Hij wordt doorgaans slechts zo’n 15cm hoog en houdt zijn hoofdje liever laag..
Met zijn kruipworteltjes kruipt- en kruipt- en kruipt hij verscholen in de schaduw vlijtig en onopgemerkt voort, zonder andere planten te verstikken.
Zijn talrijke niervormige blaadjes, die een bijzondere geur afgeven wanneer je ze kneust, beschermen de bodem en grotere gewassen tegen extreme weersomstandigheden. Ze wandelen als het ware over de grond, in een patroon alsof een vrolijk hondje er in een drafje overheen huppelt.
Misschien, nu het ik het zo vertel denk je wel ‘Oh ja, maar die ken ik wel!”
Hondsdraf!
Een bescheiden werker die zich liever op de achtergrond houdt.
Nee, hij schreeuwt zijn talenten niet van de daken, al zijn het er vele.
Maar gedurende een korte periode in het jaar laat hij zichzelf zien:
Zijn stengels richten zich rond april/mei fier op van de grond en dragen kleine, betoverend mooie paars/blauwe lipbloemetjes.
“Ik ben er, ik mag gezien worden.”
Bijzondere verschijningen
De verschillende verschijningsvormen die kruiden aannemen blijven me fascineren.
Sommige kruiden stoppen al hun energie in het vormen van een grote bonte bloem.
Zij zuigen als het ware zonnekracht op. Zij stralen en laten zich zien, beschikken over veel zefvertrouwen en ‘ik-kracht’.
Zij roepen naar bestuivers
‘Zie mij, ik draag de zon, kom naar me toe!”
Op die manier zorgen zij voor bestuiving, hun voortbestaan.
Nadat ze hun zaad hebben laten vallen zit hun taak er op.
Anders gaat dit met hondsdraf.
Hij gebruikt zijn energie op een andere manier. In plaats van alles te stoppen in één grote stralende bloem met talrijke zaden verspreidt hij zich via zijn kruipworteltjes, zijn energie sparend zodat hij er het hele jaar door kan zijn. Zo klein en toch zoveel levenskracht (en geneeskracht)!
Zo ook is het bij de mens: daar waar bijvoorbeeld de Goudsbloem-mens optimistisch en vol zelfvertrouwen de wereld intreedt, komt de Hondsdraf-mens misschien bescheiden over maar is een doorzetter en beschikt net zoals de Goudbloem over unieke eigenschappen.
Alle kruiden (en menstypes) hebben evenveel waarde We zijn allen uniek, ieder is met onmisbare talenten op aarde gekomen en ieder kiest een eigen manier om deze te laten zien.
Als je kijkt naar het blad van de Hondsdraf zou je een aantal gelijkenissen kunnen zien met het menselijk lichaam. Gelijkenissen die iets vertellen over de werking van deze kleine doorzetter.
Het niervormig, licht behaarde blad kun je op verschillende manieren bekijken.
Draai het maar eens. Je kunt, zo je wil, in de vorm een oor, een long, of een nier zien.
De lichte beharing (denk maar eens aan de haartjes op je huid), zou wijzen op helende eigenschappen op onze huid en slijmvliezen.
Zo staat Hondsdraf bekend om zijn werking bij (niet ernstige) oorontsteking: kneus een blaadje en stop dit in je oor. Het is misschien een apart gezicht maar probeer het maar eens!
Op de luchtwegen werkt het slijmoplossend bij bijvoorbeeld verkoudheid, keelpijn en hoest.
Via de urinewegen helpt het ons bloed zuiveren en werkt ontzurend.
Handig wetenswaardigheidje