Van bloem tot wortel gezond:
De paardenbloem is een echte optimist met groot aanpassingsvermogen: hij stelt maar weinig eisen en zodra hij een geschikt plekje heeft gevonden (het maakt hem niet uit of hij welkom is of niet) gooit hij zijn penwortel als anker uit en laat zich niet meer wegsturen. Ondanks dat hij een beetje opdringerig kan zijn, met zijn krachtige rozet die andere planten aan de kant duwt- en zijn grote gele gezicht, kijk ik altijd met plezier naar deze vrolijke krachtpatser.
Dat zal je niet verbazen als je eenmaal weet hoe veelzijdig de paardebloem is:
Kruidenweetjes:
Wist je dat de paardenbloem een heel gezonde groente is? Hij is rijk aan mineralen en bevat vitamine A, B (choline), C en D.
Als onderdeel van de composietenfamilie bevat Paardenbloem ook veel bitterstoffen die onze gal en lever stimuleren en de spijsvertering aanvuren. De kaliumzouten stimuleren onze nieren om via de urine allerlei afvalstoffen af te voeren.
Een krachtige helper dus bij het opruimen van giften! Verderop in deze blog vind je de werkwijze van de ‘paardenbloemsteeltjes-kuur’ die we traditioneel in het voorjaar kunnen nemen om ons lichaam te reinigen.
De urinedrijvende werking van de Paardenbloem is goed te onthouden als we kijken naar de volksnamen die hij heeft gekregen: in Nederland noemen we hem ook wel ‘pissebloem’, in Engeland ‘wet-the-bed’, en in Frankrijk ‘pissenlit’.
Zijn officiële naam ‘Taraxacum Officinale’ stamt uit het Grieks. Taraxacum als samentrekking van ‘taraxis’ (een oogziekte met vertroebeling van de lens) en ‘akeomai’ (genezen), Officinale als teken dat het al in de middeleeuwen bekend stond als een apothekerskruid.

Keukenweetjes:
Het jonge blad smaakt het best (hoe ouder het blad hoe bitterder) en doet het prima als salade of groente.
Ook de bloemen kunnen we gebruiken: ze hebben een licht honingachtige smaak en staan prachtig op een salade of in een kop kruidenthee. Zelfs de wortel kunnen we eten, gestoofd of gebakken. Of we roosteren en vermalen hem om er ‘koffie’ van te zetten.
Van bloem tot wortel gezond dus!
Naast de vele culinaire toepassingen kunnen we er natuurlijk ook theemelanges of kruidenwatertje mee samenstellen.
Tuinweetjes:
Aan de paardenbloem kunnen we veel aflezen over de gesteldheid van onze bodem, het is wat men noemt een ‘indicatorplant’. Als we hem zien staan hebben we vaak te maken met stikstof rijke- verdichte grond, waarin weinig calcium aanwezig is.
Met tomeloze energie doet de paardenbloem zijn werk: met z’n penwortel (30cm tot 1m diep) maakt hij de grond losser zodat andere planten beter kunnen aanslaan, en haalt mineralen uit diepere lagen omhoog om dit op te slaan in het blad. Als het blad in het najaar afsterft komen de mineralen beschikbaar voor de oppervlakkiger lagen.
Voor bijen en vlinders is het een waardevolle leverancier van nectar en stuifmeel: omdat het een vroege bloeier is en bijna het hele jaar door kan bloeien, is het een belangrijke bron van voedsel.
De Paardenbloem doet dus een hoop belangrijk werk! Naast dat hij zich sowieso maar moeilijk laat wieden, laat ik hem dan ook gewoon lekker staan.
Reinigende Paardenbloemsteeltjes-kuur:
Traditioneel is het voorjaar het beste moment om je lichaam te ondersteunen met een reinigings (detox) kuur. Na een winter van weinig beweging en copieuze maaltijden hebben we een hoop afvalstoffen opgebouwd die we er graag weer uit willen hebben. Er zijn tal van manieren van genezend vasten en kruiden die ons daar bij kunnen helpen. Een van de kruiden is de paardenbloem: normaal gesproken moet je de steeltjes van de paardenbloem niet eten, maar je kunt ze wel twee weken gebruiken om een kuur te doen. Let op: omdat deze kuur veel energie van je lichaam kan vragen is het aan te raden de kuur alleen te doen als je gezond bent, of onder begeleiding van een deskundige.
De kuur kun je als volgt gebruiken:
Oogsten:
In het voorjaar zijn er veel paardenbloemen, vanaf juli zijn de paardenbloemen grotendeels uitgebloeid.
De kuur met de steeltjes doe je dan ook het beste in het voorjaar als er legio paardenbloemen zijn. Uiteraard let je er op dat je een ‘schone’ plek zoekt om te plukken (geen vervuiling van bijvoorbeeld industrie of een grote autoweg) en neem je alleen wat je nodig hebt zodat er ook voedsel blijft staan voor bestuivende insecten.
Werkwijze:
- De eerste dag eet je 1 steeltje
- De tweede dag eet je 2 steeltjes
- De derde dag eet je 3 steeltjes
- Et cetera tot de zevende dag, dan eet je 7 paardenbloemsteeltjes.
- Hierna begin je weer af te tellen;
- Je vermindert het aantal paardenbloemsteeltjes elke dag met één.
Recept vegan paardenbloemhoning:
Let op:
Paardenbloem behoort tot Composietenfamilie (Samengesteldbloemigen / Asteraceae). Mensen met een allergie voor composieten kunnen Paardenbloem beter niet gebruiken.