Blogopmaak

Nieuwsbrief - Maart 2025

De Kruidenschool

Verhuis, kruidige maartroerselen en recpeten
 
De lente is voelbaar, een (op)nieuw begin. Knoppen staan op het punt van uitbarsten, jong leven laat zijn kenmerkende frisheldere groen boven de donkere aarde zien en vogels kondigen uitbundig de ochtend aan. Het bruist van de nieuwe energie!

In deze nieuwsbrief lees je over onze verhuizing, weetjes over diverse voorjaarskruiden en natuurlijk recepten!
 
Verhuis (dichtbij)
Ook voor de Kruidenschool breekt een geheel nieuwe cyclus aan: we gaan verhuizen!
De bewegingen van deze lente voeren ons naar een nieuwe locatie:
Het Groene veld in Amsterdam noord.
Een bruisend, lommerrijk gebied op de grens van stad en land waar kunstenaars,
buurtbewoners en sociale initiatieven werken aan bijzondere projecten.
 
Vanaf 1 april zullen alle workshops, trainingen en de lessen van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde op deze bijzondere plek te volgen zijn, in de sociale ruimte op de begane grond van het Poortgebouw.

Het Groene veld is goed bereikbaar met de auto en bevindt zich op ongeveer tien minuten loopafstand van metrostation Amsterdam noord.
 
Ons nieuwe adres vanaf 1 april

De Kruidenschool
Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw)
G.J. Scheurleerweg 212c
1027 BA Amsterdam
 
We zijn trots dat we hier onze activiteiten verder mogen ontplooien!



Open dag - Vakopleiding Kruidengeneeskunde 🌺
Na de zomervakantie start weer het nieuwe leerjaar van de vierjarige (deeltijd) vakopleiding Kruidengeneeskunde.
Altijd al benieuwd geweest of het iets voor jou is? Tijdens de open dag kun je een kijkje nemen in de lesstof en vragen stellen aan de docenten.
Wil je ook langs komen? Geef je dan snel op: er zijn beperkte plekken! Je bent van harte welkom, reserveer je plekje hier




Maarts viooltje
Ze is misschien minder bekend dan haar zus Driekleurig viooltje, maar is minstens net zo mooi en dankbaar in (medicinaal) gebruik. Haar naam ‘Viola odorata’ doet haar heerlijke geur eer aan.

Maarts viooltje

  Ze is misschien minder bekend dan haar zus Driekleurig viooltje, maar is minstens net zo mooi en dankbaar in (medicinaal) gebruik. Haar naam ‘Viola odorata’ doet haar heerlijke geur aan.


Een Germaanse legende vertelt dat er een tijd was dat het Driekleurig viooltje een nóg aangenamere geur verspreidde dan het Maarts viooltje. Van heinde en verre kwam men naar de akkers om haar te plukken.


Helaas werd hierbij veel Rogge en Koren vertrapt, wat het Driekleurig viooltje veel verdriet deed. Daarom bad ze de Heilige Drievuldigheid om haar geur te ontnemen.

Sindsdien wordt de lente aangekondigd door de zoete geur van het Maarts viooltje, die liever in een schaduwrand van het bos staat.


Meer over Maarts viooltje en enkele (medicinale) recepten vind je in mijn blog

Sint jansolie - Sint Janskruid - Hypericum Perforatum - Kruidenschool

Een Germaanse legende vertelt dat er een tijd was dat het Driekleurig viooltje een nóg aangenamere geur verspreidde dan het Maarts viooltje. Van heinde en verre kwam men naar de akkers om haar te plukken.


Helaas werd hierbij veel Rogge en Koren vertrapt, wat het Driekleurig viooltje veel verdriet deed. Daarom bad ze de Heilige Drievuldigheid om haar geur te ontnemen.

Sindsdien wordt de lente aangekondigd door de zoete geur van het Maarts viooltje, die liever in een schaduwrand van het bos staat.


Meer over Maarts viooltje en enkele (medicinale) recepten vind je in mijn blog




Genezend vasten - Detoxen 🌿
Bij veel mensen jeuken de handen om te starten met de voorjaarsschoonmaak. Tijd om het oude ‘er uit te vegen’ en plaats te maken voor een frisse wind.

Het is ook de perfecte periode voor een inwendige grote schoonmaak, ofwel een vastenkuurtje of detoxkuurtje. Na zo’n genezend vastenkuurtje voel je je fysiek en mentaal weer verkwikt en begin je het voorjaar met hernieuwde energie.

Naast dat ik hierover een informatief
boekje met basisprincipes en recepten heb geschreven, en een speciaal detox op maat programma heb ontwikkeld waarmee vanuit huis in eigen tijd onder begeleiding een detox kunt volgen, kun je er meer over lezen in mijn blog




Hoefblad in het vizier!

We hebben tijdens onze kruidenwandelingen zowel het Groot- als het Klein hoefblad al weer gespot, kruiden die al sinds oudsher bekend staan om hun bijzondere eigenschappen. Zo heet in Nederland Klein hoefblad in de volksmond ‘Hoestblad’.

Het blad van deze kruiden lijkt (behalve in grootte) sterk op elkaar, vandaar waarschijnlijk de naamgeving, toch zijn ze geen familie van elkaar. Dit is duidelijk te zien aan hun opmerkelijke bloemen.

Ook bijzonder: éérst komt de bloem op, pas daarna begint de bladgroei.
De moeite waard van het spotten, kijk maar eens in mijn
blog


We hebben tijdens onze kruidenwandelingen zowel het Groot- als het Klein hoefblad al weer gespot, kruiden die al sinds oudsher bekend staan om hun bijzondere eigenschappen. Zo heet in Nederland Klein hoefblad in de volksmond ‘Hoestblad’.


Het blad van deze kruiden lijkt (behalve in grootte) sterk op elkaar, vandaar waarschijnlijk de naamgeving, toch zijn ze geen familie van elkaar. Dit is duidelijk te zien aan hun opmerkelijke bloemen.

De moeite waard van het spotten, kijk maar eens in mijn blog



Magie in de knop: Gemmo therapie
Gemmo therapie, een in Nederland nog niet zo bekende stroming binnen de kruidengeneeskunde. De naam komt van het Latijnse gemmae’ dat knop betekent. Gemmopreparaten worden gemaakt van het nieuwe leven in het voorjaar:
nog niet uitgelopen knoppen, jonge scheuten, haarwortels en kiemen.

Ze bevatten bijzondere stoffen, waaronder plantengroeihormonen en hebben een fijngevoelige werking op cellulair niveau. In mijn praktijk maak ik hier dankbaar gebruik van.
Wil je meer weten over Gemmo? Neem dan eens een kijkje op mijn
blog





Meer nieuws 🌸🌼🌿
Zoals je wel zal weten kijkt De Kruidenschool naar meer dan alleen kruiden als het gaat om natuurlijke gezondheid.

Tijdens workshops en trainingen komen ook andere complementaire toepassingen aan bod zoals wikkels en kompressen, api-therapie, aromatherapie, Bachbloesems en het maken van natuurlijke producten.

Op veler verzoek hebben we aan het al bestaande programma een aantal nieuwe activiteiten toegevoegd:


17 maart: Palliatieve zorg, Heilzame toepassingen met kruiden tijdens de laatste levensfase
In deze introductiecursus laten we zien hoe uitwendige toepassingen van heilzame planten troost, warmte en pijnverlichting kunnen bieden tijdens de laatste levensfase.
Kijk voor meer info
hier

31 maart en 1 april: Voorjaarscursus (Kruidenrijk)
In samenwerking met Het Kruidenrijk wordt er elk jaar op De Kruidenschool een voorjaarscursus gegeven. Aan de hand van theorie, verhalen en praktijk word je meegenomen in de wonderen der natuur. Deze cursus is ook een soort kennismakingscursus voor de Vakopleiding Kruidengeneeskunde en is te boeken via
HetKruidenrijk

6 en 7 april: Lentewandeling en workshop
Ontdek de lente! Verwonder je over de ontluikende voorjaarskruiden tijdens een mooie wandeling- en maak je eigen 'Grote Voorjaarsschoonmaak' pakket tijdens de workshop. Ook zin om de lente te vieren? Er zijn nog enkele plekjes op zowel de zondag- als de maandageditie. Neem een kijkje in de
webshop

19 april: Eerste hulp met Homeopathie
Benieuwd naar wat je zelf met Homeopathie kunt doen als eerste hulp middel bij kleine ongemakken en kwaaltjes? In samenwerking met homeopathisch arts
Trudy van den Berg  organiseren we een eendaagse cursus  waarin we de basisprincipes van homeopathie bespreken- en je op interactieve wijze leert over de toepassing van een aantal middelen bij veelvoorkomende klachten en ongelukjes.
Benieuwd geworden? Meer info vind je
hier

31 mei: Workshop manuele lymfedrainage van het hoofd
Manuele lymfedrainage is een wijze van masseren waarbij je het lymfestelsel stimuleert, waardoor een teveel aan vocht beter en sneller worden afgevoerd.
In onze stressvolle samenleving zien we een duidelijke toename van ‘breinklachten’. Tijdens deze training leer je hoe je klachten als slaapproblemen, depressies, kunt verlichten d.m.v. lymfedrainage.
Iets voor jou? Lees dan meer
hier

27 september: Natuurlijke Kruidenzeep & Shampoobar maken
Vorige maand vond de allereerste editie van deze nieuwe workshop plaats. Wegens groot animo organiseren we op 27 september een nieuwe editie, waarin je leert hoe je met natuurlijke ingrediënten een kruidenzeep en shampoobar kunt maken voor huid en haar.
Doe je ook mee?



Er staan nog meer  workshops op de agenda, neem daarvoor een kijkje in de webshop.



Je bent van harte welkom, de kruidenthee staat klaar!


Kruidige groet,


Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. Let op : vanaf 1 april verhuist De Kruidenschool naar een nieuwe locatie, namelijk: De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Appel-glühwein recept voor warme appelsap met specerijen - non alcoholische glühwein
door De Kruidenschool 6 december 2024
Appelsap-glüh 'wein' - Een winters recept voor een alcoholvrije variant van glühwein met verwarmende specerijen dat doet denken aan de smaak van 'vloeibare appeltaart'
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

door De Kruidenschool 2 februari 2025
Open dag Vakopleiding Kruidengeneeskunde: 13 april 2025 In september start op De Kruidenschool in Amsterdam het nieuwe cursusjaar van de Vakopleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk. De vierjarige vakopleiding is er voor iedereen die interesse heeft in natuurlijke geneeskunde. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn twee tijdvakken (13:00 tot 14:15 en 14:30 tot 15:45) Geef je tijdig op via onderstaand aanmeldingsformulier want er zijn beperkte plekken. Heb je gereserveerd maar kun je onverhoopt niet kunnen komen? Laat dit dan alsjeblieft weten, mensen op de wachtlijst staan zijn blij met jouw plekje. Let op : vanaf 1 april verhuist De Kruidenschool naar een nieuwe locatie, namelijk: De Kruidenschool Het Groene Veld (sociale ruimte van het Poortgebouw) G.J. Scheurleerweg 212c 1027 BA Amsterdam *De Vakopleiding in Amsterdam wordt gefaciliteerd op de locatie van De Kruidenschool. De opleiding zelf wordt verzorgd door Het Kruidenrijk. Voor meer informatie over de opleiding of direct inschrijven kun je terecht op de website van het Kruidenrijk .`.
DIY cadeautjes natuurlijke verzorgingsproducten De Kruidenschool
door De Kruidenschool 11 december 2024
Met deze recepten voor natuurlijke verzorgingsproducten wordt cadeautjes maken een feestje! Leuk om weg te geven maar natuurlijk ook lekker om zelf te gebruiken.
Appel-glühwein recept voor warme appelsap met specerijen - non alcoholische glühwein
door De Kruidenschool 6 december 2024
Appelsap-glüh 'wein' - Een winters recept voor een alcoholvrije variant van glühwein met verwarmende specerijen dat doet denken aan de smaak van 'vloeibare appeltaart'
Kerstmarkt 2024 - Kruidenschool
door De Kruidenschool 29 november 2024
Kom zelf kruidige cadeautjes maken voor een klein prijsje bij De Kruidenschool op de duurzame kerstmarkt! Leuk om weg te geven of zelf te gebruiken.
door De Kruidenschool 31 oktober 2024
Een bijzonder specerij die ons hart verwarmt Stoofpeertjes, appeltaart, een snuifje over de appelmoes, zoete broodjes, hartiger oosterse gerechten: Kaneel is het kruid dat ons verwarmt en vrolijk maakt, speciaal tijdens de koudere dagen. Historie Kaneel kent een lange geschiedenis, het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt. Zo werd kaneel gebruikt door de oude Egyptenaren als onderdeel in hun balsemproces, gebruikten de Romeinen kaneel als parfum, wordt kaneel in de bijbel genoemd als ingrediënt voor heilige zalfolie en was het kruid in de Middeleeuwen zo waardevol at het meer waard was dan goud! Verschillende soorten kaneel Kaneel is afkomstig van de binnenbast van verschillende boomsoorten uit de Cinnamomum-familie die in tropische klimaten gekweekt worden. We kennen verschillende soorten, in deze blog heb ik het over de Ceylon kaneel die zijn oorsprong vindt in Sri Lanka (dat voorheen de naam Ceylon droeg). Oogst Voor de oogst wordt de boomschors met een hamer geklopt om de kernschors los te maken. De kernschors wordt in lange repen afgepeld en in lagen gelegd die omkrullen tijdens het droogproces. Vervolgens worden deze, wanneer het droogproces voltooid is, tot kleine stokjes (kaneelpijpjes) gehakt. Wat een werk hè? En wist je dat schors pas na twee à drie jaar geoogst kan worden, wanneer de boom volwassen is? Zo ga je dat pijpje kaneel toch met heel andere ogen zien Gezondheidsvoordelen Aan kaneel wordt een scala aan geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De wetenschap buigt zich hier met interesse over (*meer onderzoek is nodig) Zo wordt er onder andere geschreven dat het een antioxidante, ontstekingsremmende, antimicrobiële en schimmeldodende werking zou hebben en verschillende bronnen hebben het erover dat kaneel de insulinegevoeligheid- en vetstofwisseling positief kan beïnvloeden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lepeltje honing met kaneel bij hoest, beiden werken ontstekingsremmend en antimicrobieel. Een geraspt appeltje met een snufje kaneel bij misselijkheid. Wanneer men weinig tot geen eetlust heeft kan dit een goed te verdragen hapje zijn waardoor men toch iets binnenkrijgt. Of een voedzaam 'anti oxidant' ontbijtje van warme havermout met een snufje kaneel en blauwe bessen (de bessen niet mee laten koken). Zo simpel kan het zijn. (Voor medicinale toepassingen kan men zich beter laten begeleiden door een deskundige) Essentiële olie Naast het gebruik in onze voeding is er ook een mooie essentiële olie van kaneel verkrijgbaar. De geur is zeer krachtig, warm-kruidig, zoet en typisch voor kaneel. Het vormt een belangrijke component in oriëntaalse parfums. Ook over de etherische olie kan men lezen dat deze antibacterieel, mogelijk anti- viraal, schimmeldodend , antiseptisch, parasietenbestrijdend, licht krampstillend, sterk doorbloedingsbevorderend en samentrekkend werkt. Kaneel werkt verwarmend waardoor spanningen in het lichaam afnemen. Veel crèmes en oliën tegen spierpijn bevatten om die reden ook kaneel. Omdat etherische olie als het ware de ‘essentie’ van de plant bevat, werkt deze vele malen sterker dan de kaneel in onze voeding. *Net als vele andere kruiden kent Kaneel ook contra-indicaties. Af en toe een snufje kaneel door de voeding kan als relatief veilig beschouwd worden, extra voorzichtigheid is geboden (bij met name het gebruik van de etherische olie) door onder meer zwangeren, baby’s, jonge kinderen, mensen met diabetes/diabetes medicatie en mensen met hart/doorbloedingsproblematiek of medicatie. Raadpleeg in dat geval een deskundige alvorens kaneel te gebruiken.
Appels Appelazijn Recept Kruidenschool
door De Kruidenschool 7 oktober 2024
Appelazijn een gezond recept voor huis, huid en haar dat je zelf gemakkelijk kunt maken. Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent.
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
12 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
10 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Midzomer: Geneeskruiden die rond deze tijd geoogst zijn bevatten de grootste zonnekracht
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Meer posts

Workshops en Cursussen:

We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te geven. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat u ermee instemt.

×
Share by: