Blogopmaak

Goudsbloem - Calendula Officinalis

De Kruidenschool

Het veelzijdige zonnetje in tuin en huis:


Goudsbloem, of Calendula Officinalis, is bij de meeste mensen wel bekend.

Velen hebben haar in de tuin staan, of hebben een calendula product in huis.

Dat goudsbloem zo geliefd is is terecht: met haar zonnige uiterlijk straalt goudsbloem vrolijkheid en optimisme uit, en met haar vele toepassingen is het een waardevolle toevoeging voor elke kruidentuin!


Nu de winter voorbij is zijn we wel weer toe aan een zonnetje, en kan onze huid wel een oppepper gebruiken. Daar kan goudsbloem ons uitstekend bij helpen!


Verderop vind je een mooi recept voor een voedende zalf met goudsbloemolie.




Kruidenweetjes:

Als we de goudsbloem van dichtbij bekijken zien we dat de plant licht ‘behaard’ is, en voelen we dat ze een beetje plakkerig is vanwege de hars. 


Dankzij deze hints kunnen we onthouden dat de goudsbloem onder andere een heilzame werking heeft op onze huid. Denk maar  aan de haartjes op onze eigen huid, en aan hoe bomen en planten hars aanmaken om hun ‘huid’ te beschermen!


Naast hars beschikt goudsbloem over xantophyl en allantoïne, een prachtige combinatie voor de huid vanwege hun desinfecterende en weefselherstellende werking.


Als we de goudsbloem van dichtbij bekijken zien we dat de plant licht ‘behaard’ is, en voelen we dat ze een beetje plakkerig is vanwege de hars. 


Dankzij deze hints kunnen we onthouden dat de goudsbloem o.a. een heilzame werking heeft op onze huid: Denk maar  aan de haartjes op onze eigen huid, en aan hoe bomen en planten hars aanmaken om hun ‘huid’ te beschermen!


Naast hars beschikt goudsbloem over xantophyl en allantoïne, een prachtige combinatie voor de huid vanwege hun desinfecterende en weefselherstellende werking.

Aan de naam kun je afleiden dat het al van oudsher bekend staat als artsenij plant:


Officinalis’ komt van het van Latijnse woord ‘officīna’ (wat ‘werkplaats van de apotheek’ betekent),  en vertaalt daarmee naar ‘in de apotheek als geneesmiddel voorhanden’.


Calendula komt van het Latijnse ‘Kalendae’ wat kalender betekent, een verwijzing dat Goudsbloem in het Middellandse Zeegebied het hele jaar door bloeit.




Keukenweetjes:

Vers kunnen de bloemblaadjes gebruikt worden als garnering, voor een ‘gouden randje’ op bijvoorbeeld salades of toetjes.

En als je de blaadjes meekookt met rijst levert het een mooie goudgele kleur op.


De bloemen hebben een mild-kruidige, wat peperige smaak met een stimulerende werking op onze spijsvertering.


Naast de vele culinaire toepassingen kunnen we natuurlijk ook lekkere thee-melanges of verfrissend kruidenwatertje samenstellen met goudsbloem!

De bloemblaadjes kunnen vers als garnering worden gebruikt voor een ‘gouden randje’ op bijvoorbeeld salades of toetjes. En als je de blaadjes met rijst meekookt levert het een mooie goudgele kleur op.


De bloemen hebben een mild-kruidige, wat peperige smaak met een stimulerende werking op onze spijsvertering. 



Goudsbloem Kruidenwater Culinair Dille Dropplant Citroenmelisse Kruidenschool


Naast de vele culinaire toepassingen kunnen we er natuurlijk ook lekkere theemelanges of een verfrissend kruidenwatertje mee samenstellen!


Tuinweetjes:

Goudsbloem Vlinders Waardplant Kruidentuin Moestuin Calendula

Goudsbloem is een waardplant voor veel vlindersoorten, en trekt bestuivende insecten aan die tussendoor misschien ook je andere planten willen bestuiven.


Ook in de moestuin is de Goudsbloem  een dankbare hulp, het weert insecten zoals aaltjes en mieren, en verbetert de bodem. 


Genoeg redenen dus om deze plant in je tuin te zaaien dus! Zaai in maart en april voor bloemen in dezelfde zomer of anders in de zomer of het najaar voor bloemen het jaar erop.

Goudsbloem is een waardplant voor veel vlindersoorten, en trekt veel bestuivende insecten aan die tussendoor misschien ook je andere planten willen bestuiven.


Ook in de moestuin is de Goudsbloem  een dankbare hulp, het weert insecten zoals aaltjes en mieren, en verbetert de bodem.


Genoeg redenen dus om deze plant in je tuin te zaaien! Zaai in maart en april voor bloemen in dezelfde zomer of anders in de zomer of het najaar voor bloemen het jaar erop.


Recept voedende goudsbloemzalf:


Dit is een recept voor een heerlijke voedende zalf voor de drogere huid.

Het hoofdingrediënt goudsbloemolie heb je misschien al eerder zelf gemaakt, anders is het ook goed verkrijgbaar bij de betere (bio) kruidenshops.



Benodigdheden


  • 25 gram goudsbloemolie
  • 15 gram sheabutter of cacaoboter
  • 5 gram bijenwas
  • Een paar druppels etherische olie van lavendel en/of vitamine E olie
  • Schone potjes met deksels
  • optioneel: keukenthermometer



Bereiding:


  1. Verwarm au bain-marie, langzaam en al roerende, de goudsbloemolie, sheabutter (of cacaoboter) en bijenwas. Het liefst niet warmer dan 40° zodat de goede stoffen van de bijenwas in tact blijven, een keukenthermometer kan hierbij handig zijn. Het smelten kan eventjes duren, geduld is een schone zaak.
  2. Wanneer de ingrediënten gesmolten zijn roer je alles nog eens goed door elkaar en haal je het mengsel van de warmtebron af.
  3. Laat het een beetje afkoelen maar niet stollen, en roer de Laveldel etherische olie en/of de vitamine E olie er doorheen. 
  4. Het mengsel is dan klaar om in de potjes te schenken. Je kunt de potjes in één keer volschenken, maar om te voorkomen dat er lucht in je zalf komt is het aan te raden om ze in bijvoorbeeld drie kleinere laagjes af te vullen- en tussendoor voorzichtig de luchtbelletjes er uit te ‘tikken’ of schudden. Let op, eenmaal van de warmtebron af zal het mengsel snel willen stollen, dus wacht niet al te lang met het opgieten van de verschillende laagjes.
  5. Als je potjes gevuld zijn laat je de zalf rustig afkoelen, terwijl je intussen etiketjes schrijft met daarop de inhoud (goudsbloemzalf) en de datum waarop je het gemaakt hebt.




*Let op: Goudsbloem behoort tot Composietenfamilie (Samengesteldbloemigen / Asteraceae). Mensen met een allergie voor composieten kunnen goudsbloem beter niet gebruiken.

Benodigdheden

  • 25 gram goudsbloemolie
  • 15 gram sheabutter of cacaoboter
  • 5 gram bijenwas
  • Een paar druppels etherische olie van lavendel en/of vitamine E olie
  • Schone potjes met deksels
  • optioneel: keukenthermometer

Bereiding


  1. Verwarm au bain-marie, langzaam en al roerende, de goudsbloemolie, sheabutter (of cacaoboter) en bijenwas. Het liefst niet warmer dan 40° zodat de goede stoffen van de bijenwas in tact blijven, een keukenthermometer kan hierbij handig zijn. Het smelten kan eventjes duren, geduld is een schone zaak.
  2. Wanneer de ingrediënten gesmolten zijn roer je alles nog eens goed door elkaar en haal je het mengsel van de warmtebron af.
  3. Laat het een beetje afkoelen maar niet stollen, en roer de Laveldel etherische olie en/of de vitamine E olie er doorheen. 
  4. Het mengsel is dan klaar om in de potjes te schenken. Je kunt de potjes in één keer volschenken, maar om te voorkomen dat er lucht in je zalf komt is het aan te raden om ze in bijvoorbeeld drie kleinere laagjes af te vullen- en tussendoor voorzichtig de luchtbelletjes er uit te ‘tikken’ of schudden. Let op, eenmaal van de warmtebron af zal het mengsel snel willen stollen, dus wacht niet al te lang met het opgieten van de verschillende laagjes.
  5. Als je potjes gevuld zijn laat je de zalf rustig afkoelen, terwijl je intussen etiketjes schrijft met daarop de inhoud (goudsbloemzalf) en de datum waarop je het gemaakt hebt.


Let op:

Goudsbloem behoort tot Composietenfamilie (Samengesteldbloemigen /  Asteraceae). Mensen met een allergie voor composieten kunnen goudsbloem beter niet gebruiken.

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: