Blogopmaak

Paardenbloem - Taraxacum Officinale

De Kruidenschool

Van bloem tot wortel gezond:


De paardenbloem is een echte optimist met groot aanpassingsvermogen: hij stelt maar weinig eisen en zodra hij een geschikt plekje heeft gevonden (het maakt hem niet uit of hij welkom is of niet) gooit hij zijn penwortel als anker uit en laat zich niet meer wegsturen. Ondanks dat hij een beetje opdringerig kan zijn, met zijn krachtige rozet die andere planten aan de kant duwt- en zijn grote gele gezicht, kijk ik altijd met plezier naar deze vrolijke krachtpatser. 

Dat zal je niet verbazen als je eenmaal weet hoe veelzijdig de paardebloem is:


Kruidenweetjes:

Wist je dat de paardenbloem een heel gezonde groente is? Hij is rijk aan mineralen en bevat vitamine A, B (choline), C en D. 


Als onderdeel van de composietenfamilie bevat Paardenbloem ook veel bitterstoffen die onze gal en lever stimuleren en de spijsvertering aanvuren. De kaliumzouten stimuleren onze nieren om via de urine allerlei afvalstoffen af te voeren. 


Een krachtige helper dus bij het opruimen van giften! Verderop in deze blog vind je de werkwijze van de ‘paardenbloemsteeltjes-kuur’ die we traditioneel in het voorjaar kunnen nemen om ons lichaam te reinigen.


De urinedrijvende werking van de Paardenbloem is goed te onthouden als we kijken naar de volksnamen die hij heeft gekregen: in Nederland noemen we hem ook wel ‘pissebloem’, in Engeland ‘wet-the-bed’, en in Frankrijk ‘pissenlit’. 


Zijn officiële naam ‘Taraxacum Officinale’ stamt uit het Grieks. Taraxacum als samentrekking van ‘taraxis’ (een oogziekte met vertroebeling van de lens) en ‘akeomai’ (genezen), Officinale als teken dat het al in de middeleeuwen bekend stond als een apothekerskruid.


Wist je dat de paardenbloem een heel gezonde groente is? Hij is rijk aan mineralen en bevat vitamine A, B (choline), C en D. 


Als onderdeel van de composietenfamilie bevat Paardenbloem ook veel bitterstoffen die onze gal en lever stimuleren en de spijsvertering aanvuren. De kaliumzouten stimuleren onze nieren om via de urine allerlei afvalstoffen af te voeren. 


Een krachtige helper dus bij het opruimen van giften! Verderop in deze blog vind je de werkwijze van de ‘paardenbloemsteeltjes-kuur’ die we traditioneel in het voorjaar kunnen nemen om ons lichaam te reinigen.


De urinedrijvende werking van de Paardenbloem is goed te onthouden als we kijken naar de volksnamen die hij heeft gekregen: in Nederland noemen we hem ook wel ‘pissebloem’, in Engeland ‘wet-the-bed’, en in Frankrijk ‘pissenlit’. 


Zijn officiële naam ‘Taraxacum Officinale’ stamt uit het Grieks. Taraxacum als samentrekking van ‘taraxis’ (een oogziekte met vertroebeling van de lens) en ‘akeomai’ (genezen), Officinale als teken dat het al in de middeleeuwen bekend stond als een apothekerskruid.



Keukenweetjes:

Kruidenweetjes Paardenbloem Kruidenschool

Het jonge blad smaakt het best (hoe ouder het blad hoe bitterder) en doet het prima als salade of groente. Ook de bloemen kunnen we gebruiken: deze hebben een licht honingachtige smaak en staan prachtig op een salade of in een kop kruidenthee. Zelfs de wortel kunnen we eten, gestoofd of gebakken. Of we roosteren en vermalen de wortel om er ‘koffie’ van te zetten. 

Van bloem tot wortel gezond dus!



Het jonge blad smaakt het best (hoe ouder het blad hoe bitterder) en doet het prima als salade of groente.


Ook de bloemen kunnen we gebruiken: ze hebben een licht honingachtige smaak en staan prachtig op een salade of in een kop kruidenthee. Zelfs de wortel kunnen we eten, gestoofd of gebakken. Of we roosteren en vermalen hem om er ‘koffie’ van te zetten.

Van bloem tot wortel gezond dus!

Goudsbloem Kruidenwater Culinair Dille Dropplant Citroenmelisse Kruidenschool

Naast de vele culinaire toepassingen kunnen we er natuurlijk ook theemelanges of kruidenwatertje mee samenstellen.


Tuinweetjes:

Goudsbloem Vlinders Waardplant Kruidentuin Moestuin Calendula

Aan de paardenbloem kunnen we veel aflezen over de gesteldheid van onze bodem, het is wat men noemt een ‘indicatorplant’. Als we hem zien staan hebben we vaak te maken met verdichte stikstofrijke grond, waarin weinig calcium aanwezig is. 


Met tomeloze energie doet de paardenbloem zijn werk: met z’n penwortel (30cm tot 1m diep) maakt hij de grond losser zodat andere planten beter kunnen aanslaan, en haalt mineralen uit diepere lagen omhoog om dit op te slaan in het blad. Als het blad in het najaar afsterft komen de mineralen beschikbaar voor de oppervlakkiger lagen. 


Voor bijen en vlinders is het een waardevolle leverancier van nectar en stuifmeel: omdat het een vroege bloeier is en bijna het hele jaar door kan bloeien, is het een belangrijke bron van voedsel voor onze bestuivers.


De Paardenbloem doet dus een hoop belangrijk werk! Naast dat hij zich sowieso maar moeilijk laat wieden, laat ik hem dan ook gewoon lekker staan.


Aan de paardenbloem kunnen we veel aflezen over de gesteldheid van onze bodem, het is wat men noemt een ‘indicatorplant’. Als we hem zien staan hebben we vaak te maken met stikstof rijke- verdichte grond, waarin weinig calcium aanwezig is. 


Met tomeloze energie doet de paardenbloem zijn werk: met z’n penwortel (30cm tot 1m diep) maakt hij de grond losser zodat andere planten beter kunnen aanslaan, en haalt mineralen uit diepere lagen omhoog om dit op te slaan in het blad. Als het blad in het najaar afsterft komen de mineralen beschikbaar voor de oppervlakkiger lagen. 


Voor bijen en vlinders is het een waardevolle leverancier van nectar en stuifmeel: omdat het een vroege bloeier is en bijna het hele jaar door kan bloeien, is het een belangrijke bron van voedsel.


De Paardenbloem doet dus een hoop belangrijk werk! Naast dat hij zich sowieso maar moeilijk laat wieden, laat ik hem dan ook gewoon lekker staan.



Reinigende Paardenbloemsteeltjes-kuur:


Traditioneel is het voorjaar het beste moment om je lichaam te ondersteunen met een reinigings (detox) kuur. Na een winter van weinig beweging en copieuze maaltijden hebben we een hoop afvalstoffen opgebouwd die we er graag weer uit willen hebben. Er zijn tal van manieren van genezend vasten en kruiden die ons daar bij kunnen helpen. Een van de kruiden is de paardenbloem: normaal gesproken moet je de steeltjes van de paardenbloem niet eten, maar je kunt ze wel twee weken gebruiken om een kuur te doen. Let op: omdat deze kuur veel energie van je lichaam kan vragen is het aan te raden de kuur alleen te doen als je gezond bent, of onder begeleiding van een deskundige.

De kuur kun je als volgt gebruiken: 


Oogsten:


In het voorjaar zijn er veel paardenbloemen, vanaf juli zijn de paardenbloemen grotendeels uitgebloeid. 

De kuur met de steeltjes doe je dan ook het beste in het voorjaar als er legio paardenbloemen zijn. Uiteraard let je er op dat je een ‘schone’ plek zoekt om te plukken (geen vervuiling van bijvoorbeeld industrie of een grote autoweg) en neem je alleen wat je nodig hebt zodat er ook voedsel blijft staan voor bestuivende insecten. 



Werkwijze:


  • De eerste dag eet je 1 steeltje
  • De tweede dag eet je 2 steeltjes
  • De derde dag eet je 3 steeltjes
  • Et cetera tot de zevende dag, dan eet je 7 paardenbloemsteeltjes.
  • Hierna begin je weer af te tellen; 
  • Je vermindert het aantal paardenbloemsteeltjes elke dag met één.


Recept vegan paardenbloemhoning:


Benodigdheden:


  • Ruim 5 handjes paardenbloemen (na het verwijderen van de groene kroontjes heb je zo’n 100-125 gram gele bloemblaadjes)
  • 1 liter water
  • 1 biologische citroen/limoen, in schijfjes
  • 750 gram ruwe rietsuiker


Bereiding:

  1. Snijd een bio-citroen of limoen in dunne plakjes
  2. Leg deze in een schaal en doe daar de paardenbloemen bij
  3. Laat dit aftreksel een nacht staan
  4. Daarna zeef je deze vloeistof
  5. Vul aan met 1 liter water
  6. Voeg dan 740 gram ruwe rietsuiker en vanille toe
  7. Zet de pan zonder deksel op laag vuur
  8. Laat dit  +/- 30 minuten suddderen (niet koken!) zodat het tot een siroop verdampt. Blijf goed roeren want het brandt makkelijk aan
  9. Houd de siroop goed in de gaten,  neem af en toe een klein lepeltje om te testen of de honing niet te donker wordt.  Laat het als het klaar is wat afkoelen.
  10. Giet de honing in goed schoongemaakte potjes en doe de deksels erop als de honing nog warm is. 
  11. Laat de potjes op z’n kop afkoelen, de honing wordt nog wat dikker


Bereiding:

  1. Snijd een bio-citroen of limoen in dunne plakjes
  2. Leg deze in een schaal en doe daar de paardenbloemen bij
  3. Laat dit aftreksel een nacht staan
  4. Daarna zeef je deze vloeistof
  5. Vul aan met 1 liter water
  6. Voeg dan 740 gram ruwe rietsuiker en vanille toe
  7. Zet de pan zonder deksel op laag vuur
  8. Laat dit  +/- 30 minuten suddderen (niet koken!) zodat het tot een siroop verdampt. Blijf goed roeren want het brandt makkelijk aan
  9. Houd de siroop goed in de gaten,  neem af en toe een klein lepeltje om te testen of de honing niet te donker wordt.  Laat het als het klaar is wat afkoelen.
  10. Giet de honing in goed schoongemaakte potjes en doe de deksels erop als de honing nog warm is. 
  11. Laat de potjes op z’n kop afkoelen, de honing wordt nog wat dikker

Let op:

Paardenbloem behoort tot Composietenfamilie (Samengesteldbloemigen /  Asteraceae). Mensen met een allergie voor composieten kunnen Paardenbloem beter niet gebruiken.

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: