Blogopmaak

Smudge stick met kruiden

De Kruidenschool
 Reiniging met rook:

Misschien heb je er wel eens van gehoord: ceremonieën waarin rook gebruikt wordt om een ruimte, object of persoon te reinigen. Denk maar eens aan de wierookvaten die in de kerk langsgaan, de wierook binnen het Boeddhisme en Hindoeïsme of de salie van de native Americans.

Het roken, dat ook wel bekend staat als ‘smudgen’, doet men om vele redenen: om een ruimte van ziektekiemen of nare geurtjes te ontdoen, negatieve energie de deur uit te jagen of bijvoorbeeld een meditatie kracht bij te zetten. De intenties verschillen maar de gemene deler is: reiniging, zuivering, vernieuwing. Het zuiveren en reinigen kun je natuurlijk het hele jaar doen maar het past perfect bij het voorjaar, de tijd waarin we onszelf en ons huis ontdoen van de zware energie van de winter en ruimte maken voor het licht van de lente.


Wat is een smudge stick?

Een smudge stick is een bundeltje bij elkaar gebonden kruiden, die je aansteekt en al smeulende gebruikt om bijvoorbeeld een ruimte of object te beroken.

Je kunt zelf heel gemakkelijk een smudge stick maken. Salie is misschien wel een van de bekendste kruiden om mee te smudgen, maar wist je dat onze eigen Bijvoet een reinigende werking heeft en bovendien een prettige kruidige geur geeft? Je kunt in de lente en zomer zelf diverse kruiden plukken en verwerken. In de winter kun je nog wel verse dennennaalden, Klimop en Rozemarijn oogsten, maar omdat bij ons in dit seizoen nog niet veel te plukken valt kun je ook verse en gedroogde kruiden uit de winkel gebruiken.
Denk aan Tijm, Munt, Salie maar bijvoorbeeld ook gedroogde rozenblaadjes. En misschien heb je nog wel wat takjes lavendel liggen die je in de zomer hebt geoogst?

Naast de lekker geur die kruiden verspreiden vertellen overleveringen dat kruiden bepaalde eigenschappen hebben. Hier kun je op internet nog veel meer over vinden, maar hieronder een paar voorbeelden:

  • Salie: verdrijft negatieve energie
  • Rozemarijn: reiniging, bescherming, optimistische sfeer
  • Lavendel: Kalmering, balans
  • Tijm: Concentratie, ontspanning
  • Kleefkruid: relaties, toewijding, bescherming
  • Citroenmelisse: succes, liefde, heling
  • Bijvoet: reiniging, bescherming tegen ziektes
  • Rozenblad: Liefde, heling, geluk
  • Klimop: Bescherming, heling, trouw
  • Wierook (hars): bescherming, reiniging, heiliging

Als je zelf een smudge stick maakt kunt je precies kiezen welke geuren je lekker vind en welke kruiden bij jou passen.

Smudgestick 'recept'

Benodigdheden:

  • takjes kruiden naar keuze (het is handig om langere takjes van ca. 15 cm als basis te gebruiken, hiertussen kun je eventueel kleinere kruiden vlechten) 
  • verse of gedroogde bloemen/bloemblaadjes naar keuze
  • katoenen draad of garen
  • schaar

Smudge stick ‘recept’


Benodigdheden:

  • takjes kruiden naar keuze (het is handig om langere takjes van ca. 15 cm als basis te gebruiken, hiertussen kun je eventueel kleinere kruiden vlechten) 
  • verse of gedroogde bloemen/bloemblaadjes naar keuze
  • katoenen draad of garen
  • schaar

Werkwijze:

  • Gebruik als basis de langere kruiden en knip deze tot dezelfde lengte, zodat je een bosje van 10 à 15 centimeter hebt. 
  • Knip de garen, je hebt ongeveer 4 keer de lengte van de kruidentakjes nodig
  • Bundel de lange kruiden en bind het garen een paar keer rond de onderkant van de stengels. Je werkt nu met het garen langzaam omhoog door het om de kruidenbundel te cirkelen. Tijdens dit proces kunt je ook de eventuele kortere kruiden / bloemblaadjes er doorheen weven. Zorg dat de kruiden goed strak gebundeld zijn, waarbij je voldoende garen gebruikt maar ook niet zoveel je alleen maar garen aan het branden bent als je straks je stick aansteekt
  • Als je bovenaan je bundeltje bent wikkel je het garen weer langzaam af naar beneden.
  • Bind de stick aan de onderkant goed af, en knip sprietjes die uit de stick steken af.
  • Plaats of hang nu de stick ergens waar het niet al te vochtig is en laat ongeveer een week drogen.

Werkwijze:

  • Gebruik als basis de langere kruiden en knip deze tot dezelfde lengte, zodat je een bosje van 10 à 15 centimeter hebt.
  • Knip de garen, je hebt ongeveer 4 keer de lengte van de kruidentakjes nodig
  • Bundel de lange kruiden en bind het garen een paar keer rond de onderkant van de stengels. Je werkt nu met het garen langzaam omhoog door het om de kruidenbundel te cirkelen. Tijdens dit proces kunt je ook de eventuele kortere kruiden / bloemblaadjes er doorheen weven. Zorg dat de kruiden goed strak gebundeld zijn, waarbij je voldoende garen gebruikt maar ook niet zoveel je alleen maar garen aan het branden bent als je straks je stick aansteekt
  • Als je bovenaan je bundeltje bent wikkel je het garen weer langzaam af naar beneden.
  • Bind het aan de onderkant goed af, en knip sprietjes die uit de stick steken af.
  • Plaats of hang nu de stick ergens waar het niet al te vochtig is en laat ongeveer een week drogen.


Smudgesticks van kruiden

Gebruik:


Als je smudge stick droog genoeg is om te gaan gebruiken, zorg dan dat je de volgende zaken bij de hand hebt voordat je de stick gaat branden:  

  • Aansteker of lucifers om de stick mee aan te steken
  • Schoteltje of schaaltje om tijdens het aansteken- en het smudgen zelf onder de stick te houden (om eventuele stukjes die er uitvallen op te vangen)
  • Een emmer water of een grote pot met rijst of zand waarin je de smudge stick kunt doven als je klaar bent.

Als je er helemaal klaar voor bent, zet dan een raampje en/of deur open en steek de smudge stick aan. Zorg er voor dat het brandproces langzaam gaat, de smudge stick moet gaan smeulen, niet vlammen. 


Als de smudge stick smeult, kun je de ruimte reinigen door hier met de smudge stick doorheen te lopen, pak de muren en de hoeken mee met de rook.  Als je een object of persoon wilt reinigen, wapper er dan een paar keer (met voldoende ruimte, je wilt niet dat de hete stick het object of de persoon  raakt) van top tot teen  een paar keer omheen. 



Gebruik:

  • Als je smudge stick droog genoeg is om te gaan gebruiken, zorg dan dat je de volgende zaken bij de hand hebt voordat je de stick gaat branden:  
  • Aansteker of lucifers om de stick mee aan te steken
  • Schoteltje of schaaltje om tijdens het aansteken- en het smudgen zelf onder de stick te houden (om eventuele stukjes die er uitvallen op te vangen)
  • Een emmer water of een grote pot met rijst of zand waarin je de smudge stick kunt doven als je klaar bent.
  • Als je er helemaal klaar voor bent, zet dan een raampje en/of deur open en steek de smudge stick aan. Zorg er voor dat het brandproces langzaam gaat, de smudge stick moet gaan smeulen, niet vlammen. 
  • Als de smudge stick smeult, kun je de ruimte reinigen door hier met de smudge stick doorheen te lopen, pak de muren en de hoeken mee met de rook.  Als je een object of persoon wilt reinigen, wapper er dan (met voldoende ruimte, je wil niet dat de hete stick het object of persoon raakt) een paar keer omheen. 

Smudgestick kruiden wierook

Veel plezier en zuivering!


Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: