Blogopmaak

Propolis

De Kruidenschool

‘Voor de stad’

Pro-polis stamt uit het Oud Grieks en betekent letterlijk ‘voor de stad’

Propolis is een product dat bijen maken van een harsachtige substantie die planten en bomen aanmaken. Deze hars beschermt de plant of boom tegen weersinvloeden en ongewenste indringers als bacteriën en schimmels. Bijen hebben deze beschermende eigenschappen goed gezien: zij verzamelen deze hars en maken hier propolis van door het te vermengen dit met bijenwas, stuifmeel en andere substanties.

 

Hiermee kitten ze de kieren en gaten van hun bijenwoning dicht, waardoor ze beschermd zijn tegen de invloeden van buitenaf zoals tocht, temperatuurverschillen, vochtigheid en micro-organismen zoals virussen en schimmels.

Pro-polis, de wachtpost van de bijenstad.

 

 

Propolis bij de mens

Ook is de beschermende werking van propolis van toepassing op de mens.

Propolis was in de Griekse oudheid al bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, evenals in Perzië en Egypte. Er wordt ook wel gedacht dat propolis door de Egyptenaren werd gebruik in de balsem om de doden mee te mummificeren.

 

Propolis werkt sterk en breed antibacterieel, antiviraal en antischimmel. Ik maak er in mijn praktijk dankbaar gebruik van. Het is direct in te zetten als tinctuur, maar laat zich ook goed verwerken tot andere producten. Ik maak er bijvoorbeeld zalf van die ondersteunt bij diverse huidproblemen.

Verderop vind je een recept van een verzorgende propoliszalf met goudsbloemolie en bijenwas


*Wel even opletten natuurlijk als je allergisch bent voor bijenproducten, dan beter het gebruik van propolis mijden.

Van hars tot propolis

Bijen maken propolis uit hars van voornamelijk bomen en struiken. Ze verzamelen het gedurende het gehele vliegseizoen. Deze hars wordt door de haalbijen verzameld van met name bladknoppen, bladeren en boomschors. Het halen van hars is een tijdrovende klus, zeker wanneer het kouder is buiten. De hars is dan namelijk taai van structuur en hierdoor moeilijk mee te nemen. Met hun kaken en voorpoten halen de haalbijen elke keer een klein stukje los.


Vervolgens kneden ze de stukjes hars tot een balletje en stoppen dit balletje in het pollenkorfje op hun achterpootjes. Wanneer beide korfjes vol zijn vliegen ze met de harsballetjes terug naar de bijenkast waar het door wordt gegeven aan werkbijen die het hars vermengen met bijenwas en bijenpollen. Daarnaast vermengen de werkbijen het hars met enzymen uit hun speeksel- en hoofdklieren waardoor de propolis uiteindelijk soepel en vormbaar wordt en ieder klein kiertje of gaatje er mee gedicht kan worden. De overige propolis wordt in grotere kieren en spleten opgeslagen voor later gebruik.

Bomen en Struiken

Voor het maken van propolis halen bijen in Europa hars van de volgende bomen en struiken:

  • Populier (Populus sp.)
  • Wilg (Salix sp.)
  • Berk (Betula sp.)
  • Els (Alnus sp.)
  • Tamme kastantje (Castanea sativa)
  • Paardenkastanje (Aesculus hippocampus)
  • Prunussoorten, zoals pruim, kers en sleedoorn (Prunus sp.)
  • Eik (Quercus sp.)
  • Hazelaar (Corylus avellana)
  • Sparren (Picea sp.)
  • Coniferen (Coniferae sp.)

 

Over de hele wereld zijn er verschillende soorten propolis die gekenmerkt worden door verschillende kleuren en ook een specifieke werking hebben

Recept propoliszalf

Dit recept is goed voor zo'n 8 à 10 potjes van 30 ml.:


Ingrediënten

250 ml goudsbloemmaceraat

20 gram bijenwas

12 ml propolistinctuur

 

Werkwijze

Verwarm de olie en de bijenwas au-bain-marie tot de bijenwas volledig is gesmolten.

Neem de kom uit het water en roer goed.

Wanneer de zalf begint te stollen voeg je de propolis voorzichtig toe.

Roer goed om alles te mengen.

Doe de zalf in kleine potjes en laat de zalf verder hard worden.

 

Gebruik

Gebruik de zalf 2 maal daags op de eczeem plekken om de huid te verzorging. Het kan nodig zijn in het begin van de behandeling de dosering van de propolis te verdubbelen. Houd je bij middelmatig tot ernstig eczeem ook het liefst aan eerder genoemde behandelwijze.

 

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met dit bijzondere verhaal

 

Kruidige groet,


 

Gerry


‘Voor de stad’

Pro-polis stamt uit het Oud Grieks en betekent letterlijk ‘voor de stad’

Propolis is een product dat bijen maken van een harsachtige substantie die planten en bomen aanmaken. Deze hars beschermt de plant of boom tegen weersinvloeden en ongewenste indringers als bacteriën en schimmels. Bijen hebben deze beschermende eigenschappen goed gezien: zij verzamelen deze hars en maken hier propolis van door het te vermengen dit met bijenwas, stuifmeel en andere substanties.

 

Hiermee kitten ze de kieren en gaten van hun bijenwoning dicht, waardoor ze beschermd zijn tegen de invloeden van buitenaf zoals tocht, temperatuurverschillen, vochtigheid en micro-organismen als virussen en schimmels.

Pro-polis, de wachtpost van de bijenstad.

 

 

Propolis bij de mens

Ook is de beschermende werking van propolis van toepassing op de mens.

Propolis was in de Griekse oudheid al bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, evanals in Perzië en Egypte. Er wordt ook wel gedacht dat propolis door de Egyptenaren werd gebruikt om hun doden mee te balsemen.

 

Propolis werkt sterk en breed antibacterieel, antiviraal en antischimmel. Ik maak er in mijn praktijk dankbaar gebruik van. Het is direct in te zetten als tinctuur, maar laat zich ook goed verwerken tot andere producten. Ik maak er bijvoorbeeld zalf van die ondersteunt bij diverse huidproblemen.

Verderop vind je een recept van een verzorgende propoliszalf met goudsbloemolie en bijenwas


*Wel even opletten natuurlijk als je allergisch bent voor bijenproducten, dan beter het gebruik van propolis mijden.


Van hars tot propolis

Bijen maken propolis uit hars van voornamelijk bomen en struiken. Ze verzamelen het gedurende het gehele vliegseizoen. Deze hars wordt door de haalbijen verzameld van met name bladknoppen, bladeren en boomschors. Het halen van hars is een tijdrovende klus, zeker wanneer het kouder is buiten. De hars is dan namelijk taai van structuur en hierdoor moeilijk mee te nemen. Met hun kaken en voorpoten halen de haalbijen elke keer een klein stukje los.

Vervolgens kneden ze de stukjes hars tot een balletje en stoppen dit balletje in het pollenkorfje op hun achterpootjes. Wanneer beide korfjes vol zijn vliegen ze met de harsballetjes terug naar de bijenkast waar het door wordt gegeven aan werkbijen die het hars vermengen met bijenwas en bijenpollen. Daarnaast vermengen de werkbijen het hars met enzymen uit hun speeksel- en hoofdklieren.


Hierdoor wordt de propolis uiteindelijk soepel en vormbaar en kan ieder klein kiertje of gaatje er mee gedicht worden. De overige propolis wordt in grotere kieren en spleten opgeslagen voor later gebruik.

Bomen en struiken

Voor het maken van propolis halen bijen in Europa hars van de volgende bomen en struiken:

  • Populier (Populus sp.)
  • Wilg (Salix sp.)
  • Berk (Betula sp.)
  • Els (Alnus sp.)
  • Tamme kastantje (Castanea sativa)
  • Paardenkastanje (Aesculus hippocampus)
  • Prunussoorten, zoals pruim, kers en sleedoorn (Prunus sp.)
  • Eik (Quercus sp.)
  • Hazelaar (Corylus avellana)
  • Sparren (Picea sp.)
  • Coniferen (Coniferae sp.)

 

Over de hele wereld zijn er verschillende soorten propolis die gekenmerkt worden door verschillende kleuren en ook een specifieke werking hebben

Recept Propoliszalf - 8-10 potjes van 30 ml.


Ingrediënten

  • 250 ml goudsbloemmaceraat
  • 20 gram bijenwas
  • 12 ml propolistinctuur



 Werkwijze

  • Verwarm de olie en de bijenwas au-bain-marie tot de bijenwas volledig is gesmolten.
  • Neem de kom uit het water en roer goed.
  • Wanneer de zalf begint te stollen voeg je de propolis voorzichtig toe.
  • Roer goed om alles te mengen.
  • Doe de zalf in kleine potjes en laat de zalf verder hard worden.



Gebruik


Gebruik de zalf 2 maal daags op de eczeem plekken om de huid te verzorging. Het kan nodig zijn in het begin van de behandeling de dosering van de propolis te verdubbelen. Houd je bij middelmatig tot ernstig eczeem ook het liefst aan eerder genoemde behandelwijze.



 

Ik hoop dat ik iedereen heb kunnen inspireren met dit bijzondere verhaal

 

Kruidige groet,


 

Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: