Gezond en lekker voorjaarskruid!
Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd. Wie hem in de tuin heeft staan weet dat het een woekeraar is, die zich met haar ondergrondse worteluitlopers over je hele tuin kan verspreiden en andere planten verdringen. Vele tuiniers zijn ‘m dan ook liever kwijt dan rijk.
Maar wist je dat zevenblad een prachtig voorjaarskruid is met vele toepassingen? Het is een mooie bodembedekker die bloeit met witte schermbloemen, en is zeer gezond en lekker. Als je eenmaal weet hoe je zevenblad kunt gebruiken is het ineens helemaal niet meer zo erg dat er zo’n oneindige rijkdom in je tuin staat
Verderop vind je twee lekkere recepten, dus pak je tuingerei en sla twee vliegen in een klap!
Kruidenweetjes:
In de Middeleeuwen werd zevenblad als bladgroente en medicinale plant verbouwd, en stond het bekend om haar pijnstillende eigenschappen bij pijnlijke gewrichten (reuma). Dit zien we ook terugkomen in haar officiële benaming:
Podagraria
is afgeleid van het Latijnse podagra (voetjicht).
Aegopodium
komt van het Griekse aix (geit) en podion (een klein voetje), vermoedelijk is de plant zo genoemd naar de vorm van de bladeren of omdat geiten het eten.
Keukenweetjes:
Zevenblad doet qua smaak een beetje denken peterselie. Het kan vers gegeten worden als groente (bijv. door een salade, als spinazie, in de soep, de mogelijkheden zijn eindeloos!), maar je kunt het ook gedroogd gebruiken als keukenkruid.
We gebruiken hiervoor het blad, oogsten kun je ongeveer vanaf maart, het liefst vóórdat de plant in bloei komt (de bloeiperiode valt ongeveer van mei t/m juli). Het jonge blad smaakt zacht en fris, houd je van een bittertje dan kun je ook het oudere blad gebruiken.
Tuinweetjes:
Zevenblad groeit op graag in de schaduw, verder heeft het niet zo heel veel eisen. In tuinen, wegbermen, akkerranden, bosranden, waterkanten... je kunt het overal tegenkomen. Het is een bodembedekker die zo'n 60-90 cm hoog kan worden, en bloeit van mei tot augustus met witte tot lichtroze schermbloemen.
Het blad onderaan de stengel is zeventallig (vandaar de Nederlandse naam) en hebben drie blaadjes bovenaan en twee maal twee blaadjes onderaan. De worstelstok zorgt er voor dat Zevenblad zich makkelijk uitbreidt.
Recept twaalfkruidensoep:
In veel tradities en religies is het voorjaar een tijd van vasten en reinigen. We hebben immers de hele winter binnen gezeten en geleefd van onze voorraden, waardoor de nodige ‘verslakkingen’ zich hebben afgezet in ons lichaam. Met het aanbreken van het voorjaar is het tijd om deze ‘rommel’ op te ruimen, en ons fysiek en mentaal voor te bereiden op de actieve periode die weer voor ons ligt.
Voorjaarskruiden kunnen daar met hun reinigende en aanvullende eigenschappen uitstekend bij helpen!
Een traditioneel gerecht dat rond deze periode wordt gegeten is ‘Twaalkruidensoep’ of ‘Apostelsoep’ In het zuiden van Nederland wordt het nog wel gegeten tijdens de vastentijd tussen carnaval en Pasen.
Het is een soep waarin (als het even lukt) 12 verschillende kruiden in verwerkt zijn, die het lichaam reinigen en aanvullen met vitaminen en mineralen.
In vroeger tijden, toen we nog niet over supermarkten of goede bewaarmethoden beschikten, was het nog niet zo makkelijk om zoveel ingrediënten bij elkaar te scharrelen. Maar daar wisten we raad op en gingen de natuur in, want het voorjaar biedt ons een scala aan heilzame verse kruiden!
Hieronder vind je een variant op het recept, wat je zelf geheel naar eigen smaak en op basis van beschikbare kruiden kunt invullen.
Je kunt hier voorjaarskruiden aan toevoegen zoals zevenblad, hondsdraf, paardebloem, madeliefjes, daslook, look-zonder-look, vogelmuur, weegbree, duizendblad.... maar je kunt natuurlijk ook gewoon kruiden kopen.
In veel tradities en religies is het voorjaar een tijd van vasten en reinigen. We hebben immers de hele winter binnen gezeten en geleefd van onze voorraden, waardoor de nodige ‘verslakkingen’ zich hebben afgezet in ons lichaam. Met het aanbreken van het voorjaar is het tijd om deze ‘rommel’ op te ruimen, veerkracht op te bouwen, en ons fysiek en mentaal voor te bereiden op de actieve periode die weer voor ons ligt.
Voorjaarskruiden kunnen daar met hun reinigende en aanvullende eigenschappen uitstekend bij helpen!
Een traditioneel gerecht dat rond deze periode wordt gegeten is ‘Twaalkruidensoep’ of ‘Apostelsoep’ In het zuiden van Nederland wordt het nog wel gegeten tijdens de vastentijd tussen carnaval en Pasen.
Het is een soep waarin (als het even lukt) 12 verschillende kruiden in verwerkt zijn, die het lichaam reinigen en aanvullen met vitaminen en mineralen.
In vroeger tijden, toen we nog niet over supermarkten of goede bewaarmethoden beschikten, was het nog niet zo makkelijk om zoveel ingrediënten bij elkaar te scharrelen. Maar daar wisten we raad op en gingen de natuur in, want het voorjaar biedt ons een scala aan heilzame verse kruiden!
Hieronder vind je een variant op het recept, wat je zelf geheel naar eigen smaak en op basis van beschikbare kruiden kunt invullen.
Je kunt hier voorjaarskruiden aan toevoegen zoals zevenblad, hondsdraf, paardebloem, madeliefjes, daslook, look-zonder-look, vogelmuur, weegbree, duizendblad.... maar je kunt natuurlijk ook gewoon kruiden kopen.
Bereiding:
- Smelt de boter in een grote pan op een laag vuur en bak hierin de lente-ui en knoflook.
- Sprenkel de bloem erover en roer tot een papje.
- Giet dan rustig de bouillon op, goed blijven roeren voor een glad mengsel, en voeg daarna de melk toe.
- Doe de tijm en laurier erbij en laat 5 minuten zachtjes koken, intussen kun je je andere verse kruiden goed wassen als je dit nog niet hebt gedaan- en in stukjes snijden.
- Roer dan de crème fraîche erbij en alle verse kruiden, en laat het nog 1 minuutje trekken (niet meer koken!)
- Voeg eventueel naar smaak zout en peper toe.
- Leg in elk bord een snee brood en schep de soep daarover heen, of serveer het brood los.
Recept Zevenblad Pesto:
Een heerlijke pesto in een handomdraai! Lekker voor op een boterham, bij een toastje, of door de pasta. Ook van dit recept kun je natuurlijk je eigen variant maken, bijvoorbeeld met een combinatie van verschillende kruiden, of met zonnebloempitten in plaats van pijnboompitjes.
Bereiding:
- Was de zevenbladblaadjes goed af.
- Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een koekenpan (zonder olie) en laat afkoelen
- Maal in een keukenmachine of met een vijzel de zevenbladblaadjes, pijnboompitten, knoflook, en Parmezaanse kaas met een beetje olijfolie, voeg hierbij zoveel olijfolie toe tot de pesto een voor jou gewenste dikte heeft.
- Breng de pesto op smaak met een beetje citroensap, peper en zout.
-
Ingrediënten:
- 3 flinke handen goed zevenblad. Alleen de blaadjes, hoe jonger hoe beter.
- 1 teentje knoflook
- 40 gram pijnboompitten
- 60 gram parmezaanse kaas (geraspt)
- olijfolie
- citroensap
- peper en zout
Bereiding:
- Was de zevenbladblaadjes goed af.
- Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een koekenpan (zonder olie) en laat afkoelen
- Maal in een keukenmachine of met een vijzel de zevenbladblaadjes, pijnboompitten, knoflook, en Parmezaanse kaas met een beetje olijfolie, voeg hierbij zoveel olijfolie toe tot de pesto een voor jou gewenste dikte heeft.
Breng de pesto op smaak met een beetje citroensap, peper en zout.
Let op:
*Zevenblad kan worden verwisseld met andere (giftige) planten dus pas op!
*Basisregels voor (wild)plukken:
Pluk alleen waar het mag en nooit in beschermde natuurgebieden.- Pluk alleen op schone (onvervuilde) plekken, dus bijvoorbeeld niet langs de autoweg, een industrieterrein.
- Pluk alleen datgene wat je met zekerheid kunt identificeren. Niet alle planten en kruiden zijn eetbaar, en sommigen kunnen zelfs giftig zijn.
- Pluk alleen op plekken waar de plant in grote aantallen voorkomt, neem alleen een hoeveelheid voor jezelf mee en laat altijd wat staan.
- Pluk nooit planten of paddenstoelen die zeldzaam en/of beschermd zijn.