Benodigdheden:
- 1 kg rozenbottels (hondsroos, rimpelroos)
- 500 g appels
- 200 ml water
- 500 g rietsuiker
- sap van 1 citroen
- schone (steriele) glazen potjes met deksels
Werkwijze
- Kies een schone plek om bessen te oogsten, dus niet langs een snelweg, industrieterrein etc.
- Verwijder de steeltjes en kroontjes
- Was de bottels schoon en halveer ze.
- Schil de appels en snijd ze in stukjes.
- Voeg alle ingrediënten in een pan en laat het ongeveer 40 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.
- Roer af en toe het mengsel door, als het een zachte massa is geworden mag het van het vuur af.
- Zeef de massa af door het met een houten pollepel stevig door een fijnmazig vergiet te persen.
- Breng de gezeefde massa even aan de kook en laat een beetje afkoelen.
- Schenk de jam in de potjes, schroef de deksel erop en zet ze omgedraaid neer. Na 15 min. kun je ze weer omdraaien.
Bewaar op een koele donkere plek.
Na opening in de koelkast bewaren.
Lekker voor op de boterham, bij een toetje of in zoete baksels!