Blogopmaak

Kastanje Recepten

De Kruidenschool
 Ruwe bolster blanke pit:

Ik zou hem bijna majesteit willen noemen…
De grote boom met zijn indrukwekkende kroon die ‘lichtbrengende’ kaarsjes draagt in de lente, verkoeling brengt in de zomer met zijn bladerdak, en in de herfst zijn warme gloed verspreidt en vruchten geeft met ruwe bolsters en blanke pit.
De Kastanje.

Aankondiging van de lente:

Het is een imposante boom, die zo’n 40 meter hoog- en erg breed kan worden. Het is een lentebode: het is een van de eerste bomen waarvan de kleverige knoppen uitlopen waaruit het blad gaat groeien. In mei gaat hij schitterend te bloeien met roodgevlekte witte kaarsen en we kennen natuurlijk allemaal wel de herfstvruchten: de kastanjes

We kennen verschillende soorten Kastanjebomen, waaronder de Tamme Kastanje waarvan je de vruchten kunt eten, en de Wilde Kastanje ofwel Paardenkastanje waarover ik het in dit blog ga hebben.
 Ruwe bolster blanke pit:

Ik zou hem bijna majesteit willen noemen…
De grote boom met zijn indrukwekkende kroon die ‘lichtbrengende’ kaarsjes draagt in de lente, zijn bladerdak dat verkoeling brengt in de zomer, en zijn warme gloed verspreidt en vruchten met ruwe bolsters en blanke pit geeft in de herfst.
De Kastanje.

Een imposante boom, die zo’n 40 meter hoog- en erg breed kan worden. Het is een voorbode van de lente: een van de eerste bomen waarvan de kleverige knoppen uitlopen waaruit het blad gaat groeien. In mei gaat hij schitterend te bloeien met roodgevlekte witte kaarsen en we kennen natuurlijk allemaal wel de herfstvruchten: de kastanjes

Er zijn verschillende soorten Kastanjebomen waaronder de Tamme Kastanje waarvan je de vruchten kunt eten, en de Wilde Kastanje ofwel Paardenkastanje waarover ik het in dit blog ga hebben.


Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

De wetenschappelijk naam aesculus betekent eik met eetbare eikels.
De mens kan de vruchten van de Paardenkastanje niet eten, ze zijn erg bitter en zijn zelfs licht giftig. De Paardenkastanjes werden echter wel gebruikt als veevoer, onder andere voor paarden waaraan deze boom waarschijnlijk zijn Nederlandse naam dankt.

Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

De wetenschappelijk naam Aesculus betekent eik met eetbare eikels. De mens kan de vruchten van de Paardenkastanje niet eten, ze zijn erg bitter en zijn zelfs licht giftig. De Paardenkastanjes werden echter wel gebruikt als veevoer, onder andere voor paarden waaraan deze boom waarschijnlijk zijn Nederlandse naam dankt.

Herfstplezier:


Ondanks dat we de vruchten niet kunnen eten zijn ze toch een bron van plezier. Wie heeft er als kind nou niet kastanjes gezocht om er thuis poppetjes of een spin in een spinnenweb van te maken, of te verwerken in een herfststukje? Verder kunnen vers blad en ruwe bolsters gebruikt worden als verfstof, dit geeft een gele, oranje of roodbruine tint.

Volgens volksgebruik zou een kastanje gedragen in een broek- of jaszak (meerdere kastanjes mag ook, mits in een oneven aantal) werken tegen reumatiek en jicht.

Herfstplezier

Ondanks dat we de vruchten niet kunnen eten zijn ze toch een bron van plezier. Wie heeft er als kind nou niet kastanjes gezocht om er thuis poppetjes of een spin van te maken, of te verwerken in een herfststukje? Verder kunnen het vers blad en de ruwe bolsters gebruikt worden als verfstof, dit geeft een gele, oranje of roodbruine tint.

Volgens volksgebruik zou een kastanje gedragen in een broek- of jaszak (meerdere kastanjes mag ook, mits in een oneven aantal) werken tegen reumatiek en jicht.

 Paardenkastanje in de Kruidengeneeskunde:


De Paardenkastanje wordt gezien als een belangrijk aderlijk versterkend kruid. Het heeft de eigenschap om de bloedvaten te versterken en de doorbloeding te verbeteren, en wordt o.a. ingezet bij spataderen, winterhanden- en voeten, krampen in de benen en vermoeide benen. De Kastanje wordt ook gebruikt in de Bachbloesem therapie en Homeopathie.



Hulp in huis - zelf maken:


Benieuwd wat je zelf met paardenkastanjes kunt doen? Door de saponinen (zeepstoffen) die ze bevatten kun je er bijvoorbeeld wasmiddel of shampoo van maken. De wilde kastanje shampoo is goed te gebruiken als algemene shampoo, naar zeggen stimuleert het de haargroei.

Ook zijn er recepten te vinden om er een winterhanden- en voeten zalf van te maken, erg prettig om in huis te hebben nu het weer kouder wordt. Over perfecte timing gesproken. 

Hieronder vind je een aantal recepten waarmee je zelf aan de slag kunt.


 

Kastanje in de Kruidengeneeskunde:

De Kastanje wordt gezien als een belangrijk aderlijk versterkend kruid. Het heeft de eigenschap om de bloedvaten te versterken en de doorbloeding te verbeteren, en wordt o.a. ingezet bij spataderen, winterhanden- en voeten, krampen in de benen en vermoeide benen.

 De Kastanje wordt ook ingezet in de Bachbloesem therapie en Homeopathie.


Hulp in huis - zelf maken:

Benieuwd wat je zelf met paardenkastanjes kunt doen? Door de saponinen (zeepstoffen) die ze bevatten kun je er bijvoorbeeld wasmiddel of shampoo van maken. De wilde kastanje shampoo is goed te gebruiken als algemene shampoo, naar zeggen stimuleert het de haargroei.

Ook zijn er recepten te vinden voor een winterhanden- en voeten zalf, erg prettig om in huis te hebben nu het weer kouder wordt.

Over perfecte timing gesproken. 

Hieronder vind je een aantal recepten waarmee je zelf aan de slag kunt.



RECEPTEN:


Recept kastanje-wasmiddel


Benodigdheden:

  • +/- 25 (paarden)kastanjes
  • 250 ml. Water
  • Eventueel lavendelolie (of andere lekker ruikende olie) en bakingsoda/zuiveringszout
  • Potje met schroefdeksel
  • Fijne zeef of doek
  • Optioneel: bakingsoda (zuiveringszout)
  • Optioneel: Lavendel etherische olie


Werkwijze:

  • Maak de Paardenkastanjes fijn (snijden of in de mixer),
  • Doe het mengsel in een potje en giet het water op. De hoeveelheid water die je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de kastanjes, er mag een ruim laagje water op staan.
  • Schroef de deksel op het potje en schud even rustig zodat de saponinen goed vrijkomen.
  • Laat het ongeveer twee uur staan
  • Zeef het daarna door een fijne zeef of doek.
  • Voeg eventueel 1 theelepel bakingsoda/zuiveringszout toe, en voor een lekker geurtje enkele druppels lavendelolie.

 

Gebruik:

  • Omdat er geen conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd is het beperkt houdbaar, je kunt het wasmiddel het beste meteen in de wasmachine gebruiken.

RECEPTEN:



Recept kastanje-wasmiddel


Benodigdheden:


  • +/- 25 (paarden)kastanjes 250 ml. Water
  •  Eventueel lavendelolie (of andere lekker ruikende olie) en bakingsoda/zuiveringszout
  • Potje met schroefdeksel
  • Fijne zeef of doek
  • Optioneel: bakingsoda (zuiveringszout)
  • Optioneel: Lavendel etherische olie

Werkwijze:

  • Maak de Paardenkastanjes fijn (snijden of in de mixer),
  • Doe het mengsel in een potje en giet het water op. De hoeveelheid water die je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de kastanjes, er mag een ruim laagje water op staan.
  • Schroef de deksel op het potje en schud even rustig zodat de saponinen goed kunnen vrijkomen
  • Laat het ongeveer twee uur staan
  • Zeef het daarna door een fijne zeef of doek.
  • Voeg eventueel 1 theelepel bakingsoda/zuiveringszout toe, en voor een lekker geurtje enkele druppels lavendelolie.

Gebruik:

  • Omdat er geen conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd is het beperkt houdbaar, je kunt het wasmiddel het beste meteen in de wasmachine gebruiken. 

Recept winterhanden/voeten zalf:


Benodigdheden:

  • +/- 25 paardenkastanjes
  • Pannetje
  • Blender
  • Schoongemaakt potje
  • Water
  • Eventueel een paar druppel Lavendel- of Rozemarijn etherische olie.


Werkwijze:

  • Doe ongeveer 25 paardenkastanjes in een pannetje met ongeveer 300 ml. water
  • Breng aan de kook en laat ongeveer een half uur sudderen, let op dat ze niet droogkoken.
  • Haal de pan van het vuur en laat uitlekken, de meeste van de kastanjes zullen nu opengebarsten zijn.
  • Laat de kastanjes afkoelen.
  • Pel de kastanjes en lepel het crèmekleurige vruchtvlees er uit (de pellen heb je niet nodig, deze kunnen op de composthoop of bij het gft)
  • Doe het vruchtvlees in een blender en schenk hier ongeveer 100 ml. net gekookt water op.
  • Pureer tot er een glad/crèmig mengsel ontstaat.
  • Doe het mengsel in een schoon potje.

 

Gebruik:

  • Bewaar in de koelkast. Smeren op de koude handen of voeten, je kunt het ook preventief gebruiken als je weet dat je de kou in moet.

Recept winterhanden/voeten zalf:

Kastanje Handen en voetenzalf

Benodigdheden:

  • +/- 25 paardenkastanjes
  • Pannetje
  • Blender
  • Schoongemaakt potje
  • Water
  • Eventueel een paar druppels Lavendel- of Rozemarijn etherische olie.

Werkwijze:

  • Doe ongeveer 25 paardenkastanjes in een pannetje met ongeveer 300 ml. water
  • Breng aan de kook en laat ongeveer een half uurtje sudderen, let op dat ze niet droogkoken.
  • Haal de pan van het vuur, de meeste van de kastanjes zullen nu opengebarsten zijn.
  • Laat de kastanjes uitlekken en afkoelen.
  • Pel de kastanjes en lepel het crèmekleurige vruchtvlees er uit (de schillen heb je niet nodig, deze mogen op de composthoop of bij het gft)
  • Doe het vruchtvlees in een blender en schenk hier ongeveer 100 ml. net gekookt water op.
  • Pureer tot er een crèmig mengsel ontstaat.
  • Doe het mengsel in een schoon potje.

Gebruik:

  • Bewaar in de koelkast. Smeren op de koude handen of voeten, je kunt het ook preventief gebruiken als je weet dat je de kou in moet. 


Ik wens iedereen warmte en gezondheid deze herfst!


Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: