Blogopmaak

Paardenbloem Reiningskuur

De Kruidenschool
Paardenbloem als onderdeel van een reinigingskuur:

Wie kent ‘m niet? Elk voorjaar steekt hij overal z’n vrolijke gele hoofdje boven het gras uit, alsof hij ons wil vertellen dat het zonnetje er snel weer aankomt om ons te verwarmen: De Paardenbloem!

De Paardenbloem verblijdt ons niet alleen met zijn zonnige verschijning, het is een zeer veelzijdig kruid waar we veel baat bij kunnen hebben. Bij juist gebruik kan hij onze lever- en nieren stimuleren om afvalstoffen op te ruimen, en vochtafdrijvend en bloedreinigend. Ook heeft hij een opbouwende werking op ons systeem door de vitaminen A en B en heeeeel veel mineralen (Calcium, Natrium, Kalium, Silicium, Mangaan). De reinigende en opbouwende werking is kenmerkend voor veel voorjaarskruiden, die ons dan ook uitstekend helpen bij een voorjaarskuur.

Hieronder kun je lezen hoe je paardenbloemsteeltjes kunt gebruiken ter ondersteuning van het reinigingsproces, eerst ga ik graag wat dieper in op ‘Genezend Vasten’:

Genezend Vasten

Vasten, zuiveren, detoxen, ontgiften, ontslakken... hoe je het ook wil noemen, we doen het al sinds mensenheugenis. En met goede reden! Het heeft grote gezondheidsvoordelen om met enige regelmaat je lichaam te ontdoen van ‘slakken’ (onvolledig afgebroken deeltjes die zich in het bindweefsel ophopen). Zo helpt ontslakken stille ontstekingen voorkomen en opruimen, waardoor de vitaliteit weer wordt hersteld. Tijdens het ontslakken kunnen er ook emoties loskomen, ook op mentaal voelt men zich na een kuur vaak als herboren. 


Genezend vasten kun je op vele manieren doen. Er zijn tal van methoden- en geneeskrachtige kruiden die het proces kunnen ondersteunen. Ik krijg wel eens de vraag: “wat is nou het verschil tussen vasten en diëten (=hongeren)?”.  Over genezend vasten zijn vele goede boeken geschreven, in deze blog zal ik proberen een korte uitleg te geven:

Genezen Vasten vs. Hongerdieet:

De principes van genezend vasten zijn gericht op het reinigen van weefsels en lichaamsvochten, het afvoeren van toxines die zich hebben opgebouwd. Daarnaast wordt zo'n kuur vrijwillig en met intentie aangegaan. Een vastenkuur is een holistisch proces, na afloop voelt men zich fysiek en mentaal, soms zelfs spiritueel weer verkwikt.


Dit tegenstelling tot hongeren. Vaak gaan mensen een hongerdieet aan met als enige intentie gewichtsverlies. Echter door onverantwoord te hongeren kunnen weefsels worden aangetast door een gebrek aan voedingsstoffen, waardoor toxines juist vrij spel kunnen krijgen. Meestal ervaart men zo’n streng dieet zowel fysiek als mentaal als een kwelling en zitten de pondjes er zo weer aan.


Een hongerdieet en genezend vasten zijn dus wezenlijk verschillend, alhoewel ook tijdens het vasten een hongergevoel kan voorkomen. Om verwarring tussen beiden te voorkomen- en omdat er condities zijn waarin het beter is om slechts mild of helemaal niet te vasten, is het verstandig om een vastenkuur onder deskundige begeleiding te doen.


Wanneer beter niet- of alleen onder begeleiding vasten:

  • Zwangerschap / geven van borstvoeding (Vasten kan wel goed als voorbereiding op een zwangerschap werken)
  • TBC
  • Kanker in een actief stadium
  • Anorexia en Boulimia
  • Suikerziekte (mild vasten behoort wel tot de mogelijkheid, echter bij ernstige suikerziekte raden we het af)
  • Te groot ondergewicht
  • Verzwakking na ernstige ziekte of operatie
  • Ernstige hartklachten- nierklachten- schildklierklachten
  • Als je voor het eerst gaat vasten is het aan te bevelen vooraf deskundig advies in te winnen.

Genezend vasten:

Vasten, zuiveren, detoxen, ontgiften, ontslakken... hoe je het ook wil noemen, we doen het al sinds mensenheugenis. En met goede reden! Het heeft grote gezondheidsvoordelen om met enige regelmaat je lichaam te ontdoen van ‘slakken’ (onvolledig afgebroken deeltjes die zich in het bindweefsel ophopen). Zo helpt ontslakken stille ontstekingen voorkomen en opruimen, waardoor de vitaliteit weer wordt hersteld. Tijdens het ontslakken kunnen er ook emoties loskomen, ook op mentaal voelt men zich na een kuur vaak als herboren. 

Genezend vasten kun je op vele manieren doen. Er zijn tal van methoden- en geneeskrachtige kruiden die het proces kunnen ondersteunen. Ik krijg wel eens de vraag: “wat is nou het verschil tussen vasten en diëten (=hongeren)?”.  Over genezend vasten zijn vele goede boeken geschreven, in deze blog zal ik proberen een korte uitleg te geven:

Verschil Genezen Vasten en een Hongerdieet:

De principes van genezend vasten zijn gericht op het reinigen van weefsels en lichaamsvochten, het afvoeren van toxines die zich hebben opgebouwd. Daarnaast wordt zo'n kuur vrijwillig en met intentie aangegaan. Hierbij is de mindset dus ook een essentieel onderdeel, een vastenkuur is een holistisch proces. Na afloop voelt men zich fysiek en mentaal, soms zelfs spiritueel weer verkwikt.

Dit tegenstelling tot hongeren. Vaak gaan mensen een hongerdieet aan met als enige intentie gewichtsverlies. Echter door onverantwoord te hongeren kunnen weefsels worden aangetast door een gebrek aan voedingsstoffen, waardoor toxines juist vrij spel kunnen krijgen. Meestal ervaart men zo’n streng dieet zowel fysiek als mentaal als een kwelling en zitten de pondjes er zo weer aan.

Paardenbloemsteeltjeskuur:

De steeltjes van de paardenbloem kun je normaal gesproken beter niet eten, maar in het voorjaar kun je ze wel twee weken gebruiken als reinigingskuurtje. In het voorjaar zijn ze talrijk aanwezig en bevatten nog veel werkzame inhoudsstoffen. Ook is de smaak iets minder bitter dan later in het jaar. Vanaf juli zijn de paardenbloemen grotendeels uitgebloeid, een kuur met paardenbloemsteeltjes doe je dus het best in het voorjaar als er legio paardenbloemen zijn.



Let op: omdat deze kuur veel energie van je lichaam kan vragen is het aan te raden de kuur alleen te doen als je gezond bent, of onder begeleiding van een deskundige. Heb je een composieten (samengesteldbloemigen) allergie, of problemen met de maag of galwegen, dan kun je het gebruik van paardenbloem beter vermijden.

Een hongerdieet en genezend vasten zijn dus wezenlijk verschillend, alhoewel er niet ontkend kan worden dat ook tijdens het vasten een hongergevoel kan voorkomen. Om verwarring tussen beiden te voorkomen- en omdat er condities zijn waarin het beter is om slechts mild of helemaal niet te vasten, is het verstandig om een vastenkuur onder deskundige begeleiding te doen.


  • Wanneer beter niet (of alleen onder begeleiding) vasten:
    Zwangerschap / geven van borstvoeding (Vasten kan wel goed als voorbereiding op een zwangerschap werken)
  • TBC
    Kanker in een actief stadium
    Anorexia en Boulimia
    Suikerziekte (mild vasten behoort wel tot de mogelijkheid, echter bij ernstige suikerziekte raden we het af)
    Te groot ondergewicht
  • Verzwakking na ernstige ziekte of operatie
    Ernstige hartklachten- nierklachten- schildklierklachten
  • Als je voor het eerst gaat vasten is het aan te bevelen om hier eerst deskundig advies over in te winnen

Voorjaarsreiniging: 'Paardenbloemsteeltjeskuur':

De steeltjes van de paardenbloem kun je normaal gesproken beter niet eten, maar in het voorjaar kun je ze wel twee weken gebruiken als reinigingskuurtje. In het voorjaar zijn ze talrijk aanwezig en bevatten nog veel werkzame inhoudsstoffen. Ook is de smaak iets minder bitter dan later in het jaar. Vanaf juli zijn de paardenbloemen grotendeels uitgebloeid, een kuur met paardenbloemsteeltjes doe je dus het best in het voorjaar als er legio paardenbloemen zijn.

Let op: omdat deze kuur veel energie van je lichaam kan vragen is het aan te raden de kuur alleen te doen als je gezond bent, of onder begeleiding van een deskundige. Heb je een composieten (samengesteldbloemigen) allergie, of problemen met de maag of galwegen, dan kun je het gebruik van de paardenbloem beter vermijden.

Hoe ga je te werk:


Je plukt de paardenbloem(en) natuurlijk op een schone plek, dus niet langs de snelweg, op een hondenuitlaatplaats of industriegebied. Neem alleen wat je nodig hebt, het is een waardevolle voedingsbron voor insecten.

Hieronder zie je hoe je de paardenbloemsteeltjes kun eten, de bloem is ook eetbaar (lekker zoet!) dus gooi die vooral niet weg.

 

  • Dag 1: eet 1 vers steeltje
  • Dag 2: eet 2 verse steeltjes
  • Dag 3: eet 3 verse steeltjes
  • Etcetera tot de zevende dag. Dan eet je 7 paardenbloemsteeltjes.
  • Hierna begin je weer af te tellen. Je vermindert het aantal paardenbloemen elke dag met één.


Haar wassen Brandnetel spoeling verzachtend, glanzend haar, anti-roos, tegen vet haar

Hoe ga je te werk:


Je plukt de paardenbloem(en) natuurlijk op een schone plek, dus niet langs de snelweg, op een hondenuitlaatplaats of industriegebied. Neem alleen wat je nodig hebt, het is een waardevolle voedingsbron voor insecten.


Hieronder zie je hoe je de steeltjes kun eten, de bloem is ook eetbaar (lekker zoet!) dus gooi die vooral niet weg.

  • Dag 1 eet je 1 vers paardenbloemsteeltje
  • Dag 2 eet je 2 verse paardenbloemsteeltjes
  • Dag 3 eet je 3 verse paardenbloemsteeltjes
  • Etcetera tot de zevende dag. Dan eet je 7 paardenbloemsteeltjes.
  • Hierna begin je weer af te tellen. Je vermindert het aantal paardenbloemsteeltje elke dag met één.

Overige toepassingen:

Naast de paardenbloemsteeltjeskuur kun je het verse jonge blad en bloemen gebruiken in een salade (voorjaar), het gedroogde blad in een theemengsel verwerken, het witte melksap gebruiken om wratjes aan te stippen (let op: het melksap geeft donkere vlekken op je kleding) en de wortel roosteren om er ‘koffie’ van te maken. Er zijn nog een tal van andere toepassingen, als slot van deze blog verwijs ik je graag naar een recept voor een ‘vegan honing’ die je van de bloemen kunt maken. Je vindt het op mijn blog : Paardenbloem - Van bloem tot wortel gezond'.

Naast de paardenbloemsteeltjeskuur kun je het verse jonge blad en bloemen gebruiken in een salade (voorjaar), het gedroogde blad in een theemengsel verwerken, het witte melksap gebruiken om wratjes aan te stippen (let op: het melksap geeft donkere vlekken op je kleding) en de wortel roosteren om er ‘koffie’ van te maken. Er zijn nog een tal van andere toepassingen, als slot van deze blog verwijs ik je graag naar een recept voor een ‘vegan honing’ die je van de bloemen kunt maken. Het recept kun je lezen op mijn blog:Paardenbloem - Van bloem tot wortel gezond'.

Blog Van Bloem tot Wortel gezond

Meer over genezend vasten:

Wil je meer weten over genezend vasten en hoe geneeskrachtige kruiden kunnen helpen reinigen?

Kijk dan eens tussen het workshops aanbod, of naar het thuisprogramma ‘Detox op maat’ en mijn boekje ‘Genezend Vasten, Detox Kuur’


Veel voorjaarsplezier!


Kruidige Groet,


Gerry

Vond je deze blog leuk? Deel hem gerust!

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
Meer posts

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

7 oktober 2024
Appelazijn voor huis, huid en haar Azijn: een smaakvolle en gezonde toevoeging in veel gerechten, maar waar steeds meer mensen achter komen is dat azijn nog veel meer toepassingen kent. Zo wassen de ‘no poo-ers’ (no-poo staat voor ‘no shampoo’, ofwel geen synthetische stoffen op je huid en in het milieu) hun haar met azijn. Het maakt zacht en geeft glans. Je kunt het daarnaast uitstekend voor de huid gebruiken: het reinigt, is antibacterieel waardoor bacteriën onze huid niet binnendringen en brengt de pH-waarde van je huid in evenwicht. Je kunt gewone biologische azijn gebruiken of een zelfgemaakte appelazijn. Voordat je het op huid of haar toepast: probeer het eerst verdund met water (1:1) om te testen of het voor jouw haar en huid werkt en niet irriteert. Ik maak altijd zelf appelazijn, wij hebben appelboompjes in onze tuin. Van de appels die we van de boom kunnen plukken maak ik appelsap, van de ‘val-appels’ maak ik appelazijn. Wat is appelazijn eigenlijk? Een natuurlijk fermentatieproces Je hebt niet veel nodig: appels, water, een pot, een schone luchtdoorlatende doek (een katoenen lap bijvoorbeeld) een schone pot en een beetje geduld. Maar hoe wordt dit nu appelazijn? De bacteriën die overal van nature in de lucht voorkomen zorgen ervoor dat de fruitsuikers in de appels zich omzetten naar alcohol (dit kun je ook een beetje ruiken) en de alcohol vervolgens naar azijn. Hoe ziet het fermentatieproces er uit? Af en toe neem je een kijkje (en een ruikje) hoe het met je appelazijn gaat. Een bruin laagje? ‘Moer’ Tijdens het proces van het azijn maken verschijnt op gegeven moment een troebel, lichtbruin laagje op de azijn. Dit is goed: dit heet de ‘moer’, de ‘moeder’ van de azijn waardoor het proces zich kan voltrekken. Deze zakt later naar de bodem. Deze kun je gewoon in de azijn laten zitten (erg gezond), je kunt eventueel ook wat afscheppen en gebruiken als je opnieuw azijn gaat maken. Als je de moer toevoegt wordt het fermentatieproces versneld. Een wit laagje? Gist Soms zie je een witlaagje verschijnen, dit is gist dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces. Dit is niet erg, dit kun je er gewoon van afscheppen. Groen laagje? Weggooien Helaas, een groen laagje duidt op schimmel. Gooi het weg en probeer het nog een keer. Recept Appelazijn maken
Oxymel Tonicum recept Kruidenschool
30 september 2024
Oxy-wat? Oxymel, misschien heb je daar wel eens van gehoord. Vroeger was het in veel huishoudens een bekend middel om de weerstand te verhogen en diverse kwaaltjes te verjagen. Helaas is het in de loop der tijd in ongebruik geraakt. Jammer, want het is simpel te maken en een tonicum voor het lichaam! Hoog tijd om hier een blog over te schrijven en het recept te delen, zeker nu het najaar ons weer kou en nattigheid brengt en onze weerstand wel een steuntje kan gebruiken. Geschiedenis Oxymel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het werd vaak gebruikt als een geneesmiddel en tonic door verschillende oude beschavingen, waaronder de Grieken, Romeinen en Perzen. Oxymeli: "zuur" en "honing" Het woord "oxymel" is afgeleid van het Latijnse woord voor "azijn en honing" en is een mengsel van honing en azijn. In de Renaissance en latere farmacopee werd de naam "oxymel" vaak aangetroffen in de vorm van Oud-Latijn als een telbaar of ontelbaar zelfstandig naamwoord. Ook in de traditionele Perzische geneeskunde werd oxymel gebruikt. Het werd "sekanjabin" genoemd en bevatte naast honing en azijn ook water, verschillende vruchten en kruiden. Tonicum Oxymel werd traditioneel gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals spijsverteringsstoornissen, pijn, astma, hoest, keelpijn en slechte adem. Het werd ook beschouwd als een versterkend tonicum voor het algemene welzijn. Honing en azijn - antibacterieel, antiviraal en antischimmel De kracht van honing is inmiddels wijdverbreid bekend. Het bevat bijzondere stoffen die onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmeldodend werken. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het appelzuur 'ontzuurt', dat wil zeggen dat het afzettingen van urinezuur in onze gewrichten oplost en daarmee pijn in de gewrichten verlicht. Dit zijn slechts een aantal eigenschappen van deze natuurlijke krachtpatsers. Met je eigen oxymel met honing, azijn én geneeskrachtige kruiden heb je een waar tonicum in huis. Zelfgemaakte appelazijn recept *Je kunt gewone biologische azijn gebruiken, het maakt niet zoveel uit wat voor soort, zolang deze maar voor consumptie geschikt is. Nóg leuker is het natuurlijk om je eigengemaakte appelazijn te gebruiken! Het recept voor zelfgemaakte appelazijn vind je hier Recept Oxymel
14 september 2024
Superfood Het blad van de Grote brandnetel is eigenlijk het lekkerst in het voorjaar. We oogsten dan de jonge toppen, voor in een gezonde voorjaarsthee- of soep bijvoorbeeld. Als de brandnetel gaat bloeien en het blad donker is, laat ik deze zelf liever staan. Ze zijn nog steeds eetbaar, maar de meeste geneeskracht heeft de Grote brandnetel in het voorjaar en eerlijk gezegd vind ik de smaak van het donkere volwassen blad wel erg intens. Maar zodra het de brandnetelzaadjes in trosjes hangen trek ik er weer op uit: dit is namelijk een echte superfood. In zaadjes ligt de volle potentie van een nieuwe plant besloten, de geconcentreerde versie van de plant dus- en vol gezonde eigenschappen. Oogsten Je kunt de zaadjes oogsten als ze nog groen zijn, meestal is dit zo tussen mei en september. Als ze te oud en bruin zijn worden kun je ze beter laten staan. We oogsten natuurlijk alleen op een schone plek (geen vervuild gebied) waar voldoende planten staan, en nemen alleen wat we nodig hebben. Daar waar wij naar de (super)markt kunnen, zijn vogels immers geheel afhankelijk van wat ze kunnen vinden in de natuur. Je kunt de zaadjes vers eten, ze hebben een vrij neutrale smaak met in de verte iets groens- en nootachtigs. Drogen Wat we thuis niet direct vers opeten leg ik te drogen tussen twee schone papieren, op een warme- droge plek. Je kunt ze bijvoorbeeld op de verwarming leggen, maar op kamertemperatuur lukt het prima. Let er even op dat ze niet gaan schimmelen, in dat geval gooi je ze weg.
2 september 2024
Toverbos, Helende kracht van water, Bosbaden, Smalle weegbree, Heilwolle September, het is nog steeds warm maar het einde van de meteorologische zomer is al weer in zicht. De bessen van de Meidoorn en Lijsterbes zijn al aan het rijpen en de laatste kruiden laten hun zaadjes vallen zodat er volgend jaar weer nieuw leven kan ontspruiten. Terwijl ik terugkijk op een heerlijke vakantie kijk ik tegelijkertijd uit naar het oogsten van de vruchten naar de herfst. (Zin om mee te gaan? Er zijn nog enkele plekjes voor de Herfstwandeling met Harvesttime workshop ! Cadeautje in de weide De zomer is de tijd om er op uitgaan, je laven aan de schoonheid van de natuur en om de zonnestralen je huid te laten kietelen waardoor we serotonine en vitamine D aanmaken. Het loslaten en laven aan de natuur hebben wij deze zomer in de Ardennen gedaan, ter hoogte van de grens van België en Frankrijk. Wat een weelde! Een van de cadeautjes die we tijdens onze wandeltochten tegenkwamen was een uitgestrekte weide vol met bloeiend Sint Janskruid! Alhoewel de oogsttijd hier al echt op zijn eind loopt, stond het kruid daar nog in zijn volle kracht naar me te lonken. Als zo’n cadeautje zich presenteert neem je dat natuurlijk met beide handen aan: met een mandje heb ik de bloempjes geoogst en ter plaatse verwerkt tot producten. Een prachtig souvenir.
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Midzomerdag, Kruidenwis maken, DIY tuinkaars recept en Zomerkorting Vol verwachting Het is vandaag midzomer, de tijd vliegt. Nadat je in april en mei het groen bijna de grond uit kon kijken, het was warm en zon en regen wisselden elkaar precies goed af, lijkt het wel alsof sommige kruiden nu eventjes stilstaan. In de kruidentuin bloeien al wel diverse kruiden, zoals de Engelwortel, Sint Janskruid, Agrimonie en Honingklaver, maar het wachten is nog op de luchtige Kamille die zijn gele hoofdje altijd met de zon meedraait, en stoere Goudsbloem. Deze echte zonneplanten vonden het met alle regen te nat, maar staan vol verwachting te popelen. Ook de Linde waar onze bijtjes zo graag van snoepen wacht nog even met haar zoete bloesems. Midzomer verbinding Op 21 juni is het midzomer. De zon heeft de zenith bereikt, wat wil zeggen dat hij nu op zijn hoogst in de hemelkoepel staat, loodrecht boven de kreeftskeerkring. De zon is nu op zijn krachtigst. Planten en bomen zuigen als het ware de zonnekracht in zich op, het is de tijd van groei en overvloed. Ook voor de mens is een goede tijd om te werken aan groei en je te verbinden met moeder aarde en de wezens van de natuur. Met de zonnekracht is element vuur duidelijk voelbaar, door veel volkeren werd midzomer dan ook uitbundig gevierd met bloemenkransen, dansen en vreugdevuren. In Zweden, Finland en Letland wordt deze traditie in ere gehouden en is het (naast kerst) het grootste feest van het jaar. Ook in onze regionen zie je dat steeds meer mensen interesse krijgen in de oude tradities. Over een vuurtje gesproken: verderop vind je meer over het maken van je eigen tuinkaars met etherische olie!
Citronella Tuinkaars DIY met etherische olie tegen insecten
door De Kruidenschool 20 juni 2024
Muggen: het gezoem van die mini-straaljagertjes kan je soms hoorndol maken. Tijd om lekkere citronella kaarsen te maken die zowel binnen als buiten kunnen staan.
Engelwortel, Angelica archangelica, geneeskrachtige kruiden, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 4 mei 2024
Engelwortel, het geneeskrachtige kruid dat hemel en aarde verbindt
door De Kruidenschool 2 mei 2024
Meifeest op kinderboerderij De Buiktuin met kruidenactiviteiten van De Kruidenschool
Meidoorn Nieuwsbrief de Kruidenschool Mei 2024
door De Kruidenschool 1 mei 2024
De Kruidenschool nieuwsbrief, over het kruid der engelen, vlijtig hondsdraf, levenskracht, en meifeesten
Hondsdraf, Glechoma hederacea, De Kruidenschool
door De Kruidenschool 25 april 2024
Hondsdraf, een klein bescheiden kruidje met grote geneeskrachtige eigenschappen.
Meer posts

Workshops en Cursussen:

Share by: