Blogopmaak

Kleefkruid Recept

De Kruidenschool

Zwaan-Kleef-Aan

Veel mensen vinden Kleefkruid maar een vervelend kruid. Het blijft overal aan plakken, vindt zich een weg door zich via andere planten op te richten- en kan een soort kluwen vormen waardoor je je geen weg weet te banen. En dan de zaadjes! Als je ze in je kleren krijgt, of als je pech hebt ook in je haren, krijg je ze er maar moeilijk weer uit.



Eetbaar en gezond:

Maar, net als veel andere ‘on’kruiden, is ook Kleefkruid een heel bijzondere.

Allereerst is het goed eetbaar in bijvoorbeeld salades of als groente, en te gebruiken als thee.


De hele plant is eetbaar, maar vooral de jonge blaadjes zijn lekker door soep, rijst, stampot of bij vis. Pluk de blaadjes voordat er zaadjes aan de plant komen. Als je kleefkruid even blancheert is het ‘kleverige’ er van af. Net zoals andere voorjaarskruiden bevat het veel vitaminen en mineralen. Het heeft een kenmerkende smaak, tussen zoet en kruidig in, die veel mensen goed bevalt.

 


Lymfesysteemreiniger

In de kruidengeneeskunde wordt Kleefkruid beschouwd als een krachtige lymfereiniger. Ons lymfestelsel is een complex systeem van vaatjes die door ons hele lichaam lopen. Ze verbinden ons hele lichaam. Ik noem het lymfesysteem ook wel eens, in de allerbeste zin de woords, ons ‘rioolsysteem’. De lymfen zorgen er voor dat alle afvalstoffen goed worden afgevoerd waardoor ons lichaam gereinigd wordt. De lymfeknopen, daar waar de lymfevaten samenkomen, kun je zien als zuiveringsstations.  Een belangrijk ‘orgaan’ dus om gezond te houden!

 

Als je kijkt naar Kleefkruid kun je met een beetje fantasie deze lymfevaten en knopen voor je zien. In de stengel zou je de lymfevaten kunnen zien zich overal verspreiden. De kluwen, bladkransen en zaden als de verbindingen en de lymfeknopen. En als je de stengel van dichtbij bekijkt, zie je dat er veel rood in zit, wat op een werking op ons bloed kan duiden. Op therapeutische basis kan Kleefkruid ingezet worden als sterke reiniger.

 

Net zoals zijn familielid Lievevrouwebedstro (zie ook mijn Lievevrouwenbedstro blog) bevat het o.a. de inhoudsstof ‘Rubiaglycoside’, wat een gunstige werking heeft op onze urinewegen.

 

Zo ga je zo’n kruid toch weer met heel andere ogen bekijken.

 

Op internet kun je tal van smakelijke recepten vinden met Kleefkruid, hieronder vind je een recept voor Kleefkruid azijn die je zo hebt gemaakt en waarvan de smaak zal je aangenaam zal verrassen!



Recept Kleefkruidazijn


 Benodigheden


  • Schoon flesje
  • Biologische (consumptie) azijn
  • Handje jong vers Kleefkruid

 


Werkwijze


  • Neem een handje kleefkruid die je geoogst hebt van een schone plek, was even af en knip of snij dit in kleine stukjes.
  • Vul het flesje nu tot ongeveer 1/3 met het kruid en vul tot net iets onder de rand van de dop af met azijn. (Uit het flesje op de foto heb ik al wat azijn gebruikt, dus is niet representatief voor de bovenstaande verhoudingen)
  • Zet de fles op een koele donkere plek en schud elke dag eventjes.
  • Na een week is de azijn ingetrokken, de azijn krijgt nog meer smaak als je hem  wat langer laat staan.
  • Je kunt de azijn afzeven als je dat prettig vindt.
  • Lekker voor bijvoorbeeld op een salade!


(Let op: kruiden kennen contra-indicaties en nevenwerkingen met andere geneesmiddelen. Kleefkruid is een relatief veilig kruid maar ga niet thuisdokteren, raadpleeg eerst een arts/deskundige als je klachten ervaart)

 

 

Veel plezier en eet smakelijk!

 

Gerry

Zwaan-Kleef-Aan:

Veel mensen vinden Kleefkruid maar een vervelend kruid. Het blijft overal aan plakken, baant zich een weg door zich via andere planten op te richten en kan een soort kluwen vormen waar bijna geen door heenkomen is. En dan de zaadjes! Als je ze in je kleren krijgt, of als je pech hebt ook je haren, krijg je ze er moeilijk weer af.


Eetbaar en gezond:

Maar, net als veel andere ‘on’kruiden, is ook Kleefkruid een heel bijzondere.

Allereerst is het goed eetbaar in bijvoorbeeld salades of als groente, en te gebruiken als thee. De hele plant is eetbaar, maar vooral de jonge blaadjes zijn lekker door de soep, door de rijst of bij de vis. Pluk de blaadjes voordat er zaadjes aan de plant komen. Als je kleefkruid even blancheert is het ‘kleverige’ er van af. Net zoals andere voorjaarskruiden bevat het veel vitaminen en mineralen. Kleefkruid heeft een kenmerkende smaak, tussen zoet en kruidig in, die veel mensen goed bevalt.


Wist je trouwens dat Kleefkruid melkstremmende eigenschappen heeft? Het werd vroeger wel gebruikt als plantaardige stremmer om kaas mee te maken. Ook wordt genoemd dat men vroeger proppen van Kleefkruid gebruikten om vloeistoffen te reinigen van onzuiverheden.


 

Lymfereiniger:

In de kruidengeneeskunde wordt Kleefkruid beschouwd als een krachtige lymfereiniger. Ons lymfevatenstelsel is een complex netwerk van vaatjes die door ons hele lichaam lopen, ze verbinden ons hele systeem. Ik noem het lymfesysteem, in de allerbeste zin des woords, ook wel onze ‘riolering'. Onze lymfen zorgen er voor dat afvalstoffen goed worden afgevoerd waardoor ons lichaam gereinigd wordt en gezond blijft. De lymfeknopen, daar waar de lymfevaten samenkomen, kun je zien als onze zuiveringsstations.  Een belangrijk ‘orgaan' dus om gezond te houden!

Als je kijkt naar Kleefkruid kun je met een beetje fantasie onze lymfevaten en knopen in de plant terugzien. In de stengels zou je de lymfevaten kunnen zien zich overal naartoe verspreiden. De kluwen, bladkransen en zaden de verbindingen en de lymfeknopen.


Ook als je de stengel van dichterbij bekijkt zie je dat er veel rood in zit, wat op een werking op ons bloed kan duiden. Op therapeutische basis kan Kleefkruid ingezet worden als sterke reiniger.

Net zoals zijn familielid Lievevrouwebedstro (zie ook mijn Lievrouwebedstro blog) bevat het o.a. de inhoudsstof ‘Rubiaglycoside’, die een gunstige werking heeft op onze urinewegen.



 

Zo ga je zo’n kruid toch weer met heel andere ogen bekijken.

 

Op internet kun je tal van smakelijke recepten vinden met Kleefkruid, hieronder vind je een recept voor Kleefkruid azijn die je zo hebt gemaakt en waarvan de smaak zal je aangenaam verrassen.

 

Recept Kleefkruidazijn:

 

Benodigheden

  • Schoon flesje
  • Biologische (consumptie) azijn
  • Handje jong vers Kleefkruid

 

Werkwijze

  • Neem een handje kleefkruid die je geoogst hebt van een schone plek, was even af en knip of snij dit in kleine stukjes.
  • Vul het flesje nu tot ongeveer 1/3 met het kruid en vul tot net iets onder de rand af met azijn. (Uit het flesje op de foto hieronder heb ik al wat azijn gebruikt, dus zit er verhoudingsgewijs minder azijn in dan het recept)
  • De kruiden zullen een beetje gaan drijven
  • Zet de fles op een koele donkere plek en schud elke dag eventjes.
  • Na een week is de azijn ingetrokken, de azijn wordt nog lekkerder als je hem langer laat staan.
  • Je kunt de azijn afzeven als je dat prettig vindt.
  • Lekker voor op de salade!



(Let op: kruiden kennen contra-indicaties en nevenwerkingen met andere geneesmiddelen. Kleefkruid is een relatief veilig kruid maar ga niet thuisdokteren, raadpleeg eerst een arts/deskundige als je klachten ervaart)

 

 

Veel plezier en eet smakelijk!

 

Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: