Blogopmaak

Berm-apotheek

De Kruidenschool
Wandelschatten

Ik kijk mijn ogen uit…
Geen berm of weiland kan ik langsfietsen of lopen zonder continu even te stoppen. Een hele apotheek ligt aan mijn voeten! Alle maanden van het jaar hebben zo hun eigen bijzondere kruiden, maar in de maanden april en mei barst het leven echt weer los.

Als je de kruiden en hun werking eenmaal leert kennen, zul je merken dat je op een gegeven moment voornamelijk naar beneden kijkt, op zoek naar alle kruidenschatten. (Wel even op het andere verkeer letten natuurlijk)

Wat dacht je van de Paardenbloem, Weegbree, Dovenetel, Brandnetel en Madeliefje. Maar ook bomen Meidoorn, de Vlier en Kastanje met hun prachtige bloesems?

De berm-apotheek is te uitgebreid om alle kruiden uit te lichten, maar ik geef je er in deze blog drie mee waar ik nog niet eerder over het geschreven. Voor een speurtocht tijdens je volgende wandeling of fietstocht.

Smalle Weegbree

Je kent hem vast wel, het rozet met lancetvormige bladen, waar tijdens de bloei een lange steel verschijnt met daarop een aar met een wit ‘kroontje’. Wist je dat dit witte kroontje niet steeds op dezelfde plek staat, maar van beneden naar boven bloeit? De kleine verrassingen van moeder natuur, ik hou er van.

 

Zijn Latijnse naam is Plantago lanceolata. Plantago stamt van de Latijnse naam ‘planta’, dat voetzool betekent. Deze naamgeving heeft hij waarschijnlijk gekregen doordat hij een van de meest verspreide kruiden van de wereld is, het fijne zaad wordt onder de voetzolen van de mens overal mee naar toegenomen. Waarschijnlijk hebben de Romeinen het lang geleden naar ons deel van Europa verspreid. Je komt hem overal tegen: hij groeit langs wegen, op braakgronden en zelfs tussen de straatstenen.

 

Het is een echt EHBO kruid. Zijn lancetvormige bladen geven ons een teken dat hij bloedstelpend werkt. Ook tegen jeuk werkt het uitstekend. Heb je een wondje of jeuk door een prik van de brandnetel of een insectenbeet? Gebruik dan een gekneusd blaadje op de zere/jeukende plek, je bent snel van je ongemak af.

 

Verder is het een heel mooi kruid voor de luchtwegen, zoals de volksnaam ‘Hoestkruid’ al verraad. Het is een tonicum voor de longen en ook hier kun je het gekneusde verse blad gebruiken bij oorpijn. En hij zit booooordevol vitaminen en mineralen.

Witte Dovenetel

Haar Latijnse naam is Lamium album, wat vertaalt naar ‘Witte muil’. Kijk maar eens naar haar prachtige fijnbehaarde lipbloem, dan snap je de naam meteen.


Haar blad en groeiwijze lijkt sterkt op die van Brandnetel, maar bloeit heel anders (de Brandnetel bloeit met een soort hangende pluimen).


En in tegenstelling tot de Brandnetel prikt de Dovenetel niet. Ze is zelfs zeer zacht, en kan juist de jeuk van de Brandnetel verlichten! Ook hier is een gekneusd blaadje op de aangedane plek de simpele remedie. Is het niet handig dat de Dovenetel vaak vlak in de buurt van de Brandnetel groeit?

 

Verder straalt de plant met haar zachtheid en mooie witte bloemen vrouwelijkheid uit. Ze wordt in de Kruidengeneeskunde ook als een mooi vrouwenkruid beschouwd, dat geneeskrachtig ingezet kan worden tegen een scala aan vrouwenklachten.

Hondsdraf

Lijsterbes

Smalle weegbree:

Je kent hem vast wel, het rozet met lancetvormige bladen, waar tijdens de bloei een lange steel verschijnt met daarop een aar met een wit ‘kroontje’. Wist je dat dit witte kroontje niet steeds op dezelfde plek staat, maar van beneden naar boven bloeit?  De kleine verrassingen van moeder natuur, ik hou er van. 


Zijn Latijnse naam is Plantago lanceolata. Plantago stamt van de Latijnse naam ‘planta’, dat voetzool betekent. Deze naamgeving heeft hij waarschijnlijk gekregen doordat hij een van de meest verspreide kruiden van de wereld is.

Het fijne zaad wordt onder de voetzolen van de mens overal mee naar toegenomen. Waarschijnlijk hebben de Romeinen het lang geleden naar ons deel van Europa verspreid. Je komt hem overal tegen: hij groeit langs wegen, op braakgronden en zelfs tussen de straatstenen.


Het is een echt EHBO kruid. Zijn lancetvormige bladen geven ons een teken dat hij bloedstelpend werkt. Ook tegen jeuk werkt het uitstekend. Heb je een wondje, of jeuk door een prik van de brandnetel of een insectenbeet? Gebruik dan een gekneusd blaadje op de zere/jeukende plek, je bent snel van je ongemak af.

 

Verder is het een heel mooi kruid voor de luchtwegen, zoals de volksnaam ‘Hoestkruid’ al verraad. Het is een tonicum voor de longen en ook hier kun je het gekneusde verse blad gebruiken bij oorpijn. En hij zit booooordevol vitaminen en mineralen.

Witte dovenetel:

Haar Latijnse naam is Lamium album, wat vertaalt naar ‘Witte muil’. Kijk maar eens naar haar  prachtige fijnbehaarde lipbloem, dan snap je de naam meteen. 


Haar blad en groeiwijze lijkt sterkt op die van Brandnetel, maar bloeit heel anders (de Brandnetel bloeit met een soort hangende pluimen). En in tegenstelling tot de Brandnetel prikt de Dovenetel niet. Ze is zelfs zeer zacht, en kan juist de jeuk van de Brandnetel verlichten! 


Ook hier is een gekneusd blaadje op de aangedane plek de simpele remedie. Is het niet handig dat de Dovenetel vaak vlak in de buurt van de Brandnetel groeit?


Verder straalt de plant met haar zachtheid en mooie witte bloemen vrouwelijkheid uit. Ze wordt in de Kruidengeneeskunde ook als een mooi vrouwenkruid beschouwd, dat geneeskrachtig ingezet kan worden tegen een scala aan vrouwenklachten.

Hondsdraf:


Hondsdraf: lief klein hondsdrafje, met je blaadjes waarmee je als het ware met huppelende hondenpasjes door de tuin draaft.


Het bescheiden kruidje valt niet echt op, het is een klein plantje dat met liefde in de schaduw groeit. Zo in april en mei richten de steeltjes zich op en groeit er een allermooist paars/blauw lipbloempje aan, dat lijkt op een mannetje in een paarse mantel die je van harte welkom heet.


In deze periode kunnen we zijn schoonheid pas echt goed zien.

In de vorm van het blad zou je gelijkenis kunnen zien met de vorm van onze oren, longen en nieren. Dit is een mooi spiekbriefje van de natuur wat betreft zijn werkingsgebieden. Ook hier biedt een gekneusd blaadje in het oor uitkomst bij oorpijn, en het kan in therapeutische vorm worden ingezet bij klachten aan de luchtwegen en urinewegen.

Lief klein hondsdrafje, met zijn blaadjes die als het ware als huppelende hondenpasjes door de tuin draven.


Het bescheiden kruidje valt niet echt op, het is een klein plantje dat met liefde in de schaduw groeit. Zo in april en mei richten de steeltjes zich op en groeit er een allermooist paars/blauw lipbloempje aan, dat lijkt op een mannetje in een paarse mantel die je van harte welkom heet. In deze periode kunnen we zijn schoonheid pas echt goed zien.

 

Heel vroeg in het voorjaar, als de kruiden nog niet bloeien, kan het soms lastig zijn om Hondsdraf te herkennen; De bladeren lijken dan bijvoorbeeld ook op die van Speenkruid of Look-zonder-look. Maar in de Kruidengeneeskunde gebruiken we alle zintuigen om een kruid te herkennen.


Als goed en kijkt en voelt, merk je dat de blaadjes heel licht behaard zijn. En als je een blaadje kneust ruik je een kenmerkende kruidige geur, die sommige mensen aan een soort brandlucht doet denken (zelf vind ik het erg lekker ruiken).

 

In de vorm van het blad zou je gelijkenis kunnen zien met de vorm van onze oren, longen en nieren. Dit is een mooi spiekbriefje van de natuur wat betreft zijn werkingsgebieden: Ook hier biedt een gekneusd blaadje in het oor uitkomst bij oorpijn, en het kan in therapeutische vorm worden ingezet bij klachten aan de luchtwegen en urinewegen.



Wil je meer weten over geneeskrachtige voorjaarskruiden?

Kijk dan ook eens op mijn andere blogs:



 

Veel plezier op je ontdekkingstocht!


Gerry




Let op: Kruiden kennen contra-indicaties en nevenwerkingen met andere geneesmiddelen. Ga niet thuisdokteren, raadpleeg altijd een deskundige bij klachten.

 

Het oogsten doen we in stilte en met respect voor de plant. In de kruidengeneeskunde vraag je als het ware eerst aan de plant om toestemming. Als je mag oogsten bedankt daarna de plant voor zijn gift.

 

‘Wildplukregels’: oogsten doe je alleen op een schone plek: geen vervuilde grond, langs de snelweg of waar bijvoorbeeld honden uitgelaten worden, etc. Neem alleen wat je nodig hebt: vogels, insecten en het bodemleven zijn ook afhankelijk van deze planten. Gebruik een scherp mes of schaartje, planten vinden het niet fijn om bot afgescheurd- of uit de grond getrokken te worden.


Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: