Paardenbloem als onderdeel van een reinigingskuur:
Wie kent ‘m niet? Elk voorjaar steekt hij overal z’n vrolijke gele hoofdje boven het gras uit, alsof hij ons wil vertellen dat het zonnetje er snel weer aankomt om ons te verwarmen: De Paardenbloem!
De Paardenbloem verblijdt ons niet alleen met zijn zonnige verschijning, het is een zeer veelzijdig kruid waar we veel baat bij kunnen hebben. Bij juist gebruik kan hij onze lever- en nieren stimuleren om afvalstoffen op te ruimen, en vochtafdrijvend en bloedreinigend. Ook heeft hij een opbouwende werking op ons systeem door de vitaminen A en B en heeeeel veel mineralen (Calcium, Natrium, Kalium, Silicium, Mangaan). De reinigende en opbouwende werking is kenmerkend voor veel voorjaarskruiden, die ons dan ook uitstekend helpen bij een voorjaarskuur.
Hieronder kun je lezen hoe je paardenbloemsteeltjes kunt gebruiken ter ondersteuning van het reinigingsproces, eerst ga ik graag wat dieper in op ‘Genezend Vasten’:
Genezen Vasten vs. Hongerdieet:
De principes van genezend vasten zijn gericht op het reinigen van weefsels en lichaamsvochten, het afvoeren van toxines die zich hebben opgebouwd. Daarnaast wordt zo'n kuur vrijwillig en met intentie aangegaan. Een vastenkuur is een holistisch proces, na afloop voelt men zich fysiek en mentaal, soms zelfs spiritueel weer verkwikt.
Dit tegenstelling tot hongeren. Vaak gaan mensen een hongerdieet aan met als enige intentie gewichtsverlies. Echter door onverantwoord te hongeren kunnen weefsels worden aangetast door een gebrek aan voedingsstoffen, waardoor toxines juist vrij spel kunnen krijgen. Meestal ervaart men zo’n streng dieet zowel fysiek als mentaal als een kwelling en zitten de pondjes er zo weer aan.
Een hongerdieet en genezend vasten zijn dus wezenlijk verschillend, alhoewel ook tijdens het vasten een hongergevoel kan voorkomen. Om verwarring tussen beiden te voorkomen- en omdat er condities zijn waarin het beter is om slechts mild of helemaal niet te vasten, is het verstandig om een vastenkuur onder deskundige begeleiding te doen.
Wanneer beter niet- of alleen onder begeleiding vasten:
- Zwangerschap / geven van borstvoeding (Vasten kan wel goed als
voorbereiding
op een zwangerschap werken)
- TBC
- Kanker in een actief stadium
- Anorexia en Boulimia
- Suikerziekte (mild vasten behoort wel tot de mogelijkheid, echter bij ernstige suikerziekte raden we het af)
- Te groot ondergewicht
- Verzwakking na ernstige ziekte of operatie
- Ernstige hartklachten- nierklachten- schildklierklachten
- Als je voor het eerst gaat vasten is het aan te bevelen vooraf deskundig advies in te winnen.
Paardenbloemsteeltjeskuur:
De steeltjes van de paardenbloem kun je normaal gesproken beter niet eten, maar in het voorjaar kun je ze wel twee weken gebruiken als reinigingskuurtje. In het voorjaar zijn ze talrijk aanwezig en bevatten nog veel werkzame inhoudsstoffen. Ook is de smaak iets minder bitter dan later in het jaar. Vanaf juli zijn de paardenbloemen grotendeels uitgebloeid, een kuur met paardenbloemsteeltjes doe je dus het best in het voorjaar als er legio paardenbloemen zijn.
Let op:
omdat deze kuur veel energie van je lichaam kan vragen is het aan te raden de kuur alleen te doen als je gezond bent, of onder begeleiding van een deskundige. Heb je een composieten (samengesteldbloemigen) allergie, of problemen met de maag of galwegen, dan kun je het gebruik van paardenbloem beter vermijden.
Een hongerdieet en genezend vasten zijn dus wezenlijk verschillend, alhoewel er niet ontkend kan worden dat ook tijdens het vasten een hongergevoel kan voorkomen. Om verwarring tussen beiden te voorkomen- en omdat er condities zijn waarin het beter is om slechts mild of helemaal niet te vasten, is het verstandig om een vastenkuur onder deskundige begeleiding te doen.
- Wanneer beter niet (of alleen onder begeleiding) vasten:
Zwangerschap / geven van borstvoeding (Vasten kan wel goed als
voorbereiding op een zwangerschap werken) - TBC
Kanker in een actief stadium
Anorexia en Boulimia
Suikerziekte (mild vasten behoort wel tot de mogelijkheid, echter bij ernstige suikerziekte raden we het af)
Te groot ondergewicht - Verzwakking na ernstige ziekte of operatie
Ernstige hartklachten- nierklachten- schildklierklachten - Als je voor het eerst gaat vasten is het aan te bevelen om hier eerst deskundig advies over in te winnen
Voorjaarsreiniging: 'Paardenbloemsteeltjeskuur':
De steeltjes van de paardenbloem kun je normaal gesproken beter niet eten, maar in het voorjaar kun je ze wel twee weken gebruiken als reinigingskuurtje. In het voorjaar zijn ze talrijk aanwezig en bevatten nog veel werkzame inhoudsstoffen. Ook is de smaak iets minder bitter dan later in het jaar. Vanaf juli zijn de paardenbloemen grotendeels uitgebloeid, een kuur met paardenbloemsteeltjes doe je dus het best in het voorjaar als er legio paardenbloemen zijn.
Let op: omdat deze kuur veel energie van je lichaam kan vragen is het aan te raden de kuur alleen te doen als je gezond bent, of onder begeleiding van een deskundige. Heb je een composieten (samengesteldbloemigen) allergie, of problemen met de maag of galwegen, dan kun je het gebruik van de paardenbloem beter vermijden.
Hoe ga je te werk:
Je plukt de paardenbloem(en) natuurlijk op een schone plek, dus niet langs de snelweg, op een hondenuitlaatplaats of industriegebied. Neem alleen wat je nodig hebt, het is een waardevolle voedingsbron voor insecten.
Hieronder zie je hoe je de paardenbloemsteeltjes kun eten, de bloem is ook eetbaar (lekker zoet!) dus gooi die vooral niet weg.
- Dag 1: eet 1 vers steeltje
- Dag 2: eet 2 verse steeltjes
- Dag 3: eet 3 verse steeltjes
- Etcetera tot de zevende dag. Dan eet je 7 paardenbloemsteeltjes.
- Hierna begin je weer af te tellen. Je vermindert het aantal paardenbloemen elke dag met één.
Naast de paardenbloemsteeltjeskuur kun je het verse jonge blad en bloemen gebruiken in een salade (voorjaar), het gedroogde blad in een theemengsel verwerken, het witte melksap gebruiken om wratjes aan te stippen (let op: het melksap geeft donkere vlekken op je kleding) en de wortel roosteren om er ‘koffie’ van te maken. Er zijn nog een tal van andere toepassingen, als slot van deze blog verwijs ik je graag naar een recept voor een ‘vegan honing’ die je van de bloemen kunt maken. Je vindt het op mijn blog :
‘Paardenbloem - Van bloem tot wortel gezond'.
Blog Van Bloem tot Wortel gezond
Meer over genezend vasten:
Wil je meer weten over genezend vasten en hoe geneeskrachtige kruiden kunnen helpen reinigen?
Kijk dan eens tussen het workshops aanbod, of naar het thuisprogramma ‘Detox op maat’ en mijn boekje ‘Genezend Vasten, Detox Kuur’
-
Workshop 'Inheemse Voorjaarskruiden' - 19 + 20 maart
Button
-
Detox met Kruiden en Hydrotherapie
Workshop Detox met Kruiden en Hydrotherapie - 23 + 24 april
Button
-
Detox op Maat
Detox op Maat - thuisprogramma
Button
-
Boekje 'Genezend Vasten Detox Kuur'
Boekje 'Genezend Vasten Detox Kuur'
Button
Meer bekijken
Veel voorjaarsplezier!
Kruidige Groet,
Gerry