Rosmarinus officinalis:
Rozemarijn is een groenblijvend kruid uit de Lipbloemigenfamilie, dat in de winter bloeit met prachtige lila tot paarse bloemetjes. Het is een plant vol tegenstellingen, aan de ene kant het zachte uiterlijk van de frêle bloempjes en aan de andere kant het taaie leerachtige naaldvormig blad.
In de kruidengeneeskunde wordt daarom ook wel gezegd dat Rozemarijn de ‘ruwe bolster met blanke pit’ is: Hard van buiten en zacht van binnen.
Aan dit dubbele karakter kun je al een beetje aflezen dat Rozemarijn zowel versterkend (harde bolster) als verzachtend (blanke pit) kan werken: het pept op bij moeheid en uitputting en geeft ontspanning tijdens stressvolle periodes.
Als Rozemarijn het naar z’n zin heeft kun je dat duidelijk zien: bij mij in de tuin heeft de Rozemarijn de vorm van een hoge struik aangenomen en wedijvert met de Ginkgo boom wie het langste is (Ginkgo is een langzame groeier).
Aan de sterke geur en smaak herkennen we dat hij veel etherische olie bevat en dat het een krachtig- diepwerkend kruid is. Het activeert als het ware het hele lichaam:
Het stimuleert de bloedsomloop (verwarmend, fijn bij winterhanden/voeten), wekt de eetlust op, vuurt de hele spijsvertering aan en reinigt via lever en nieren.
Bovendien werkt Rozemarijn kalmerend en versterkend op het zenuwstelsel zoals boven al even beschreven.
Het is een zeer smaakvol kruid dat we culinair gebruiken om soepen, sauzen en gebraden mee te kruiden, een lekkere en gezonde toepassing!
Uiteraard kun je er nog veel meer mee doen: je kunt er een krachtig hoestdrankje van maken, een verwarmende thee, tinctuur (alleen onder begeleiding van een deskundige), een smaakvol kruidenzout, verkwikkende douche producten en ga zo maar door.
In de aromatherapie wordt de etherische olie in geurlampjes gebruikt vanwege de kruidige geur die stimulerend op het zenuwstelsel werkt, kracht geeft bij uitputting, en preventief werkt op infecties op de luchtwegen.
(Let op wel contra-indicaties, zie onderaan deze blog)
Rozemarijn als verwarmer en ontspanner:
Omdat we in februari nog steeds koude dagen kennen en onze levens soms druk en stressvol verlopen, kunnen we wel wat warmte en ontspanning gebruiken.
Een van mijn favorieten om te ontspannen na een lange dag is een verwarmend voetenbad met Rozemarijn-badzout.
Het is heel simpel om te maken. Naast dat je er lekker warme voetjes van krijgt heeft het een zeer verkwikkende werking. Je kunt het gebruiken bij vermoeide voeten, koude voeten, om stress/spanning te verminderen en als oppepper bij vermoeidheid.
Verderop in deze blog vind je het recept om zelf een Voetenbadzout met Rozemarijn te maken.
Waarom eigenlijk zout in een voetbad?
Voordat we in het recept duiken vertel ik eerst graag nog wat over zout:
De heilzame werking van Rozemarijn kennen we nu, maar wist je dat zout ook gezondheidseigenschappen heeft? We hebben het dan over natuurlijk ongeraffineerd zout, zoals Himalaya zout of Keltisch zeezout.
Het verschil tussen natuurlijk zout en tafelzout, is dat er in natuurlijk zout veel meer spoorelementen en mineralen zitten. Zo bevat Himalaya zout o.a. calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Bij tafelzout is het grootste gedeelte van de mineralen er uitgefilterd.
Wat doet dat zout nu in ons voetenbadje? Zout kent z'n eigen gezondheidsvoordelen. Onze huid kan namelijk niet alleen stoffen uitscheiden (via het zweet) maar ook stoffen ópnemen. Door een warm voetenbadje gaan de poriën openstaan en neemt onze huid de mineralen op die we nodig hebben, waardoor ons lichaam wordt geremineraliseerd.
Er is veel te vertellen over de heilzame werking van water (denk maar aan dr. Kneipp) en zout, leuke thema’s om je eens in te verdiepen!
Recept Rozemarijn Voetenbadzout:
Benodigdheden:
Voor het ingrediënt Rozemarijn kunt je kiezen uit drie opties: verse Rozemarijn, gedroogde Rozemarijn, of Rozemarijn etherische olie.
(De ingrediënten hieronder worden dus afzonderlijk gebruikt, niet én én)
Rozemarijn (kruid of etherische olie):
- Verse Rozemarijn: 3 eetlepels
- Gedroogde Rozemarijn: 2 eetlepels
- Rozemarijn etherische olie: 15 druppels
Verder:
- 250 gram natuurzout (bijv. Keltisch zeezout, Atlantisch zeezout, Himalaya zout- of een zelf gemaakte mix)
- 1 eetlepel plantaardige olie, bijvoorbeeld jojoba-olie, amandelolie of goudsbloemolie voor een extra verzorgende werking
Werkwijze:
- Doe het zout in een kom
- Voeg het gedroogde- of verse kruid toe, óf de etherische
- Goed roeren tot de Rozemarijn en de olie vermengd zijn met het zout
- Doe het badzout in een glazen pot en sluit goed af
- Het liefst laat je dit eerst een tijd trekken voor gebruik
Gebruik:
- Doe 3 à 4 eetlepels van je voetenbadzout in een teiltje of voetenbad en giet daar warm water op (de temperatuur is afhankelijk van wat jij zelf lekker vindt).
- Even goed roeren tot het zout gesmolten is en een paar minuutjes laten staan zodat de inhoudsstoffen van de kruiden in het water kunnen trekken.
- Voetjes er in en genieten maar!
Veel plezier en ontspanning!
Gerry
Contra indicaties Rozemarijn:
Het medicinaal gebruik van kruiden vervangt nooit de behandeling van de reguliere arts. Win altijd eerst advies in van een deskundige en raadpleeg een arts.
Etherische olie: Geeft energie, het is aan te raden om dit niet voor het slapen gaan te gebruiken. Gebruik alleen in lage dosering. Niet uitwendig gebruiken, niet inwendig gebruiken, niet gebruiken bij zwangeren, zogenden, kinderen onder de 6 jaar of bij epilepsie.
Tinctuur: Niet in hoge dosis. Niet bij zwangeren, zogenden, niet bij ontstekingen aan het maag-darm slijmvlies, niet bij overmatige menstruatie, niet bij epilepsie. Kan de bloeddruk verhogen en heeft mogelijk interacties met hart- en bloeddruk medicatie.
Culinair: doseer met mate of vermijd bij bovenstaande klachten.