Verbinding tussen hemel en aarde
De Engelwortel is een van de kruiden die me bijzonder inspireert.
Het is een plant die al duizenden jaren gebruikt wordt, niet alleen om zijn geneeskrachtige werking maar ook vanwege zijn spirituele betekenis.
Schermbloemigenfamilie: kosmische paraplu’s
Laten we beginnen bij zijn familie: de Schermbloemigenfamilie.
De twee gangbare wetenschappelijke benamingen van deze familie zijn: Apiaceae’ of ‘Umbelliferae’.
(Ik denk bij Umbeliferae altijd aan het engelse ‘umbralla’, een paraplu of parasol, be-scherm-ing)
In de natuurgeneeskunde zegt men dat de schermbloemigenfamilie zowel een kosmische verbinding- als een aardse verbinding heeft.
Denk maar aan de bloem die zich met zijn ‘stralende schermen’ als een soort antenne-schotel opricht naar de hemel (kosmos) en zonnekracht opslaat.
En de penwortel waarmee deze familie zich in de grond verankert en het aarde element in zich opneemt.
Harmonie
Deze (schijnbaar) tegengestelde hemelse en aardse krachten komen in de schermbloemige kruiden samen en werken harmoniserend op zowel geest als lichaam.
Veel leden van deze familie stimuleren of kalmeren onze spijsvertering (afhankelijk van wat nodig is) en kalmeren ons zenuwstelsel.
Denk maar eens aan Anijs: dit werkt tegen buikkramp- en wie kent het slaapverwekkend effect van een kopje warme anijsmelk niet? Het is vast geen toeval dat we bij een geboorte beschuit met muisjes (dit zijn anijszaadjes) serveren:
Via de moedermelk krijgt de pasgeborene de anijs mee, wat helpt bij de babykrampjes en zorgt voor een ontspannen slaap.
Angelica archangelica – het kruid der engelen
De kosmische- en aardse krachten komen bijzonder sterk samen in de Engelwortel.
De wetenschappelijke naam Angelica archangelica is te herleiden naar het Latijnse Angelus voor ‘Engel en Archangelica voor ‘Aartsengel’.
De Nederlandse naam Engelwortel kan herleid worden naar de wortel die zeer fijnvertakte worteltjes heeft (een soort ‘engelenhaar’), maar er wordt ook verwezen naar ‘door Engel gegeven wortel’.
Het kruid is waarschijnlijk opgedragen aan aartsengel Raphaël, de engel van de geneeskunst. Zo zou een monnik in een droom Engelwortel hebben doorgekregen als aanwijzend geneesmiddel tegen de pest. Verder werd het kruid in de oudheid gebruikt als afweerkruid. Het zou kwade geesten en tovenarij tegengaan.
Dat moet wel een bijzonder kruid zijn.