Benodigdheden voor 250 ml. vlierbessensap met verwarmende kruiden:
- 400 gram vlierbessen
- 250 ml water
- geraspte gember (ca 1tl)
- ¼ tl kaneel
- 1 kruidnagel
- 1 schoon potje of flesje van minimaal 250 ml.
Werkwijze
- Kies een schone plek om bessen te oogsten, dus niet langs een snelweg, industrieterrein etc.
- Knip met een schaar de rijpe (zwart- en sappige) vlierbessen van de trossen. Pluk alleen wat je nodig hebt, vogels en andere diertjes zijn van dit voedsel afhankelijk om de herfst en winter door te komen.
- Haal thuis eventuele onrijpe besjes er tussenuit en knip zoveel mogelijk takjes weg, zodat je bijna alleen rijpe bessen overhoud.
- Vervolgens even wassen en laten uitlekken.
- Doe de vlierbessen samen met de overige ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook.
- Zodra het kookt zet je het vuur lager tot iets onder het kookpunt.
- Laat dit 20 a 30 minuten pruttelen, de besjes zullen nu openspringen.
- Als de kooktijd voorbij is kunnen we het sap van het pulp gaan scheiden door het te zeven door bijvoorbeeld kaasdoek of een fijnmazige zeef.
- Laat het mengsel uitlekken tot alle sap eruit is.
- Warm het sap nu nog een keer op tot het net niet kookt. Laat het sap daarna afkoelen.
- Als het voldoende is afgekoeld vul je flesje of potje met het sap af en sluit ze af.
- Bewaar in de koelkast.
Toepassing:
- Sap: drink het sap preventief- of bij opkomende verkoudheid of griepjes elke dag een klein borrelglaasje.
- Siroop: Als je van het sap siroop hebt gemaakt gebruik je een halve tot een hele theelepel bij kinderen, en een halve tot een hele eetlepel voor volwassenen.