Blogopmaak

Zevenblad - Aegopodium podagraria

De Kruidenschool

Gezond en lekker voorjaarskruid!


Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd. Wie hem in de tuin heeft staan weet dat het een woekeraar is, die zich met haar ondergrondse worteluitlopers over je hele tuin kan verspreiden en andere planten verdringen. Vele tuiniers zijn ‘m dan ook liever kwijt dan rijk. 


Maar wist je dat zevenblad een prachtig voorjaarskruid is met vele toepassingen? Het is een mooie bodembedekker die bloeit met witte schermbloemen, en is zeer gezond en lekker. Als je eenmaal weet hoe je zevenblad kunt gebruiken is het ineens helemaal niet meer zo erg dat er zo’n oneindige rijkdom in je tuin staat

Verderop vind je twee lekkere recepten, dus pak je tuingerei en sla twee vliegen in een klap!

Kruidenweetjes:

Aan het onuitroeibare karakter (lees: weerstand) van de plant kunnen we eigenlijk al aflezen dat ze onze weerstand kan helpen. Het is een smakelijke voorjaarsgroente die veel vitaminen en mineralen bevat (o.a. vitamine C, calcium, magnesium, kalium, en kiezelzuur) die een boost geven aan ons immuunsysteem.


De Romeinen namen zevenblad mee op reis als gezonde groente voor hun grote legers. Zo heeft de plant zich verspreid door Europa, en de bijnaam ‘Romeinse spinazie’ gekregen. 


In de Middeleeuwen werd zevenblad als bladgroente en medicinale plant verbouwd, en stond het bekend om haar pijnstillende eigenschappen bij pijnlijke gewrichten (reuma).  Dit zien we ook terugkomen in haar officiële benaming:  Podagraria is afgeleid van het Latijnse podagra (voetjicht).

Aegopodium komt van het Griekse aix (geit) en podion (een klein voetje), vermoedelijk is de plant zo genoemd naar de vorm van de bladeren of omdat geiten het eten.




Keukenweetjes:

Zevenblad doet qua smaak een beetje denken peterselie. Het kan vers gegeten worden als groente (bijv. door een salade, als spinazie, in de soep, de mogelijkheden zijn eindeloos!), maar je kunt het ook gedroogd gebruiken als keukenkruid. 


We oogsten hiervoor vanaf maart ongeveer het jonge blad, het liefst vóórdat de plant in bloei komt (de bloeiperiode valt ongeveer van mei t/m juli). Het jonge blad smaakt zacht en fris, houd je van een bittertje dan kun je ook het oudere blad gebruiken.

Zevenblad doet qua smaak een beetje denken peterselie. Het kan vers gegeten worden als groente (bijv. door een salade, als spinazie, in de soep, de mogelijkheden zijn eindeloos!), maar je kunt het ook gedroogd gebruiken als keukenkruid.


Goudsbloem Kruidenwater Culinair Dille Dropplant Citroenmelisse Kruidenschool

We gebruiken hiervoor het blad, oogsten kun je ongeveer vanaf maart, het liefst vóórdat de plant in bloei komt (de bloeiperiode valt ongeveer van mei t/m juli). Het jonge blad smaakt zacht en fris, houd je van een bittertje dan kun je ook het oudere blad gebruiken.

Tuinweetjes:

Goudsbloem Vlinders Waardplant Kruidentuin Moestuin Calendula

Zevenblad groeit op graag in de schaduw, verder heeft het niet zo heel veel eisen. In tuinen, wegbermen, akkerranden, bosranden, waterkanten... je kunt het overal tegenkomen.


Het is een bodembedekker die zo'n 60-90 cm hoog kan worden, en bloeit van mei tot augustus met witte tot lichtroze schermbloemen. 


Het blad onderaan de stengel is zeventallig (vandaar de Nederlandse naam) en hebben drie blaadjes bovenaan en twee maal twee blaadjes onderaan. De worstelstok zorgt er voor dat Zevenblad zich makkelijk uitbreidt.


Zevenblad groeit op graag in de schaduw, verder heeft het niet zo heel veel eisen. In tuinen, wegbermen, akkerranden, bosranden, waterkanten... je kunt het overal tegenkomen. Het is een bodembedekker die zo'n 60-90 cm hoog kan worden, en bloeit van mei tot augustus met witte tot lichtroze schermbloemen.


Het blad onderaan de stengel is zeventallig (vandaar de Nederlandse naam) en hebben drie blaadjes bovenaan en twee maal twee blaadjes onderaan. De worstelstok zorgt er voor dat Zevenblad zich makkelijk uitbreidt.




Recept twaalfkruidensoep:


In veel tradities en religies is het voorjaar een tijd van vasten en reinigen. We hebben immers de hele winter binnen gezeten en geleefd van onze voorraden, waardoor de nodige ‘verslakkingen’ zich hebben afgezet in ons lichaam. Met het aanbreken van het voorjaar is het tijd om deze ‘rommel’ op te ruimen, en ons fysiek en mentaal voor te bereiden op de actieve periode die weer voor ons ligt.

Voorjaarskruiden kunnen daar met hun reinigende en aanvullende eigenschappen uitstekend bij helpen!


Een traditioneel gerecht dat rond deze periode wordt gegeten is ‘Twaalkruidensoep’  of ‘Apostelsoep’ In het zuiden van Nederland wordt het nog wel gegeten tijdens de vastentijd tussen carnaval en Pasen.




Het is een soep waarin (als het even lukt) 12 verschillende kruiden in verwerkt zijn, die het lichaam reinigen en aanvullen met vitaminen en mineralen.

In vroeger tijden, toen we nog niet over supermarkten of goede bewaarmethoden beschikten, was het nog niet zo makkelijk om zoveel ingrediënten bij elkaar te scharrelen. Maar daar wisten we raad op en gingen de natuur in, want het voorjaar biedt ons een scala aan heilzame verse kruiden!


Hieronder vind je een variant op het recept, wat je zelf geheel naar eigen smaak en op basis van beschikbare kruiden kunt invullen.
Je kunt hier voorjaarskruiden aan toevoegen zoals zevenblad, hondsdraf, paardebloem, madeliefjes, daslook, look-zonder-look, vogelmuur, weegbree, duizendblad.... maar je kunt natuurlijk ook gewoon kruiden kopen.



In veel tradities en religies is het voorjaar een tijd van vasten en reinigen. We hebben immers de hele winter binnen gezeten en geleefd van onze voorraden, waardoor de nodige ‘verslakkingen’ zich hebben afgezet in ons lichaam. Met het aanbreken van het voorjaar is het tijd om deze ‘rommel’ op te ruimen, veerkracht op te bouwen, en ons fysiek en mentaal voor te bereiden op de actieve periode die weer voor ons ligt.

Voorjaarskruiden kunnen daar met hun reinigende en aanvullende eigenschappen uitstekend bij helpen!


Een traditioneel gerecht dat rond deze periode wordt gegeten is ‘Twaalkruidensoep’  of ‘Apostelsoep’ In het zuiden van Nederland wordt het nog wel gegeten tijdens de vastentijd tussen carnaval en Pasen.


Het is een soep waarin (als het even lukt) 12 verschillende kruiden in verwerkt zijn, die het lichaam reinigen en aanvullen met vitaminen en mineralen.

In vroeger tijden, toen we nog niet over supermarkten of goede bewaarmethoden beschikten, was het nog niet zo makkelijk om zoveel ingrediënten bij elkaar te scharrelen. Maar daar wisten we raad op en gingen de natuur in, want het voorjaar biedt ons een scala aan heilzame verse kruiden!


Hieronder vind je een variant op het recept, wat je zelf geheel naar eigen smaak en op basis van beschikbare kruiden kunt invullen.
Je kunt hier voorjaarskruiden aan toevoegen zoals zevenblad, hondsdraf, paardebloem, madeliefjes, daslook, look-zonder-look, vogelmuur, weegbree, duizendblad.... maar je kunt natuurlijk ook gewoon kruiden kopen.


Ingrediënten:


  •    90 g boter
  •     2 teentjes knoflook
  •     8 lente-uitjes, grof gesneden
  •     100 g bloem
  •     1 l bouillon
  •     1 l melk
  •     1 laurierblad
  •     2 takjes tijm
  •     1 bakje crème fraîche
  •     4 handjes kervel
  •     2 bosjes peterselie
  •     2 handjes mengsel van andere verse (voorjaars) kruiden 
  •     sneetjes brood
  •     peper en zout naar smaak

Bereiding:


  1. Smelt de boter in een grote pan op een laag vuur en bak hierin de lente-ui en knoflook.
  2. Sprenkel de bloem erover en roer tot een papje.
  3. Giet dan rustig de bouillon op, goed blijven roeren voor een glad mengsel, en voeg daarna de melk toe.
  4. Doe de tijm en laurier erbij en laat 5 minuten zachtjes koken, intussen kun je je andere verse kruiden goed wassen als je dit nog niet hebt gedaan- en in stukjes snijden.
  5. Roer dan de crème fraîche erbij en alle verse kruiden, en laat het nog 1 minuutje trekken (niet meer koken!)
  6. Voeg eventueel naar smaak zout en peper toe.
  7. Leg in elk bord een snee brood en schep de soep daarover heen, of serveer het brood los.




Recept Zevenblad Pesto:


Een heerlijke pesto in een handomdraai! Lekker voor op een boterham, bij een toastje, of door de pasta. Ook van dit recept kun je natuurlijk je eigen variant maken, bijvoorbeeld met een combinatie van verschillende kruiden, of met zonnebloempitten in plaats van pijnboompitjes.



Ingrediënten:

  •  3 flinke handen zevenblad. Alleen de blaadjes, hoe jonger hoe beter.  
  • 1 teentje knoflook
  • 40 gram pijnboompitten
  • 60 gram parmezaanse kaas (geraspt)
  • olijfolie
  • citroensap
  • peper en zout 

Bereiding:


  1. Was de zevenbladblaadjes goed af.
  2. Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een koekenpan (zonder olie) en laat afkoelen     
  3. Maal in een keukenmachine of met een vijzel de zevenbladblaadjes, pijnboompitten, knoflook, en Parmezaanse kaas met een beetje olijfolie, voeg hierbij zoveel olijfolie toe tot de pesto een voor jou gewenste dikte heeft.
  4. Breng de pesto op smaak met een beetje citroensap, peper en zout.
  5. 



Ingrediënten:


  • 3 flinke handen goed zevenblad. Alleen de blaadjes, hoe jonger hoe beter.   
  • 1 teentje knoflook
  • 40 gram pijnboompitten
  • 60 gram parmezaanse kaas (geraspt)
  • olijfolie
  • citroensap
  • peper en zout



Bereiding:


  1. Was de zevenbladblaadjes goed af.
  2. Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een koekenpan (zonder olie) en laat afkoelen     
  3. Maal in een keukenmachine of met een vijzel de zevenbladblaadjes, pijnboompitten, knoflook, en Parmezaanse kaas met een beetje olijfolie, voeg hierbij zoveel olijfolie toe tot de pesto een voor jou gewenste dikte heeft.

Breng de pesto op smaak met een beetje citroensap, peper en zout.




Let op:


*Zevenblad kan worden verwisseld met andere (giftige) planten dus pas op!


  • *Basisregels voor (wild)plukken:

    Pluk alleen waar het mag en nooit in beschermde natuurgebieden.
  • Pluk alleen op schone (onvervuilde) plekken, dus bijvoorbeeld niet langs de autoweg, een industrieterrein. 
  • Pluk alleen datgene wat je met zekerheid kunt identificeren. Niet alle planten en kruiden zijn eetbaar, en sommigen kunnen zelfs giftig zijn.
  • Pluk alleen op plekken waar de plant in grote aantallen voorkomt, neem alleen een hoeveelheid voor jezelf mee en laat altijd wat staan.
  • Pluk nooit planten of paddenstoelen die zeldzaam en/of beschermd zijn.


Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: