Blogopmaak

Grote Klitwortel

De Kruidenschool

Zei je nou Grote klit?

Sommige mensen giechelen een beetje besmuikt als ze voor het eerst de naam van dit kruid horen. Grote klit, inderdaad, zo heet dit kruid. Arctium lappa in het Latijn.

Ik wissel wel eens in gebruik van zijn verschillende volksnamen: Klit, Klis, Klitwortel, Kliswortel, Grote Klis… Mocht je verschillende namen tegenkomen in deze blog weet je dat het gaat over dezelfde plant.


Over de herkomst van de Nederlandse naam hoef je niet lang na te denken als je wel eens met dit kruid te maken hebt gehad. Of liever: met de vruchten met hun stekelige omwindsels. Niet voor niets is een van de volksnamen van dit kruid ‘Jan-Plak-Aan’.


Daarover later een persoonlijke anekdote, laat ik beginnen met wat meer te vertellen over dit enigszins ondergewaardeerde kruid.

Grote Klit Grote Klis Klitwortel Kliswortel Arctium lappa De Kruidenschool

Levenskracht

De Grote klit is lid van de composietenfamilie ofwel de Samengesteldbloemigen.

De stekelige bloemhoofden wekken misschien de schijn dat dit kruid tot de distelfamilie behoort, maar het grote stekelloze zachte blad en de paarsrode buisbloemen vertellen ons anders.


Over de leden van de composietenfamilie wordt ook wel gezegd dat ze onze levenskracht of ‘ik-kracht’ versterken.


Als je naar het kruid kijkt, met haar stekeligheid en kleverigheid waarmee ze zich overal aan vastklampt, zou het misschien zelf ook wat ‘ik-kracht’ kunnen gebruiken. Aan de andere kant zijn de kleverige vruchten nu eenmaal het middel waarmee dit kruid zich voortplant (lees overleeft), dus laten we daar maar met begrip naar kijken.

Een beer van een kruid

Grote Klit Grote Klis Klitwortel Kliswortel Arctium lappa De Kruidenschool


Het wordt een echte reus, de Grote klit.

Haar wetenschappelijke naam Arctium lappa stamt uit het Grieks, waarbij Arctium vertaalt naar beer, en Lappa naar ‘vastgrijpen’.


Dit vertelt ons veel over zowel het grote uiterlijk als het plakkerige gedrag van de plant. Handig hè, die ezelsbruggetjes in wetenschappelijke- en volksnamen.


Het is een twee- tot meerjarige plant met stevige penwortel waaruit in het voorjaar een rozet ontspringt. Een imposante verschijning die wel 2 meter hoog kan worden en waarvan de onderste bladeren wel 50 cm. in doorsnede kunnen groeien.

 


Verrassing

Daar waar het blad van bijvoorbeeld Smeerwortel stevig en korrelig aanvoelt (zelfs een beetje kan prikken), is het blad van de Grote klit stevig en zacht. Ik vind het grote volwassen blad een beetje aanvoelen als soepel leer.


Het blad heeft voor de kiene onderzoeker ook nog een kleine verrassing: de bovenkant van het blad is donkergroen, de onderkant van het blad is wit en viltig.


Zowel de witte viltige zachtheid als het ‘zachte-leer’ gevoel zou je kunnen zien als een verwijzing naar de ondersteunende werking die dit kruid op onze huid kan hebben.


Oogst en gebruik: Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken

Ik stipte het al even aan, de Grote klit staat in de Kruidengeneeskunde onder andere bekend om een heilzame werking op de huid. Het werd/wordt bijvoorbeeld ingezet als kompres bij eczeem, schilferende aandoeningen en acné.


Het werkt tevens bloedzuiverend, waardoor er ook van binnenuit een heilzame werking uitgaat op huidaandoeningen. (Let op contra-indicaties onderaan deze blog)


Voornamelijk de wortel wordt gebruikt, welke het best in de herfst geoogst wordt in het eerste jaar van de plant.

De wortel is dan volwassen genoeg en in het najaar keren bij dit kruid de meeste krachten weer terug naar de wortel.

De wortel wordt vooral vers gebruikt, of we gebruiken de tinctuur. Het drogen van de wortel is lastig, omdat de wortel veel vocht aantrekt.

 

Je moet voor de oogst wel wat over hebben!

Herinner je je nog dat de redelijk grote vruchtdozen ontzettend overal aan blijven klitten?

Laat ik zeggen dat ik na een enthousiaste oogstavontuur een bezoekje aan de kapper moest brengen.

U zijt gewaarschuwd 😉

 

Gelukkig zijn de wortels tegenwoordig in de herfst en winter ook wel te verkrijgen op markten en bij de betere bio supers. Ze zijn eetbaar, voor onze voorouders was het in de herfst/winter een belangrijke bron van zetmeel, vitaminen en mineralen.


Om te bereiden kun je ze stevig boenen onder de kraan- of schillen zoals bijvoorbeeld schorseneren. Er zijn veel recepten te vinden op het internet, je kunt er alle kanten mee op. Neem eens een kijkje als je zin hebt om deze vergeten groenten te proberen.

 

Geniet van de herfst!

 

Kruidige groet,

 

Gerry


 

Contra-indicaties:

Voorzichtig bij zwangerschap, niet aan kinderen geven onder de 3 jaar, voorzichtig bij gebruik van middelen die werken op de bloedsuikerspiegel. Raadpleeg altijd een deskundige alvorens met kruiden te starten en consulteer altijd een arts bij ernstige en/of langdurige klachten.

Grote Klit Grote Klis Klitwortel Kliswortel Arctium lappa De Kruidenschool

Zei je nou Grote klit?

Sommige mensen giechelen een beetje besmuikt als ze voor het eerst de naam van dit kruid horen. Grote klit, inderdaad, zo heet dit kruid. Arctium lappa in het Latijn.


Ik wissel wel eens in gebruik van zijn verschillende volksnamen: Klit, Klis, Klitwortel, Kliswortel, Grote Klis… Mocht je verschillende namen tegenkomen in deze blog weet je dat het gaat over dezelfde plant.Over de herkomst van de Nederlandse naam hoef je niet lang na te denken als je wel eens met dit kruid te maken hebt gehad. Of liever: met de vruchten met hun stekelige omwindsels.

Niet voor niets is een van de volksnamen van dit kruid ‘Jan-Plak-Aan’.


Daarover later een persoonlijke anekdote, laat ik beginnen met wat meer te vertellen over dit enigszins ondergewaardeerde kruid.

Levenskracht

De Grote klit is lid van de composietenfamilie ofwel de samengesteldbloemigen.

De stekelige bloemhoofden wekken misschien de schijn dat dit kruid tot de distelfamilie behoort, maar het grote stekelloze zachte blad en de paarsrode buisbloemen vertellen ons anders.

Over de leden van de composietenfamilie wordt ook wel gezegd dat ze onze levenskracht of ‘ik-kracht’ versterken.

Als je naar het kruid kijkt, met haar stekeligheid en kleverigheid waarmee ze zich overal aan vastklampt, heeft ze aan wilskracht geen gebrek maar kan misschien zelf ook wel wat ‘ik-kracht’ gebruiken.

Aan de andere kant zijn de kleverige vruchten nu eenmaal het middel waarmee dit kruid zich voortplant (lees overleeft), dus laten we daar maar met begrip naar kijken.

Grote Klit Grote Klis Klitwortel Kliswortel Arctium lappa De Kruidenschool

Een beer van een plant

Ze kan een echte reus worden, de Grote klit. 

Haar wetenschappelijke naam Arctium lappa stamt uit het Grieks, waarbij Arctium vertaalt naar beer, en Lappa naar ‘vastgrijpen’. Dit vertelt ons veel over zowel het grote uiterlijk als het plakkerige gedrag van de plant.


Handig hè, die ezelsbruggetjes in wetenschappelijke- en volksnamen.


Het is een twee- tot meerjarige plant met stevige penwortel waaruit in het voorjaar een rozet ontspringt. Een imposante verschijning die wel 2 m. kan hoog worden en waarvan de onderste bladeren tot zo'n 50 cm. in doorsnede kunnen groeien.


Verrassing

Daar waar het blad van bijvoorbeeld Smeerwortel stevig en korrelig aanvoelt (hij prikt soms zelfs een beetje), is het blad van de Grote klit stevig en zacht. Ik vind het grote volwassen blad een beetje aanvoelen als soepel leer. Het blad heeft voor de kiene onderzoeker ook nog een kleine verrassing: de bovenkant van het blad is donkergroen, de onderkant van het blad is wit en viltig. 


Zowel de witte viltige zachtheid als het ‘zachte-leer’ gevoel wijzen al een beetje op de ondersteunende werking die dit kruid op onze huid kan hebben. 

Oogst en gebruik

Ik stipte het al even aan, de Grote klit staat in de Kruidengeneeskunde onder andere bekend om een heilzame werking op de huid. Het werd/wordt bijvoorbeeld ingezet als kompres bij eczeem, schilferende aandoeningen en acné. Het werkt tevens bloedzuiverend, waardoor er ook van binnenuit een heilzame werking uitgaat op huidaandoeningen. (Let op contra-indicaties onderaan deze blog) Voornamelijk de wortel wordt gebruikt, welke het best in de herfst geoogst wordt in het eerste jaar van de plant. De wortel is dan volwassen genoeg en in het najaar keren bij dit kruid de meeste krachten weer terug naar de wortel.

De wortel wordt vooral vers gebruikt, of we gebruiken de tinctuur. Het drogen van de wortel is lastig, omdat de wortel veel vocht aantrekt.

 

Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken!

Je moet voor de oogst wel wat over hebben...

Herinner je je nog dat de redelijk grote vruchtdozen ontzettend overal aan blijven klitten?

Laat ik zeggen dat ik na een enthousiaste oogstavontuur een bezoekje aan de kapper moest brengen.

U zijt gewaarschuwd 😉

 

Gelukkig zijn de wortels tegenwoordig in de herfst en winter ook wel te verkrijgen op markten en bij de betere bio supers. Ze zijn eetbaar, voor onze voorouders was het in de herfst/winter een belangrijke bron van zetmeel, vitaminen en mineralen. Om te bereiden kun je ze stevig boenen onder de kraan- of schillen zoals bijvoorbeeld schorseneren. Er zijn veel recepten te vinden op het internet, je kunt er alle kanten mee op. Neem eens een kijkje als je zin hebt om deze vergeten groenten te proberen.


 

Contra-indicaties:

Voorzichtig bij zwangerschap, niet aan kinderen geven onder de 3 jaar, voorzichtig bij gebruik van middelen die werken op de bloedsuikerspiegel. Raadpleeg altijd een deskundige alvorens met kruiden te starten en consulteer altijd een arts bij ernstige en/of langdurige klachten.

 

Oogst voorzichtig en geniet van het najaar!

 

Kruidige groet,


 

Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Appel-glühwein recept voor warme appelsap met specerijen - non alcoholische glühwein
door De Kruidenschool 6 december 2024
Appelsap-glüh 'wein' - Een winters recept voor een alcoholvrije variant van glühwein met verwarmende specerijen dat doet denken aan de smaak van 'vloeibare appeltaart'
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Appel-glühwein recept voor warme appelsap met specerijen - non alcoholische glühwein
door De Kruidenschool 6 december 2024
Appelsap-glüh 'wein' - Een winters recept voor een alcoholvrije variant van glühwein met verwarmende specerijen dat doet denken aan de smaak van 'vloeibare appeltaart'
Kerstmarkt 2024 - Kruidenschool
door De Kruidenschool 29 november 2024
Kom zelf kruidige cadeautjes maken voor een klein prijsje bij De Kruidenschool op de duurzame kerstmarkt! Leuk om weg te geven of zelf te gebruiken.
door De Kruidenschool 31 oktober 2024
Een bijzonder specerij die ons hart verwarmt Stoofpeertjes, appeltaart, een snuifje over de appelmoes, zoete broodjes, hartiger oosterse gerechten: Kaneel is het kruid dat ons verwarmt en vrolijk maakt, speciaal tijdens de koudere dagen. Historie Kaneel kent een lange geschiedenis, het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt. Zo werd kaneel gebruikt door de oude Egyptenaren als onderdeel in hun balsemproces, gebruikten de Romeinen kaneel als parfum, wordt kaneel in de bijbel genoemd als ingrediënt voor heilige zalfolie en was het kruid in de Middeleeuwen zo waardevol at het meer waard was dan goud! Verschillende soorten kaneel Kaneel is afkomstig van de binnenbast van verschillende boomsoorten uit de Cinnamomum-familie die in tropische klimaten gekweekt worden. We kennen verschillende soorten, in deze blog heb ik het over de Ceylon kaneel die zijn oorsprong vindt in Sri Lanka (dat voorheen de naam Ceylon droeg). Oogst Voor de oogst wordt de boomschors met een hamer geklopt om de kernschors los te maken. De kernschors wordt in lange repen afgepeld en in lagen gelegd die omkrullen tijdens het droogproces. Vervolgens worden deze, wanneer het droogproces voltooid is, tot kleine stokjes (kaneelpijpjes) gehakt. Wat een werk hè? En wist je dat schors pas na twee à drie jaar geoogst kan worden, wanneer de boom volwassen is? Zo ga je dat pijpje kaneel toch met heel andere ogen zien Gezondheidsvoordelen Aan kaneel wordt een scala aan geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De wetenschap buigt zich hier met interesse over (*meer onderzoek is nodig) Zo wordt er onder andere geschreven dat het een antioxidante, ontstekingsremmende, antimicrobiële en schimmeldodende werking zou hebben en verschillende bronnen hebben het erover dat kaneel de insulinegevoeligheid- en vetstofwisseling positief kan beïnvloeden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lepeltje honing met kaneel bij hoest, beiden werken ontstekingsremmend en antimicrobieel. Een geraspt appeltje met een snufje kaneel bij misselijkheid. Wanneer men weinig tot geen eetlust heeft kan dit een goed te verdragen hapje zijn waardoor men toch iets binnenkrijgt. Of een voedzaam 'anti oxidant' ontbijtje van warme havermout met een snufje kaneel en blauwe bessen (de bessen niet mee laten koken). Zo simpel kan het zijn. (Voor medicinale toepassingen kan men zich beter laten begeleiden door een deskundige) Essentiële olie Naast het gebruik in onze voeding is er ook een mooie essentiële olie van kaneel verkrijgbaar. De geur is zeer krachtig, warm-kruidig, zoet en typisch voor kaneel. Het vormt een belangrijke component in oriëntaalse parfums. Ook over de etherische olie kan men lezen dat deze antibacterieel, mogelijk anti- viraal, schimmeldodend , antiseptisch, parasietenbestrijdend, licht krampstillend, sterk doorbloedingsbevorderend en samentrekkend werkt. Kaneel werkt verwarmend waardoor spanningen in het lichaam afnemen. Veel crèmes en oliën tegen spierpijn bevatten om die reden ook kaneel. Omdat etherische olie als het ware de ‘essentie’ van de plant bevat, werkt deze vele malen sterker dan de kaneel in onze voeding. *Net als vele andere kruiden kent Kaneel ook contra-indicaties. Af en toe een snufje kaneel door de voeding kan als relatief veilig beschouwd worden, extra voorzichtigheid is geboden (bij met name het gebruik van de etherische olie) door onder meer zwangeren, baby’s, jonge kinderen, mensen met diabetes/diabetes medicatie en mensen met hart/doorbloedingsproblematiek of medicatie. Raadpleeg in dat geval een deskundige alvorens kaneel te gebruiken.
Appels Appelazijn Recept Kruidenschool
door De Kruidenschool 7 oktober 2024
Appelazijn een gezond recept voor huis, huid en haar dat je zelf gemakkelijk kunt maken. Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent.
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
12 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
10 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Midzomer: Geneeskruiden die rond deze tijd geoogst zijn bevatten de grootste zonnekracht
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: