Heilige bomen:
Misschien zie je, als je een wandeling maakt in een park of bos, ‘gewoon bomen’. De meeste mensen herkennen vast wel de Eik, waarschijnlijk ook de Beuk en de Berk, maar verder kan het determineren van bomen maar lastig zijn als je ze niet (goed) kent.
Toch is het de moeite waard om je daar eens in te verdiepen.
Naast dat veel bomen geneeskrachtige eigenschappen hebben, zijn er prachtige verhalen uit diverse volksreligies en gebruiken uit bijna alle windstreken.
Om je ook eens met andere ogen te laten kijken wil ik het in deze blog hebben over de Keltische boomkalender.
De Kelten:
De Kelten, volkeren die we nu nog vooral kennen uit Ierland en Groot Brittannië, woonden vroeger wijd verbreid over Europa en hadden een diep respect voor de natuur. Ze leefden met de cycli van de zon en de maan, eerden heilige plaatsen als bronnen, heuvels en wouden, en dankten het land dat hen alles gaf wat ze nodig hadden met ceremoniën. Bomen hadden voor hen een speciale betekenis, wat je goed terug kunt zien in hun bomenkalender(s).
Keltische jaarkalender: regerende bomen per maand:
De Keltische jaarkalender zag er anders uit dan die van ons. Zij waren ingesteld op het werken met de seizoenen en hun kalender was gebaseerd op de cyclus van de maan. Hun maanden telden 28 dagen, dat is de hoeveelheid dagen waarin de maan haar volledige cyclus maakt. Het Keltische jaar telde daarmee 13 maanden van 28 dagen, in tegenstelling tot onze kalender met 12 maanden die gebaseerd is op de jaarcyclus van de zon.
Over elke Keltische maand ‘regeerde’ een boom die zijn eigen (magische) eigenschappen zou bezitten. De Eik, Berk, Olijfboom en Beuk kregen een speciale plek: Deze bomen werden als heilig beschouwd en markeerden de overgangen van de seizoenen.
‘Geboortebomen’
Naast deze ‘maand-bomen’ hadden de Kelten ook ‘geboortebomen’, elke boom was ingedeeld in een eigen tijdvak vergelijkbaar met de huidige 12 westerse dierenriemtekens.
De Kelten kenden veel meer 'boomtekens dan wij dierenriemtekens kennen, volgens sommige bronnen wel 21.
Elke boom zou zijn eigen eigenschappen kennen. Het tijdstip waarin een mens geboren was correspondeerde met het tijdvak van een boom, wat bepaalde in welk ‘boomteken’ iemand stond.
De eigenschappen van de boom zou weer iets zeggen over de karakteristieken van deze mens. Een soort boomhoroscoop dus.
Je kunt dus gerust stellen dat bomen erg belangrijk waren voor de Kelten. Volgens hun overtuiging bezaten bomen kennis en wijsheid waar wij mensen van kunnen leren. Ze zouden iets te vertellen hebben aan degene die zich daarvoor open wilde stellen en geduldig luisteren.
Boomduiding versus geneeskrachtige eigenschappen:
Wat betreft de precieze data en informatie over deze geboortebomen:
Omdat de Kelten nauwelijks een geschreven overlevering hebben nagelaten zijn er in de loop der tijd verschillende versies de wereld ingekomen.
Welke juist is (misschien zijn ze allemaal juist) durf ik niet te zeggen, er zijn een hoop bronnen voor wie hier zelf onderzoek naar wil doen.
Om eens te vergelijken wat bomen in de wereld van de Kelten en de Kruidengeneeskunde gemeen hebben, heb ik vanuit beide hoeken een aantal steekwoorden van een aantal bomen (niet alle) onder elkaar gezet.
Zelf denk ik overeenkomsten te zien tussen de Keltische boodschappen- en de geneeskrachtige werking van bomen.
Eventuele gelijkenissen zijn vrije interpretatie, ik ben benieuwd hoe jij hiernaar kijkt.
Rust
Zelf zoek ik graag ontspanning in de natuur en neem dan de bomen goed in me op. Van hun kalme gestalte word ik rustig.
Misschien heb je zelf ook wel eens zoiets ervaren, zittend onder een boom tijdens een periode van onrust, verdriet of twijfel. Misschien ben je daar rustiger van geworden, heb je antwoorden gevonden op je vragen, heb je je gerust gesteld gevoeld, moed gekregen om keuzes te maken of juist bij je kern te blijven.
Vind je dit alles maar ‘bomenknuffelarij’? Ook dan kan ik van harte aanraden om eens onder een boom te gaan zitten of een fijne wandeling te maken, al is het maar om te ontspannen en genieten van de natuur.
Ik ben benieuwd hoe je (nu) naar bomen kijkt, zoek ze gerust eens op en laat je verwonderen.
Gerry
*Kanttekening bij de geneeskrachtige eigenschappen: dit zijn globale en zeer beknopte omschrijvingen, ga niet op eigen houtje thuisdokteren. Kruiden kunnen contra-indicaties en nevenwerkingen kennen, verkeerd gebruik kan ongewenste gevolgen hebben. Overleg altijd met een arts/deskundige voor je start met kruidentherapie.