog heb ik het over de Ceylon kaneel die zijn oorsprong vindt in Sri Lanka (dat voorheen de naam Ceylon droeg). Oogst Voor de oogst wordt de boomschors met een hamer geklopt om de kernschors los te maken. De kernschors wordt in lange repen afgepeld en in lagen gelegd die omkrullen tijdens het droogproces. Vervolgens worden deze, wanneer het droogproces voltooid is, tot kleine stokjes (kaneelpijpjes) gehakt. Wat een werk hè? En wist je dat schors pas na twee à drie jaar geoogst kan worden, wanneer de boom volwassen is? Zo ga je dat pijpje kaneel toch met heel andere ogen zien Gezondheidsvoordelen Aan kaneel wordt een scala aan geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De wetenschap buigt zich hier met interesse over (*meer onderzoek is nodig) Zo wordt er onder andere geschreven dat het een antioxidante, ontstekingsremmende, antimicrobiële en schimmeldodende werking zou hebben en verschillende bronnen hebben het erover dat kaneel de insulinegevoeligheid- en vetstofwisseling positief kan beïnvloeden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lepeltje honing met kaneel bij hoest, beiden werken ontstekingsremmend en antimicrobieel. Een geraspt appeltje met een snufje kaneel bij misselijkheid. Wanneer men weinig tot geen eetlust heeft kan dit een goed te verdragen hapje zijn waardoor men toch iets binnenkrijgt. Of een voedzaam 'anti oxidant' ontbijtje van warme havermout met een snufje kaneel en blauwe bessen (de bessen niet mee laten koken). Zo simpel kan het zijn. (Voor medicinale toepassingen kan men zich beter laten begeleiden door een deskundige) Essentiële olie Naast het gebruik in onze voeding is er ook een mooie essentiële olie van kaneel verkrijgbaar. De geur is zeer krachtig, warm-kruidig, zoet en typisch voor kaneel. Het vormt een belangrijke component in oriëntaalse parfums. Ook over de etherische olie kan men lezen dat deze antibacterieel, mogelijk anti- viraal, schimmeldodend , antiseptisch, parasietenbestrijdend, licht krampstillend, sterk doorbloedingsbevorderend en samentrekkend werkt. Kaneel werkt verwarmend waardoor spanningen in het lichaam afnemen. Veel crèmes en oliën tegen spierpijn bevatten om die reden ook kaneel. Omdat etherische olie als het ware de ‘essentie’ van de plant bevat, werkt deze vele malen sterker dan de kaneel in onze voeding. *Net als vele andere kruiden kent Kaneel ook contra-indicaties. Af en toe een snufje kaneel door de voeding kan als relatief veilig beschouwd worden, extra voorzichtigheid is geboden (bij met name het gebruik van de etherische olie) door onder meer zwangeren, baby’s, jonge kinderen, mensen met diabetes/diabetes medicatie en mensen met hart/doorbloedingsproblematiek of medicatie. Raadpleeg in dat geval een deskundige alvorens kaneel te gebruiken.
Appels Appelazijn Recept Kruidenschool
door De Kruidenschool 7 oktober 2024
Appelazijn een gezond recept voor huis, huid en haar dat je zelf gemakkelijk kunt maken. Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent.
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
12 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
10 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: