Blogopmaak

Vlier - Sambucus Nigra

De Kruidenschool

De apotheek aan huis:

De Vlier is een van mijn favoriete kruiden: ze is een van de meest gulle gevers die ik ken. Ze is alom bekend en geliefd: in mei-juni draagt ze heerlijk geurende bloesems met voedzaam stuifmeel en zoete nectar, in de loop van augustus heeft ze een metamorfose ondergaan en hangt ze vol glanzend zwarte bessen die vol vitaminen en mineralen zitten. Zowel mens als dier maken dankbaar gebruik van haar overvloed! Een van de zeer toepasselijke volksnamen van de Vlier is ‘de apotheek aan huis’. Niet verwonderlijk als je kijkt naar haar vele toepassingen:

Kruidenweetjes:

De zoete bloesem kunnen we gebruiken om tinctuur van te maken, en laten zich verwerken in tal van smakelijke recepten. Aan het zachte voorkomen en de zoete geur van de bloesem kun je al een beetje afleiden dat ze op ons een verzachtende en zuiverende werking heeft: zo reguleert ze koorts, kalmeert ze allerlei ontstekingen en is een grote hulp bij griep en verkoudheid. 

Als we de herfst naderen heeft de Vlier een transformatie ondergaan, van ‘jonge deerne’ naar ‘oude wijze vrouw’. De vrolijk rechtopstaande bloemschermen hebben plaatsgemaakt voor glanzend zwarte bessen die in zware trossen naar beneden hangen. Net als de mens, wanneer wij  in de herfst van ons leven zijn gekomen, ziet de Vlier er een beetje gebogen en vermoeid uit. De kleur rood laat zich prominent zien: de steeltjes waaraan de bessen hangen zijn rood gekleurd, en de bessen bevatten dieprood sap. Hiermee laat de vlier zien dat ze via ons bloed (opruimen van vervuiling en ontstekingen) onze weerstand een boost kan geven.

Ook het blad en de bast van de vlier kunnen we gebruiken. Wist je dat de geur van het blad muggen en vliegen op afstand houdt? Je kunt er o.a. een mooi anti-muggenmiddel van maken. Met deze kennis is het niet raar dat men vroeger er altijd voor zorgde om op het boerenerf een Vlier te planten!


Haar naam ‘Sambucus Nigra’ dankt ze aan ‘Sambyke’- een uit vlierhout vervaardigd harpje, en ‘Nigra’ wat zwart betekent- naar haar donkere bessen.

Kruidenweetjes:

Keukenweetjes:

Bloesem:


Met de vlier kun je eindeloos veel kanten op: van de bloesems kunnen we limonade, siroop, thee of ‘vlierchampagne’ maken, en ze laten zich ook in zoete gerechten verwerken zoals de bekende vlierpannenkoekjes. 

Oogsten: pluk op een schone plek van een vlier die ruim in de bloesem staan, en neem niet meer dan je nodig hebt.  Oogst als de schermen mooi open staan en er veel stuifmeel op zit. Schud de schermen voorzichtig uit om ze te ontdoen eventuele beestjes, maar was ze niet-  anders spoel je het kostbare stuifmeel weg! Je kunt de schermen meteen verwerken, of laten drogen op papier.



Bloesem:

De zoete bloesem kunnen we gebruiken om tinctuur van te maken, en laten zich verwerken in tal van smakelijke recepten. Aan het zachte voorkomen en de zoete geur van de bloesem kun je al een beetje afleiden dat ze op ons een verzachtende en zuiverende werking heeft: zo reguleert ze koorts, kalmeert ze allerlei ontstekingen en is een grote hulp bij griep en verkoudheid.



Goudsbloem Kruidenwater Culinair Dille Dropplant Citroenmelisse Kruidenschool


Bessen:
Richting de herfst heeft de Vlier een transformatie ondergaan, van ‘jonge deerne’ naar ‘oude wijze vrouw’. De vrolijk rechtopstaande bloemschermen hebben plaatsgemaakt voor glanzend zwarte bessen die in zware trossen naar beneden hangen. Net als de mens, wanneer wij in de herfst van ons leven zijn gekomen, ziet de Vlier er een beetje gebogen en vermoeid uit. De kleur rood laat zich prominent zien: de steeltjes waaraan de bessen hangen zijn rood gekleurd, en de bessen bevatten dieprood sap. Hiermee laat de vlier zien dat ze via ons bloed (opruimen van vervuiling en ontstekingen) onze weerstand een boost kan geven.




Bast en Blad:

Ook het blad en de bast van de vlier kunnen we gebruiken. Wist je dat de geur van het blad vliegen en muggen op afstand houdt? Je kunt er o.a. een mooi anti-muggenmiddel van maken. Met deze kennis is het niet raar dat men vroeger op het boerenerf er altijd voor zorgde om een Vlier te planten!


Bessen:


Ook de bessen kunnen wij ons goed laten smaken in de vorm van sap, siroop, jam, wijn, of meegebakken in zoete gerechten als muffins.

(let op: i.v.m. de blauwzuurglycosiden in de pitjes is het belangrijk om voor consumptie de bessen eerst goed uit te koken!)

Bast en Blad: 


Ook het blad en de bast van de vlier kunnen we gebruiken. Wist je dat de geur van het blad ongedierte op afstand houdt? Je kunt er o.a. een mooi anti-muggenmiddel van maken. Met deze kennis is het niet raar dat men vroeger op het boerenerf er altijd voor zorgde om een Vlier te planten!





Haar naam ‘Sambucus Nigra’ dankt ze aan ‘Sambyke’- een uit vlierhout vervaardigd harpje, en ‘Nigra’ wat zwart betekent- naar haar donkere bessen.

Tuinweetjes:

Keukenweetjes:

Goudsbloem Vlinders Waardplant Kruidentuin Moestuin Calendula

De Vlier is een grote bladverliezende struik die zo’n 3 tot 7 meter hoog wordt en naarmate ze groter wordt eigenlijk meer op een boom lijkt. De jonge twijgen zijn groen en buigzaam, als deze ouder worden verhouten ze en krijgen een grijsbruine kleur. De takken hebben van binnen een wit ‘merg’. Omdat de Vlier over een enorme groeikracht beschikt laat ze zich makkelijk snoeien als ze te groot wordt voor je tuin, het beste snoei je rond maart als de ergste vorst voorbij is en voordat de bloesem begint te vormen.

Rond mei genieten we van haar geurende crème kleurige bloesems, en rond augustus van haar sappige paars/zwarte bessen. Een waardevolle toevoeging voor elke tuin voor de mens- bestuivende insecten en vogels.


Met de vlier kun je  eindeloos veel kanten op: van de zoete bloesems kunnen we limonade, siroop, thee of ‘vlierchampagne’ maken, en ze smaken heerlijk in zoete gerechten zoals de bekende vlierpannenkoekjes. 


Oogsten: pluk op een schone plek van een vlier die ruim in de bloesem staat, en neem niet meer dan je nodig hebt. We laten voldoende bloesem hangen voor de insecten, en vogels die zich later in het jaar tegoed doen aan de bessen.

Oogst als de schermen mooi open staan en er veel stuifmeel op zit. Schud de schermen voorzichtig uit om ze te ontdoen van eventuele beestjes, maar was ze niet- anders spoel je het kostbare stuifmeel weg! Je kunt de schermen meteen verwerken of  drogen op papier.



Ook de bessen kunnen wij ons goed laten smaken in de vorm van sap, siroop, jam, wijn, of meegebakken in zoete gerechten als muffins.

(let op: i.v.m. de blauwzuurglycosiden in de pitjes is het belangrijk om voor consumptie de bessen eerst goed uit te koken!)



Tuinweetjes:


De Vlier is een grote bladverliezende struik die zo’n 3 tot 7 meter hoog wordt en naarmate ze groter wordt eigenlijk meer op een boom lijkt. De jonge twijgen zijn groen en buigzaam, als deze ouder worden verhouten ze en krijgen een grijsbruine kleur. De takken hebben van binnen een wit ‘merg’. Omdat de Vlier over een enorme groeikracht beschikt laat ze zich makkelijk snoeien als ze te groot wordt voor je tuin, het beste snoei je rond maart als de ergste vorst voorbij is en voordat de bloesem begint te vormen.

Rond mei genieten we van haar geurende crème kleurige bloesems, en rond augustus van haar sappige paars/zwarte bessen. Een waardevolle toevoeging voor elke tuin voor de mens- bestuivende insecten en vogels.

Recept Vlierbloesemchampagne:



Een verfrissend, licht mousserende drankje: heerlijk voor op een zomerse dag en heel simpel om te maken!




Benodigdheden:


  • 6 à 7 vlierbloemenschermen (volledig geopend, zodat ze veel stuifmeel bevatten)
  • 300 gram suiker
  • 2 liter water
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 biologische citroen
  • 2 flessen



Bereiding:


  1. Vul een pan met water, suiker en appelciderazijn en roer goed door tot de suiker is opgelost. Leg dan de vlierbloesemschermen in het water en top af met de in plakjes gesneden citroen.
  2. Laat dit mengsel 24 uur op een warme plek trekken (bijvoorbeeld op de vensterbank in de zon).
  3. Zeef de volgende dag het mengsel af door een schone thee- of kaasdoek, en vul de flessen tot ¾ vol. Het is belangrijk om de flessen niet helemaal vol te gieten omdat er tijdens het fermentatieproces koolzuurgas ontstaat, als de druk nergens naartoe kan- kan je fles ‘ontploffen’.
  4. In de eerste week haal je elke dag voorzichtig de dop even van de fles zodat het overtollige gas kan ontsnappen.
  5. Na een week of twee is je vlierbloesemchampagne klaar!



Een verfrissend, licht mousserende drankje: heerlijk voor op een zomerse dag en heel simpel om te maken!


Benodigdheden:

  • 6 à 7 vlierbloemenschermen (volledig geopend, zodat ze veel stuifmeel bevatten)
  • 300 gram suiker
  • 2 liter water
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 biologische citroen
  • 2 flessen


Bereiding:


  1. Vul een pan met water, suiker en appelciderazijn en roer goed door tot de suiker is opgelost. Leg dan de vlierbloesemschermen in het water en top af met de in plakjes gesneden citroen.
  2. Laat dit mengsel 24 uur op een warme plek trekken (bijvoorbeeld op de vensterbank in de zon).
  3. Zeef de volgende dag het mengsel af door een schone thee- of kaasdoek, en vul de flessen tot ¾ vol. Het is belangrijk om de flessen niet helemaal vol te gieten omdat er tijdens het fermentatieproces koolzuurgas ontstaat, als de druk nergens naartoe kan- kan je  fles ‘ontploffen’.
  4. In de eerste week haal je elke dag voorzichtig de dop even van de fles zodat het overtollige gas kan ontsnappen.
  5. Na een week of twee is je vlierbloesemchampagne klaar!




Recept Vlierbloesempannenkoekjes:


Een mooie reden voor een lekkere wandeling- en eenmaal thuisgekomen maak je heerlijke pannenkoekjes met een twist:


Benodigdheden voor 2 personen:

  •  10 vlierbloesemschermen 
  • 2 kopjes melk
  • 2 kopjes bloem
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • een scheutje olie om in te bakken 

Bereiding:


  1. Mix de ingrediënten voor het beslag tot het een mooi glad mengsel en verhit de olie in een een pan.
  2. Pak de Vlierbloesem aan het steeltje en haal de bloemschermen door het beslag.
  3. Doe de bloesem meteen in de pan met de schermen naar beneden, en druk de bloesem een beetje aan in het deeg. Knip tijdens het bakken vast het steeltje dat nog aan de bloesem zit af, dit eet je niet op!
  4. Als de onderkant van de pannenkoek droog is keer je ‘m om zodat ook de andere kant een mooi goudbruin kleurtje krijgt.
  5. Op zichzelf al een heerlijk gerecht, wat extra feestelijk wordt als je er bijvoorbeeld aardbeien, bessen, munt en honing bij serveert!



Benodigdheden voor 2 personen:



  •  10 vlierbloesemschermen 
  • 2 kopjes melk
  • 2 kopjes bloem
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • een scheutje olie om in te bakken 




Bereiding:


  1. Mix de ingrediënten voor het beslag tot het een mooi glad mengsel is en verhit de olie in een een pan.
  2. Pak de Vlierbloesem aan het steeltje en haal de bloemschermen door het beslag.
  3. Plaats meteen met de schermen naar beneden in de pan. Druk de bloesem een beetje aan in het deeg, en knip tijdens het bakken vast het steeltje dat nog aan de bloesem zit af (dit eet je niet op!).
  4. Als de onderkant van de pannenkoek droog is keer je ‘m om zodat ook de andere kant een mooi goudbruin kleurtje krijgt.
  5. Op zichzelf al een heerlijk gerecht, wat extra feestelijk wordt als je er bijvoorbeeld aardbeien, bessen, munt en honing bij serveert!


Let op:

  • Pluk alleen waar het mag en nooit in beschermde natuurgebieden.
  • Pluk alleen op schone (onvervuilde) plekken, dus bijvoorbeeld niet langs de autoweg of een industrieterrein. 
  • Pluk alleen datgene wat je met zekerheid kunt identificeren. Niet alle planten en kruiden zijn eetbaar, sommigen kunnen zelfs giftig zijn.
  • Pluk alleen op plekken waar de plant in grote aantallen voorkomt, neem alleen een hoeveelheid voor jezelf mee en laat altijd wat staan.
  • Pluk nooit planten of paddenstoelen die zeldzaam en/of beschermd zijn.


Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: