Blogopmaak

Lievevrouwebedstro Recept

De Kruidenschool
Voorjaarsfeestje

De naam alleen al spreekt (voor mij) enorm tot de verbeelding; Het moet wel een erg lief kruidje zijn voor de mens. En dat is het ook:

Dit kleine plantje met bijzondere eigenschappen bloeit in april en mei met kleine witte bloempjes. De bloempjes geven een heerlijk zoete geur af.

Vanwege de fijne geur én insectenwerende werking werd dit kruid vroeger (gedroogd) gebruikt in matrassen en linnenkasten. Een van zijn volksnamen is ook wel ‘Wiegstro’. Een Christelijk verhaal vertelt dat Maria Lievevrouwebedstro in het wiegje van Jezus legde. Niet moeilijk om te bedenken hoe het kruid aan zijn mooie naam komt.

Ook kan er een smaakvolle ‘Meidrank’ of ‘Meiwijn’ van de bloeiende bloempjes getrokken worden.  Alweer zo’n veelzijdig kruid!

Voordat ik vertel over meer toepassingen en het Meiwijn recept deel, vind je hieronder wat meer over zijn geschiedenis en botanie

Geschiedenis en bijzonderheden


Het kruid wordt al eeuwenlang aangewend voor tal van toepassingen.
We hebben hierboven al even kunnen lezen over het gebruik in bed- en linnengoed en het aromatiseren van drankjes.

Het werd, zo zegt men, ook wel gebruikt als tabaksvervanger: Een mengsel van gedroogd Lievevrouwebedstro, Klein hoefblad en enkele muntsoorten kon men gebruiken als kruidentabak en zou helpen om van een nicotineverslaving af te komen.


Het plantje wordt graag door vee gegeten, het zou de melk een aangenaam aroma geven.


Planten van deze familie (Sterbladigen of wel Rubiaceae) hebben de eigenschap melk te kunnen stremmen. Dit gebruik wordt nog steeds in Toscane toegepast, het maakt de kaas zoeter en milder.

In diverse volksgebruiken kende men het kruid allerlei krachten toe; Het zou bescherming bieden tegen kwade invloeden en ziekten, en welvaart en succes aantrekken. Bij de Germanen was Lievevrouwenbedstro gewijd aan de godin Freya en werd er liefdesmagie en vruchtbaarheid aan toegeschreven.



Galium Odoratum

De wetenschappelijke naam 'Galium Odoratum' stamt uit het Grieks. Galium is afgeleid van ‘gala’, dat melk betekent. Waarschijnlijk afgeleid van zijn melkstremmende eigenschappen.


‘Odoratum’ betekent ‘geurend’. Als je ooit de onmiskenbare geur van Lievevrouwebedstro geroken hebt weet je dat de naam het kruid eer aandoet!




Volksnamen en Standplaats:

Een aantal volksnamen verwijzen naar zijn standplaats. “Woudmeester”, “Master of the woods” en in Duitsland “Waltmeister”. Hij verblijft graag aan bosranden en omgevingen die daarop lijken.


Lievevrouwebedstro doet niet zo moeilijk, in de schaduw is het prima. Met de dunne kruipende wortelstokken met veel uitlopers verspreidt het kruid zich makkelijk zonder echt te woekeren.

Een mooie bodembedekker, waarvan de nectar veel insecten aantrekt.



Sterbladigen, de kracht van de Rubiaceae

Lievevrouwebedstro is lid van de sterbladigenfamilie (Rubiaceae).


Als je naar het blad kijkt zie je waar deze familie zijn naam aan ontleent.

De blaadjes staan als een kransjes om de stengel, als een sterretje dat ons toelacht.

Je kent vast wel meer van deze familieleden: Kleefkruid, Meekrap en Walstro.


Naast hun eerdergenoemde melkstremmende eigenschappen hebben de Rubiaceae familieleden een bijzondere inhoudsstof gemeen, namelijk Rubiaglycosiden.


Deze inhoudsstof geeft een rode verfkleur, en heeft in het algemeen een gunstige werking op de urinewegen. Dit laatste zien we ook terug in de beschrijvingen van zijn geneeskrachtige toepassingen.


Viooltjes recepten, Viooltjes siroop

Geneeskrachtige werking


Constitutie:

Zoals een echt voorjaarskruid betaamt kan dit kruid onze constitutie ondersteunen.

Het werkt bloedzuiverend via de lymfen, bloedverdunnend en vuurt de gal aan waardoor onze spijsvertering verbeterd wordt.

Zo wordt ons lichaam gereinigd.

 

Zenuwstelsel:

Het zoete karakter en geur (die onder ander duidt op de stof ‘cumarine’) doet al een beetje de werking op ons zenuwstelsel vermoeden;

Lievevrouwebedstro is ‘lief’ voor de mens. Het werkt kalmerend en slaapbevorderend.

 

Urinewegen:

Lievevrouwebedstro werkt ontkrampend op het nier-blaasgebied, waardoor het kruid o.a. vochtafdrijvend werkt. Er wordt geschreven dat het kruid zelfs ingezet kan worden tegen nierstenen.


 

(Let op: Onder andere niet gebruiken in combinatie met bloedverdunnenende middelen of andere cumarine bevattende kruiden. Niet gebruiken tijdens zwangerschap. Gebruik in hoge mate kan misselijheid en hoofdpijn veroorzaken. Ga niet thuisdokteren en raadpleeg eerst een deskundige bij voordat je kruiden geneeskrachtig gaat toepassen)




Vier het voorjaar: Meiwijn Recept

Zoals boven al even beschreven is ‘Meidrank’ of ‘Meiwijn’ al sinds de Germanen een geliefd drankje om het voorjaar mee te vieren.


Het was de Benedictijner monnik Wandalbert die in het jaar 854 voor het eerst de naam Maitrank vermeldde:

De ‘Meitrank’ of ‘Maiwein’ drinkt men in de lente nog steeds in Belgisch Lotharingen de Elzas, Duitsland en Oostenrijk.


Dat lijkt me nou een leuk gebruik om eens uit te proberen!


Rozemarijn als verwarmer en ontspanner:


Omdat februari nog steeds wel koude dagen kent en onze dagen druk en stressvol kunnen verlopen, kunnen we wel wat warmte en ontspanning gebruiken. Een van mijn favorieten om te ontspannen na een lange dag is een verwarmend voetenbad met Rozemarijnbadzout. Het is heel simpel om te maken, naast dat je er lekker warme voetjes van krijgt heeft het ook een zeer verkwikkende werking. Je kunt het gebruiken bij vermoeide voeten, koude voeten, om stress/spanning te verminderen en als oppepper vermoeidheid. Hieronder vind je het recept om zelf een Voetenbadzout met Rozemarijn te maken.


Waarom eigenlijk zout in het voetbad?

De heilzame werking van Rozemarijn kennen we nu, maar wist je dat zout ook gezondheidseigenschappen heeft? We hebben het dan met name over natuurlijk ongeraffineerd zout, zoals Himalaya zout of Keltisch zeezout. Het verschil tussen ‘natuurlijk’ zout en tafelzout is dat in natuurlijk zout veel meer spoorelementen en mineralen zitten. Zo bevat Himalaya zout o.a. calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Afhankelijk van het gebied waar het zout gewonnen wordt verschillen de mineralen en de hoeveelheden daarvan. In tafelzout is het grootste gedeelte van de mineralen er uitgefilterd.

Wat doet nu dat zout in ons voetenbadje? Natuurlijk is het een conservator van de kruiden en/of andere producten die we er aan toevoegen. Maar het heeft ook gezondheidsvoordelen: Onze huid kan namelijk niet alleen stoffen uitscheiden (via het zweet) maar ook stoffen ópnemen. Door een warm voetenbadje gaan de poriën openstaan en neemt onze huid de mineralen op die we nodig hebben waardoor ons lichaam wordt geremineraliseerd. 


Werkwijze:

  • Gebruik als basis de langere kruiden en knip deze tot dezelfde lengte, zodat je een bosje van 10 à 15 centimeter hebt. 
  • Knip de garen, je hebt ongeveer 4 keer de lengte van de kruidentakjes nodig
  • Bundel de lange kruiden en bind het garen een paar keer rond de onderkant van de stengels. Je werkt nu met het garen langzaam omhoog door het om de kruidenbundel te cirkelen. Tijdens dit proces kunt je ook de eventuele kortere kruiden / bloemblaadjes er doorheen weven. Zorg dat de kruiden goed strak gebundeld zijn, waarbij je voldoende garen gebruikt maar ook niet zoveel je alleen maar garen aan het branden bent als je straks je stick aansteekt
  • Als je bovenaan je bundeltje bent wikkel je het garen weer langzaam af naar beneden.
  • Bindt het aan de onderkant goed af, en knip sprietjes die uit de stick steken af.
  • Plaats of hang nu de stick ergens waar het niet al te vochtig is en laat ongeveer een week drogen.

Gebruik:


Als je smudge stick droog genoeg is om te gaan gebruiken, zorg dan dat je de volgende zaken bij de hand hebt voordat je de stick gaat branden:  

  • Aansteker of lucifers om de stick mee aan te steken
  • Schoteltje of schaaltje om tijdens het aansteken- en het smudgen zelf onder de stick te houden (om eventuele stukjes die er uitvallen op te vangen)
  • Een emmer water of een grote pot met rijst of zand waarin je de smudge stick kunt doven als je klaar bent.

Als je er helemaal klaar voor bent, zet dan een raampje en/of deur open en steek de smudge stick aan. Zorg er voor dat het brandproces langzaam gaat, de smudge stick moet gaan smeulen, niet vlammen. 


Als de smudge stick smeult, kun je de ruimte reinigen door hier met de smudge stick doorheen te lopen, pak de muren en de hoeken mee met de rook.  Als je een object of persoon wilt reinigen, wapper er dan een paar keer (met voldoende ruimte, je wilt niet dat de hete stick het object of de persoon  raakt) van top tot teen  een paar keer omheen. 



Gesuikerde viooltjes recept

Benodigdheden:

  • 1 bosje (bloeiende) lievevrouwebedstro
  • 1 fles moezelwijn (of andere fijne fruitige wijn)
  • 50 gr. Rietsuiker
  • ½ Glas water
  • 1 perssinaasappel



Werkwijze:

  • Maak de takjes lievevrouwebedstro wat kleiner door ze met een mesje door te snijden
  • Giet de wijn op het kruid en laat afgedekt een uur trekken op een koele plek.
  • Zeef de wijn af en zet even weg.
  • Zet intussen het water op en voeg de suiker toe. Laat dit koken tot een suikerstroop (voorzichtig, suikerstroop is erg heet- je kunt je er lelijk aan verbranden als je morst!)
  • Laat de suikersiroop afkoelen (laat het niet helemaal stollen) en voeg dit bij de wijn.
  • Roer even door laat het afkoelen
  • serveren met ijsklontjes als aperitief


*Mocht je dit recept zonder alcohol willen maken probeer het dan gerust met alcoholvrije wijn of een vruchtensap. 


(Let op, ook bij de Meiwijn gelden eerdergenoemde contra-indicaties)



Proost, op het voorjaar!


Gerry

Voorjaarsfeestje
 
De naam alleen al spreekt (voor mij) enorm tot de verbeelding;
Het moet wel een erg lief kruidje zijn voor de mens. En dat is het ook:

Dit kleine plantje met bijzondere eigenschappen bloeit in april en mei met kleine witte bloempjes. De bloempjes geven een heerlijk zoete geur af.

Vanwege de fijne geur én insectenwerende werking werd dit kruid vroeger (gedroogd) gebruikt in matrassen en linnenkasten. Een van zijn volksnamen is ook wel ‘Wiegstro’. Een Christelijk verhaal vertelt dat Maria Lievevrouwebedstro in het wiegje van Jezus legde. Niet moeilijk om te bedenken hoe het kruid aan zijn mooie naam komt.

Ook kan er een smaakvolle ‘Meidrank’ of ‘Meiwijn’ van de bloeiende bloempjes getrokken worden. Alweer zo’n veelzijdig kruid!

Voordat ik vertel over meer toepassingen en het Meiwijn recept deel, vind je hieronder wat meer over de geschiedenis, bijzonderheden en botanie.


Geschiedenis en bijzonderheden
Het kruid wordt al eeuwenlang aangewend voor tal van toepassingen.
We hebben hierboven al even kunnen lezen over het gebruik in bed- en linnengoed en het aromatiseren van drankjes.

Het werd, zo zegt men, ook wel gebruikt als tabaksvervanger: Een mengsel van gedroogd Lievevrouwebedstro, Klein hoefblad en enkele muntsoorten kon men gebruiken als kruidentabak en zou helpen om van een nicotineverslaving af te komen.

Het plantje wordt graag door vee gegeten, het zou de melk een aangenaam aroma geven.
Planten van deze familie (Sterbladigenfamilie / Rubiaceae) hebben de eigenschap melk te kunnen stremmen. Dit gebruik wordt nog steeds in Toscane toegepast, het maakt de kaas zoeter en milder.

In diverse volksgebruiken kende men het kruid allerlei krachten toe; het zou bescherming bieden tegen kwade invloeden en ziekten, en welvaart en succes aantrekken. Bij de Germanen was Lievevrouwenbedstro gewijd aan de godin Freya en werd er liefdesmagie en vruchtbaarheid aan toegeschreven.

Benodigdheden:

  • takjes kruiden naar keuze (het is handig om langere takjes van ca. 15 cm als basis te gebruiken, hiertussen kun je eventueel kleinere kruiden vlechten) 
  • verse of gedroogde bloemen/bloemblaadjes naar keuze
  • katoenen draad of garen
  • schaar

Galium Odoratum

De wetenschappelijke naam 'Galium Odoratum' stamt uit het Grieks. Galium is afgeleid van ‘gala’, dat melk betekent. Waarschijnlijk afgeleid van zijn melkstremmende eigenschappen. ‘Odoratum’ betekent ‘geurend’. Als je ooit de onmiskenbare geur van Lievevrouwebedstro geroken hebt weet je dat de naam het kruid eer aandoet!

Volksnamen en standplaats:

Een aantal volksnamen verwijzen naar zijn standplaats. “Woudmeester”, “Master of the woods” en in Duitsland “Waltmeister”. Hij verblijft graag aan bosranden en omgevingen die daarop lijken. Hij doet niet zo moeilijk, in de schaduw vindt hij het prima. Met zijn dunne kruipende wortelstokken met veel uitlopers verspreidt het kruid zich makkelijk zonder echt te woekeren. Een mooie bodembedekker, die met zijn nectar veel insecten aantrekt.

Smudgesticks van kruiden

Sterbladigefamilie / De kracht van Rubiaceae

Lievevrouwebedstro is lid van de sterbladigenfamilie (Rubiaceae).


Als je naar het blad kijkt zie je waar deze familie zijn naam aan ontleent.

De blaadjes staan als een kransjes om de stengel, als een sterretje dat ons toelacht.


Je kent vast wel meer van deze familieleden: Kleefkruid, Meekrap en Walstro.

Naast hun eerdergenoemde melkstremmende eigenschappen hebben de Rubiaceae familieleden een bijzondere inhoudsstof gemeen, namelijk Rubiaglycosiden. Deze inhoudsstof geeft een rode verfkleur, en heeft in het algemeen een gunstige werking op de urinewegen. Dit laatste zien we ook terug in de beschrijvingen van zijn geneeskrachtige toepassingen.



Geneeskrachtige werking


Constitutie: Zoals een echt voorjaarskruid betaamt kan dit kruid onze constitutie ondersteunen. Het werkt bloedzuiverend via de lymfen, bloedverdunnend en vuurt de gal aan waardoor onze spijsvertering verbeterd wordt. Zo wordt ons lichaam gereinigd.

 

Zenuwstelsel: Het zoete karakter en geur (die onder ander duidt op de stof ‘cumarine’) doet al een beetje de werking op ons zenuwstelsel vermoeden. Lievevrouwebedstro is ‘lief’ voor de mens. Het werkt kalmerend en slaapbevorderend.

 

Urinewegen: Lievevrouwebedstro werkt ontkrampend op het nier-blaasgebied, waardoor het kruid o.a. vochtafdrijvend werkt. Er wordt geschreven dat het kruid zelfs ingezet kan worden tegen nierstenen.


 

(Let op: Onder andere niet gebruiken in combinatie met bloedverdunnenende middelen of andere cumarine bevattende kruiden. Niet gebruiken tijdens zwangerschap. Gebruik in hoge mate kan misselijheid en hoofdpijn veroorzaken. Ga niet thuisdokteren en raadpleeg eerst een deskundige bij voordat je kruiden geneeskrachtig gaat toepassen)


Vier het voorjaar: Meiwijn Recept

Zoals boven al even beschreven is ‘Meidrank’ of ‘Meiwijn’ al sinds de Germanen een geliefd drankje om het voorjaar mee te vieren. Het was de Benedictijner monnik Wandalbert  die in het jaar 854 voor het eerst de naam Maitrank vermeldde:

De ‘Meitrank’ of ‘Maiwein’ drinkt men in de lente nog steeds in Belgisch Lotharingen de Elzas, Duitsland en Oostenrijk.


Dat lijkt me nou een leuk gebruik om ook eens uit te proberen!

Recept


Benodigdheden:

  • 1 bosje (bloeiende) lievevrouwebedstro 
  • 1 fles moezelwijn (of andere fijne fruitige wijn)
  • 50 gr. Rietsuiker
  • ½ Glas water
  • 1 perssinaasappel

Werkwijze:

  • Maak de takjes lievevrouwebedstro wat kleiner door ze met een mesje door te snijden
  • Giet de wijn op het kruid en laat afgedekt een uur trekken op een koele plek.
  • Zeef de wijn af en zet even weg.
  • Zet intussen het water op en voeg de suiker toe. Laat dit koken tot een suikerstroop (voorzichtig, suikerstroop is erg heet- je kunt je er lelijk aan verbranden als je morst!)
  • Laat de suikersiroop afkoelen (laat het niet helemaal stollen) en voeg dit bij de wijn. 
  • Roer even door laat het afkoelen
  • serveren met ijsklontjes als aperitief

*Mocht je dit recept zonder alcohol willen maken probeer het dan gerust met alcoholvrije wijn of een vruchtensap. 


(Let op, ook bij de Meiwijn gelden eerdergenoemde contra-indicaties)

Werkwijze:

  • Gebruik als basis de langere kruiden en knip deze tot dezelfde lengte, zodat je een bosje van 10 à 15 centimeter hebt.
  • Knip de garen, je hebt ongeveer 4 keer de lengte van de kruidentakjes nodig
  • Bundel de lange kruiden en bind het garen een paar keer rond de onderkant van de stengels. Je werkt nu met het garen langzaam omhoog door het om de kruidenbundel te cirkelen. Tijdens dit proces kunt je ook de eventuele kortere kruiden / bloemblaadjes er doorheen weven. Zorg dat de kruiden goed strak gebundeld zijn, waarbij je voldoende garen gebruikt maar ook niet zoveel je alleen maar garen aan het branden bent als je straks je stick aansteekt
  • Als je bovenaan je bundeltje bent wikkel je het garen weer langzaam af naar beneden.
  • Bindt het aan de onderkant goed af, en knip sprietjes die uit de stick steken af.
  • Plaats of hang nu de stick ergens waar het niet al te vochtig is en laat ongeveer een week drogen.


Smudgestick kruiden wierook

Gebruik:

  • Als je smudge stick droog genoeg is om te gaan gebruiken, zorg dan dat je de volgende zaken bij de hand hebt voordat je de stick gaat branden:  
  • Aansteker of lucifers om de stick mee aan te steken
  • Schoteltje of schaaltje om tijdens het aansteken- en het smudgen zelf onder de stick te houden (om eventuele stukjes die er uitvallen op te vangen)
  • Een emmer water of een grote pot met rijst of zand waarin je de smudge stick kunt doven als je klaar bent.
  • Als je er helemaal klaar voor bent, zet dan een raampje en/of deur open en steek de smudge stick aan. Zorg er voor dat het brandproces langzaam gaat, de smudge stick moet gaan smeulen, niet vlammen. 
  • Als de smudge stick smeult, kun je de ruimte reinigen door hier met de smudge stick doorheen te lopen, pak de muren en de hoeken mee met de rook.  Als je een object of persoon wilt reinigen, wapper er dan (met voldoende ruimte, je wil niet dat de hete stick het object of persoon raakt) een paar keer omheen. 

Proost, op het voorjaar!


Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: