Appelazijn recept

De Kruidenschool
Appelazijn voor huis, huid en haar
Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent.
Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. 

Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht.

Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn.
Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert.

Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn.
Wat is appelazijn eigenlijk?

Een natuurlijk fermentatieproces
Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld.

Maar hoe wordt dit nu appelazijn?
De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn.

Hoe ziet het fermentatieproces er uit?
Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat.

Een bruin laagje? ‘Moer’
Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn.
Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken.
Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken.
Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld.

Een wit laagje? Gist
Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen.

Groen laagje? Weggooien 
Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer.


Recept Appelazijn maken

Benodigdheden

  • Een grote schone glazen pot of schaal
  • Appels of appelschillen en klokhuizen- het liefst biologisch en zo sappig-zuur mogelijk. 
  • Voldoende om de pot of schaal tot iets onder de rand mee te vullen
  • Water (voorgekookt en afgekoeld), genoeg om de pot te vullen zodat de appels net onderstaan
  • Een schone katoenen doek (bijvoorbeeld een grote zakdoek of een hydrofiele doek)


Werkwijze

  • Kook het water en laat het volledig afkoelen.
  • Was de appels en snijd ze in grove stukken. De klokhuizen en de appelschillen hoef je niet weg te gooien, deze mogen mee in de pot
  • Doe de appels in de glazen pot, vul af tot net iets onder de rand.
  • Voeg het water toe totdat de appels net iets onder water staan.
  • Je wil dat de appels ónder water staan, ze mogen niet in aanraking komen met de lucht. Dit kun je doen door er bijvoorbeeld een bord op te leggen met iets zwaars erop, zodat deze de appels onder water drukt.
  • Bind de opening van de pot of schaal af met de katoenen doek zodat er geen stof of beestjes in terecht komen.
  • Zet de pot op een koele plek, niet in de direct zon maar ook niet in het donker.
  • Na 2 á 4 weken is je azijn doorgaans klaar. Kijk tussendoor en toe in de pot om te zien of er geen wit of groen laagje op is gekomen (zie boven).
  • Je azijn is klaar als deze niet meer naar alcohol ruikt maar alleen nog naar azijn.
  • Giet de appelazijn in flessen over en berg deze op in een donkere omgeving.

    Zo heb je je eigen smaakmaker én verzorgingsproduct in huis.

    Fruitige groet,

    Gerry


Appelazijn recept Kruidenschool

Benodigdheden

  • Een grote schone glazen pot of schaal
    Appels of appelschillen en klokhuizen- het liefst biologisch en zo sappig-zuur mogelijk.
  • Neem voldoende om de pot of schaal tot iets onder de rand te vullen
  • Water (voorgekookt en afgekoeld), genoeg om de pot te vullen zodat de appels net onderstaan
  • Een schone katoenen doek (bijvoorbeeld een grote zakdoek of een hydrofiele doek)


Werkwijze

  • Kook het water en laat het volledig afkoelen.
  • Was de appels en snijd ze in grove stukken. De klokhuizen en de appelschillen hoef je niet weg te gooien, deze mogen mee in de pot
  • Doe de appels in de glazen pot, vul af tot net iets onder de rand.
  • Voeg het water toe totdat de appels net iets onder water staan.
  • Je wil dat de appels ónder water staan, ze mogen niet in aanraking komen met de lucht. Dit kun je doen door er bijvoorbeeld een bord op te leggen met iets zwaars erop, zodat deze de appels onder water drukt.
  • Bind de opening van de pot of schaal af met de katoenen doek zodat er geen stof of beestjes in terecht komen.
  • Zet de pot op een koele plek, niet in de direct zon maar ook niet in het donker.
  • Na 2 á 4 weken is je azijn doorgaans klaar. Kijk tussendoor en toe in de pot om te zien of er geen wit of groen laagje op is gekomen (zie boven).
  • Je azijn is klaar als deze niet meer naar alcohol ruikt en alleen nog naar azijn.
  • Giet de appelazijn in flessen over en berg deze op in een donkere omgeving.

    Zo heb je je eigen smaakmaker én verzorgingsproduct in huis.

    Fruitige groet,

    Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zelf fermenteren Recept Kruidenschool
29 september 2025
DYI Fermenteren: gezond, lekker én goedkoop! Voedsel krijgt meer smaak en is langer houdbaar. Als bonus ontstaan er vaak probiotica die onze darmflora ondersteunen.
Nieuwsbrief Kruidenschool augustus 2025
25 augustus 2025
Veelzijdige geneeskracht van de Braam, Vakopleiding Kruidengeneeskunde, Kruidentuin, Kortingscode cursus: De overgang: een holistische benadering. Nieuwsbrief De Kruidenschool
Braam geneeskracht Kruidenschool
door De Kruidenschool 20 augustus 2025
Wist je dat in de Kruidengeneeskunde gebruik wordt gemaakt van de geneeskracht van het volwassen braamblad? Lees hier meer en ga zelf aan de slag met de recepten
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Zelf fermenteren Recept Kruidenschool
29 september 2025
DYI Fermenteren: gezond, lekker én goedkoop! Voedsel krijgt meer smaak en is langer houdbaar. Als bonus ontstaan er vaak probiotica die onze darmflora ondersteunen.
Nieuwsbrief Kruidenschool augustus 2025
25 augustus 2025
Veelzijdige geneeskracht van de Braam, Vakopleiding Kruidengeneeskunde, Kruidentuin, Kortingscode cursus: De overgang: een holistische benadering. Nieuwsbrief De Kruidenschool
Braam geneeskracht Kruidenschool
door De Kruidenschool 20 augustus 2025
Wist je dat in de Kruidengeneeskunde gebruik wordt gemaakt van de geneeskracht van het volwassen braamblad? Lees hier meer en ga zelf aan de slag met de recepten
Vlier Nieuwsbrief Kruidenschool
30 mei 2025
Nieuwe kruidentuin, Medicinale recepten, Kamille, Goudsbloem, Valeriaan, Scharlei, Sint janskruid, Engelwortel, Melisse, Guldenroede, Honingklaver, Hartgespan,
door De Kruidenschool 16 maart 2025
Verhuis, kruidige maartroerselen en recepten De lente is voelbaar, een (op)nieuw begin. Knoppen staan op het punt van uitbarsten, jong leven laat zijn kenmerkende frisheldere groen boven de donkere aarde zien en vogels kondigen uitbundig de ochtend aan. Het bruist van de nieuwe energie! In deze nieuwsbrief lees je over onze verhuizing, weetjes over diverse voorjaarskruiden en natuurlijk recepten! Verhuis (dichtbij) Ook voor de Kruidenschool breekt een geheel nieuwe cyclus aan: we gaan verhuizen! De bewegingen van deze lente voeren ons naar een nieuwe locatie: Het Groene veld in Amsterdam noord. Een bruisend, lommerrijk gebied op de grens van stad en land waar kunstenaars, buurtbewoners en sociale initiatieven werken aan bijzondere projecten. Vanaf 1 april zullen alle workshops, trainingen en de lessen van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde op deze bijzondere plek te volgen zijn, in de sociale ruimte op de begane grond van het Poortgebouw. Het Groene veld is goed bereikbaar met de auto en bevindt zich op ongeveer tien minuten loopafstand van metrostation Amsterdam noord. Ons nieuwe adres vanaf 1 april De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam We zijn trots dat we hier onze activiteiten verder mogen ontplooien!
door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. Let op : vanaf 1 april verhuist De Kruidenschool naar een nieuwe locatie, namelijk: De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Appel-glĂĽhwein recept voor warme appelsap met specerijen - non alcoholische glĂĽhwein
door De Kruidenschool 6 december 2024
Appelsap-glüh 'wein' - Een winters recept voor een alcoholvrije variant van glühwein met verwarmende specerijen dat doet denken aan de smaak van 'vloeibare appeltaart'
Kerstmarkt 2024 - Kruidenschool
door De Kruidenschool 29 november 2024
Kom zelf kruidige cadeautjes maken voor een klein prijsje bij De Kruidenschool op de duurzame kerstmarkt! Leuk om weg te geven of zelf te gebruiken.
door De Kruidenschool 31 oktober 2024
Een bijzonder specerij die ons hart verwarmt Stoofpeertjes, appeltaart, een snuifje over de appelmoes, zoete broodjes, hartiger oosterse gerechten: Kaneel is het kruid dat ons verwarmt en vrolijk maakt, speciaal tijdens de koudere dagen. Historie Kaneel kent een lange geschiedenis, het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt. Zo werd kaneel gebruikt door de oude Egyptenaren als onderdeel in hun balsemproces, gebruikten de Romeinen kaneel als parfum, wordt kaneel in de bijbel genoemd als ingrediënt voor heilige zalfolie en was het kruid in de Middeleeuwen zo waardevol at het meer waard was dan goud! Verschillende soorten kaneel Kaneel is afkomstig van de binnenbast van verschillende boomsoorten uit de Cinnamomum-familie die in tropische klimaten gekweekt worden. We kennen verschillende soorten, in deze blog heb ik het over de Ceylon kaneel die zijn oorsprong vindt in Sri Lanka (dat voorheen de naam Ceylon droeg). Oogst Voor de oogst wordt de boomschors met een hamer geklopt om de kernschors los te maken. De kernschors wordt in lange repen afgepeld en in lagen gelegd die omkrullen tijdens het droogproces. Vervolgens worden deze, wanneer het droogproces voltooid is, tot kleine stokjes (kaneelpijpjes) gehakt. Wat een werk hè? En wist je dat schors pas na twee à drie jaar geoogst kan worden, wanneer de boom volwassen is? Zo ga je dat pijpje kaneel toch met heel andere ogen zien Gezondheidsvoordelen Aan kaneel wordt een scala aan geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De wetenschap buigt zich hier met interesse over (*meer onderzoek is nodig) Zo wordt er onder andere geschreven dat het een antioxidante, ontstekingsremmende, antimicrobiële en schimmeldodende werking zou hebben en verschillende bronnen hebben het erover dat kaneel de insulinegevoeligheid- en vetstofwisseling positief kan beïnvloeden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lepeltje honing met kaneel bij hoest, beiden werken ontstekingsremmend en antimicrobieel. Een geraspt appeltje met een snufje kaneel bij misselijkheid. Wanneer men weinig tot geen eetlust heeft kan dit een goed te verdragen hapje zijn waardoor men toch iets binnenkrijgt. Of een voedzaam 'anti oxidant' ontbijtje van warme havermout met een snufje kaneel en blauwe bessen (de bessen niet mee laten koken). Zo simpel kan het zijn. (Voor medicinale toepassingen kan men zich beter laten begeleiden door een deskundige) Essentiële olie Naast het gebruik in onze voeding is er ook een mooie essentiële olie van kaneel verkrijgbaar. De geur is zeer krachtig, warm-kruidig, zoet en typisch voor kaneel. Het vormt een belangrijke component in oriëntaalse parfums. Ook over de etherische olie kan men lezen dat deze antibacterieel, mogelijk anti- viraal, schimmeldodend , antiseptisch, parasietenbestrijdend, licht krampstillend, sterk doorbloedingsbevorderend en samentrekkend werkt. Kaneel werkt verwarmend waardoor spanningen in het lichaam afnemen. Veel crèmes en oliën tegen spierpijn bevatten om die reden ook kaneel. Omdat etherische olie als het ware de ‘essentie’ van de plant bevat, werkt deze vele malen sterker dan de kaneel in onze voeding. *Net als vele andere kruiden kent Kaneel ook contra-indicaties. Af en toe een snufje kaneel door de voeding kan als relatief veilig beschouwd worden, extra voorzichtigheid is geboden (bij met name het gebruik van de etherische olie) door onder meer zwangeren, baby’s, jonge kinderen, mensen met diabetes/diabetes medicatie en mensen met hart/doorbloedingsproblematiek of medicatie. Raadpleeg in dat geval een deskundige alvorens kaneel te gebruiken.

Workshops en Cursussen: